@Fly_agaric trudno będzie, bo ja robię na oko ale spróbuję i najwyżej dopytasz: bierzesz kilogram mięsa z uda, najlepiej to pokroić na kawałki wielkości 1-2 palców. Dajesz 15-18g soli i ze trzy łyżeczki przypraw jakie lubisz. Dobrze działa curry (uwaga na zawartą sól, trzeba zrównoważyć), zioła. Mieszasz mięso z solą i przyprawami i do szynkowaru na minimum 2h a najlepiej noc czy nawet kilka dni. Po tym czasie parzysz w temperaturze 75-85stC aby wsad osiągnął 72stC. Jak osiągnie to wyjmujesz i otwierasz sprężynę aby mieso zassało jak gabka sosik. Po godzinie zaczynasz chłodzenie - zimna woda, lód. Gdy wsad jest chlodny dajesz to na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujesz z szynkowaru i chwalisz się na hejto.
Poleca przepisy na kanale YT Nomart.
Jak coś to pytaj.