Wczorajsze placki wyszły absolutnie wzorowe 🤌🤌🤌

Wczoraj miałam rozkminę na temat historii mojego wypiekania pizzy, która zaczęła się ok 15 lat temu. Pierwsze wiele lat niezmiennych porażek, a potem kolejne kamienie milowe, które powoli zmieniały wypieki w coraz lepsze. Regularnie pizzę piekę 3x w tygodniu od ok 7 lat, natomiast moja wariacka miłość do tego dania zaczęła się 20 lat temu. Całkiem niezła historia, chyba napiszę o tym książkę xD


Na zdjęciu drugi placek wypieczony mniej wedle życzenia, ja preferuję mocniej spieczone


#pizza

8933da7e-6e91-4e2a-8e59-2b792fbedfd0
3a84b121-54d4-47ed-9022-32c22f9e6893

Komentarze (27)

vredo

@Shivaa Aż ugryzłem telefon

Harpersy

Namawiam cie do podzielenia się praktykami jakie stosujesz, taka picka to już jest sztuka a nie zwykły placek

Goldie

@Harpersy bez pieca nie da rady. Zamówiłem sobie mąkę caputo 00 drożdże dry caputo, przeczytałem wiele przepisów, wszystko moim zdaniem robię dobrze, mało drożdzy koło 1g, hydracja około 60%, 24h wyrastania w lodówce. Ciasto wychodzi bardzo ładne po upieczeniu w piekarniku 230 stopni jest okropne, miękkie niedobre, dużo lepsze na mące 550 7g drożdzy i tradycyjny polski przepis. Czytając komentarze na allegro przy popularnym piecu do pizzy wiele osób pisze że te przepisy co własnie "nie wychodziły" w 220 stopniach od razu jest super z tym piecem, muszę chyba też zainwestować w niego.

Shivaa

@Goldie są sposoby aby w zwykłym elektryku osiągnąć całkiem dobre rezultaty, ja ustawiałam kamień tuż pod górną grzałką i szybko wsuwałam na niego pizzę aby utrata temperatury była możliwie mała, ale mój elektryk grzał do 250 stopni, w poprzednich słabszych piecach było słabiutko

Ale niestety nie ma takiej możliwości aby zwykły piec dał tak dobre efekty jak taki który osiąga znacznie wyższe temperatury.

Używam teraz Diavola Pro 3 i jestem mega zadowolona

Harpersy

@Goldie no wlasnie mam ten problem. Wszystko robie jak trzeba, ale taka piękna nigdy nie wyszła. Kamien już mam, więc teraz trzeba bedzie zainwestować w piec

3t3r

@Shivaa piekne! Takie pysznosci a ja w pracy

44a0dd60-7850-4917-a9d8-42527404c4d5
Shivaa

@3t3r ale po pracy trzeba sobie dogodzić 😉

3t3r

@Shivaa dzisiaj spaghetti po bolonsku, rozowa pozazdroscila @entropy_ i spalila garnek xD

Shivaa

@3t3r to postarane na 200% 😅

Poji

Moje dzisiejsze wypieki (jedyne zdjęcie, pizza znikała zbyt szybko), używam arietty.


Pytanko @Shivaa, czy miewasz problem z podrażnionym podniebieniem? Zastanawiam się czy mam złą technikę jedzenia (rozgniatanie o podbiebienie), czy może podsypka (manna) jest za twada i mnie rani, czy coś innego ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ podczas jedzenia nie mam zastrzeżeń, ale po zjedzeniu czuję podrażnienie.

f637a5da-545e-48c4-a6e2-666c20071fc1
Shivaa

@Poji nie mam czegoś takiego, ale wydaje mi się że to kwestia podsypki

Kiedyś używałam mąki kukurydzianej i była ona trudniejsza do przeżucia

Pawelvk

Piękne placki, jakie czasy? Samo TO czy lecisz kilkanaście godzin w TK? W czym wypiekasz, jakaś arietta, diavola czy effeuno?

Shivaa

@Pawelvk akurat te placki miały ok 24h TK i ok 4h TO, ale robię też jednodniowe placki które wychodzą super

Od miesiąca mam Diavolę Pro 3 która wyniosła pieczenie placków na wyższy poziom ☺️

Pawelvk

@Shivaa ja mam diavolke 2, w sumie czym się różni? Robisz poolish, czy bez? No i ostatnie, wyrabiasz ręcznie czy wspomagacz się robotem?

Shivaa

@Pawelvk z tego co wiem to SP2 nie ma dwóch pokręteł sterujących grzałką dolną i górną, nie wiem w sumie co jeszcze 😅

Zawsze robię na poolishu, używam robota planetarnego

Wkrótce planuję zacząć przygodę z bigą 😀

Shivaa

@pluszowy_zergling dziękuję ☺️

Kkeff

@Shivaa mistrzu, powiedz mi co ja robię nie tak. Próbowałem wszystkiego i ogólnie ciasto smaczne wychodzi, ale brzegi mi tak nie rosną. Piekę na kamieniu w piecu 250, wcześniej nagrzewam kamień przez godzinę. Na górnej półce, cieplej się nie da. Mąka 00, mało drożdży, 2 wyrastanie w lodówce przez noc. Albo na blacie łącznie z 8-10h A brzegi nadal płaskie. Czy może to być problem formowania i np zostawiam za mało ciasta na brzegach? Mam wrażenie, że jak wyjmuję ciasto z pojemnika, to ono nawet jest dobrze wyrośnięte, ale potem przy rozciąganiu opada całe. Staram się naciskać je od środka i wyduszać gaz do brzegów ale to nie wychodzi chyba. Jakieś wskazówki?

Shivaa

@Kkeff może być że coś robisz nie tak przy wykręcaniu. Na pewno bardziej puszyste wychodzą kiedy zostawia się tam więcej ciasta, ale nie wiem czy w piekarniku przy 250 zdążą się w środku wypiec

Jeśli mocno opada po wykręceniu to zostaw je w cieple przed nałożeniem składników, ale kontroluj aby nie przykleiło się do podłoża

Tutaj jest bardzo fajny artykuł z którego dużo się nauczyłam https://pyzamadeinpoland.pl/2019/10/przepis-na-pizze-neapolitanska/

Co jeszcze mogę ci poradzić to aby składniki były w nieco większej odległości od brzegów

Shivaa

@Kkeff a masz jakąś fotkę jak to u ciebie wygląda?

Shivaa

@Kkeff zapisuje pierwszy powod dla kupna zeliwnej patelni

mordaJakZiemniaczek

Nie mam słów... ideał. Nie ukrywam, zazdro jest

Zraziłem się do konstrukcji typu ta Diavola, którą używasz, ale to chyba dlatego, że raz działałem na podróbie za 200zł i gówno z tego wyszło. Może pora na upgrade...

Shivaa

@mordaJakZiemniaczek też się z początku stresowałam jak to będzie ale niepotrzebnie 🙂

Obecnie Diavola jest chyba najtańszym piecem tego typu który osiąga odpowiednie temperatury (do 550). Do tego w zestawie jest kamień biscotto który świetnie rozprowadza ciepło i pochłania wilgoć

Zaloguj się aby komentować