To sa buleczki xDdd cos chyba mi nie pyklo.

Pewnie dlatego, ze dalem make 750, za ciezkie i nie wyroslo. Meh… ale dobre placki, dobre.

#bojowkapiekarska #heheszki #jedzenie

381f0641-443e-42d7-a51e-9c9a61b6c0f6

Komentarze (18)

onlystat

@bartek555 tzw. flatbread

UncleFester

@bartek555 Ale racuszki, to na patelni lepiej

bartek555

@UncleFester podobne w sumie xD

60d9448d-c152-4aad-8fdd-fa1fe4da4527
UncleFester

@bartek555 no przeca mówie

AdelbertVonBimberstein

@bartek555 drożdże coś nie tak, powinny na mące 750 ruszyć imo

bartek555

@AdelbertVonBimberstein wczoraj otwarte, 5g instant (wiec sporo za duzo w sumie) na 50g maki i 3g cukru zeby ruszuly

AdelbertVonBimberstein

@bartek555 A ruszyły? Zrobiłeś rozczyn?

bartek555

@AdelbertVonBimberstein no niebaldzo, mialo polezec 30 min i podrosnac. Zmieszalem wszystko wg przepisu i stalo

AdelbertVonBimberstein

@bartek555 Mordo, najpierw robisz rozczyn z ciepłą ale nie gorącą wodą i cukrem i jak się gnoje spienią to dopiero w mąkę.

bartek555

@AdelbertVonBimberstein ok, sprobuje jutro. Dzisiaj beda placki

AdelbertVonBimberstein

@bartek555 jestem specjalistą w nieudanych wypiekach drożdżowych wiem co mówię

GazelkaFarelka

@bartek555 Drożdże w proszku to szajs, nigdy ci w 30 minut nie wyrośnie, trzeba robic rozczyn i dac mu z godzinę. 30 minut to na świeżych.

bartek555

@GazelkaFarelka eh, moze dlatego w przepisie byly swieze ;)

GazelkaFarelka

@bartek555 No to masz odpowiedź, chociaż też spotykałąm się z przepisami gdzie były suche i takie wtf ziom, co ty tutaj pierdolisz, przecież to nie ma szansy wyrosnąć, niektórzy w necie te przepisy to chyba z dupy wyciągają.


Kostka świeżych drożdży to grosze, można kupić raz na kilkanaście dni jedną i niech sobie leży, czasem się zużyje a czasem nie.


A mąka pszenna 750 z glutenem? To gluten odpowiada za to, że ciasto pszenne trzyma się w kupie i jest plastyczne. Ktoś ci kiedyś pisał, że możesz spróbować mąki ze starych odmian orkiszu (czyli pszenicy orkisz), ona też ma białka tworzące gluten ale są nieco inne i często te białka nie uczulają właśnie.

bartek555

@GazelkaFarelka mam w zamrazarce ;) tak, maka normalna, bo to dla juniora mialo byc

GazelkaFarelka

@bartek555 z zamrażarki tak samo jak suszone - potrzebują dużo wiecej czasu żeby się rozhulać

bartek555

@GazelkaFarelka no teraz to juz przesadzilas. Dobra kupie jutro, niech strace

Felonious_Gru

@bartek555 dodałeś drożdże?

Zaloguj się aby komentować