To i ja dołączę do #bojowkapiekarska
Pierwszy chleb na zakwasie. Muszę powiedzieć, że wypieki drożdżowe są wiele łatwiejsze, ale ten chleb jest naprawdę smaczny. Oj!
Jakby kto chciał przepis, to zrobilem z aniagotuje. Problemem było wyrobienie ciasta, ciągle się kleiło, nieznośnie. Jeszcze nie wiem jak to dobrze zrobić. Drożdżowe poprostu robię w mikserze planetarnym, to ciasto jest zupełnie inne....
Udało się jednak, a efekt zadowalający 😁
af5f0e53-394a-4b0b-83c4-94c202fe73ea
5b64ca61-bd33-476c-b6e0-4d459d7ae319
Gepard_z_Libii

Wygląda jak starożytne ruiny z lotu ptaka

koszotorobur

@ada-szubak - a jak wygląda w środku?

ada-szubak

Nie mam fotki środka, a chleb już zjadłem. Kolejny będzie za tydzień, w weekend. W dzień roboczy niedałbym rady wszystkiego ogarnąć. W środku nie był bardzo wyrośnięty, w semsie nie było wielkich dziur, raczej jak w chlebie ze sklepu. Ale był dużo smacznienszy :-)

slawek-borowy

też robiłem wg Ani i też mi się kleiło ciasto jak złe, aż mi ręce mdlały przy wyrabianiu, ale chleb wyszedł dobry :)

Pan_Buk

@ada-szubak @slawek-borowy Ja używam do wyrabiania ciasta maszyny do chleba. To są śmiesznie tanie rzeczy, kilkaset złotych, a nie trzeba się męczyć i brudzić. Ciasto na pizzę też pięknie wyrabia.

Lunek1

@Pan_Buk w sensie robot planetarny z hakiem czy jaki tam masz wynalazek do wyrabiania ciasta?

Tapporauta

Poznaję to znamię, przecież to Anna, żona Barona ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kowal04

To ciasto się z reguły mocno klei do trzeciego - czwartego składania. Polecam zwilżyć ręce.

cododiaska

Kurła, myślałem że to pieniek z drzewa trafionego piorunem.

Balad

@ada-szubak I co, ugniatałeś tak długo aż przestało być lepkie czy sypałeś mąkę? Ja też kiedyś robiłem z jej przepisu i wsypałem ze 2x więcej mąki niż ona podała tak się lepiło.

ada-szubak

Ugniatałem pierw w robocie planetarnym, potem bardzo długo ręcznie, ale kleiło się niemiłosiernie, więc dodałem mąki. Duuużo mąki.

madhouze

@ada-szubak bardzo ładny, stylizowany na Popka

d4a25d0f-fab2-45fa-8ec7-fbde9cf426fb
tptak

@ada-szubak ależ piękny!

Zaloguj się aby komentować