Sto razy lepsze w smaku niż fanta/mirinda itp


Sto razy lepsze w smaku niż fanta/mirinda itp


@PanNiepoprawny Jaki skład?
@dolitd
Składniki:
soki z zagęszczonych soków z: pomarańczy (11%) i jabłek (9%), cukier, dwutlenek węgla, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy i kwas jabłkowy, stabilizatory: guma arabska, estry glicerolu i żywicy roślinnej, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy, aromaty, barwnik – karoteny, substancja słodząca – sukraloza.
Wartości odżywcze w 100 ml:
energia 83 kJ / 20 kcal, tłuszcz 0 g (w tym kwasy nasycone 0 g), węglowodany 4,8 g (w tym cukry 4,8 g), białko 0 g, sól 0 g
Zimny grejpfrut z lodówki wrzucony do wyciskarki wolnoobrotowej i szklaneczka soku do porannego sniadania - Tak rzeba zacząć dzień 😀 A te wszystkie Ptysie/Krzysie są jeszcze dostępne w wioskowych sklepikach. Fajny smak dzieciństwa.
@K44 bogolu, oligarcho jeden. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@K44 nie wiem, jak można się dobrze czuć po takiej szklanie kwasu z rana. W zasadzie nic poza wodą i to najlepiej rano nie powinno się pić, jeżeli nie chcesz sobie rozwalić żołądka.
O kawie też tak myślisz? W końcu to też kwas
@K44 to był popołudniowy kebab a nie poranne śniadanie
@PanNiepoprawny Nie znam. Fanta i Mirinda to niemieckie/hiszpańskie gówno, porównaj do Oranginy.
Nie wiem czy należę do mniejszości, ale twierdzę że znaczna większość napojów gazowanych jest nie warta zakupu i nie chodzi tylko o kwestie zdrowotne. Np. Fanta jest naprawdę ch⁎⁎⁎wa w smaku, szkoda na to pieniędzy. Jednak marketing robi swoje.
@Kremovka ostatnio Fanta zrobiła się mega chujowa. Zmniejszyli ilość cukru
@PanNiepoprawny ta niebieska też się zrobiła niepijalnym kwasiorem
@Kremovka fanta smakuje jak żygi
@PanNiepoprawny w mirindzie sztuczne słodziki przekroczyły "bezpieczne" normy
@Erebus na szczęście też smakuje chujowo i przestało mnie do niej ciągnąć
A kosztowałeś soków które są w lodówach marketów w takich wąskich a wysokich buteleczkach 330ml?
Chyba ze 2-3 firmy to produkują, a nie pamiętam nazwy żadnej z nich.
Gdyby ten towar nie kosztował 4-6zł to bym to pił w ilościach kontenerowych.
Ale pazerniacy za kilka łyków soku z kiszonej kapuchy śpiewają ponad 3 ziko ( ̄︿ ̄ °)
Tarczyna kiedyś pijałem bo był znakomity, bez konserwantów i dodatków. Na przestrzeni wielu lat to już dawno nie to. Dla mnie przez te wszystkie utrwalacze te soki stały się kwaśne i moja rura powiedziała zgagą że sobie tego już nie życzy.
@VonTrupka hmm, nie kojarzę
@PanNiepoprawny chyba najczęściej widzę w sklepach produkty cymes
nawet tańsze niż zapamiętałem z pół roku temu

@VonTrupka poszukaj soków utrwalanych HHP/HPP (high hydrostatic pressure). Mają dużo lepsze zawartości termolabilnych witamin, jak wit C i jak dla mnie smak też jest lepszy
@VonTrupka hmm, ja tego ptysia nie kupowałem dla zdrowotności, ale dobrze wiedzieć
@HolQ musiałbyś mi powiedzieć gdzie tego szukać i jak to wygląda, bo nie mam żadnego pojęcia o tym co napisałeś (´・‸・ ` )
najlepiej stronkę producenta
@PanNiepoprawny kiedyś miałem ostrą banię na soki pomidorowe
ale soczki w małym szkle wszystkich producentów widocznych w marketach to taki szajs, tłuczony chyba z najgorszych odpadów pomidorowych.
Przerobiłem wszystkie jakie są w sklepach: fortuna, dawtona, hortex, tymbark, marki własne marketów, co tylko było dostępne. Może ze 2 produkty lokalnych producentów, gdy gdzieś daleko pojechałem były trochę lepsze.|
Ale trafił mi się w takim małym markeciku - już niestety od dawna nieistniejącym - co miał pierdyliard różności, sok międzychodu. Kurde, wpadłem po niego kilka dni później, to już pusta póła była. Jak tylko utrafiłem gdy odwiedzałem sklepik, to od razu zgrzewkę. Teraz pewnie da się go znaleźć w sklepach dużych miast, ale na wygrajdowach nietęgo.
@VonTrupka jak widzisz że coś ma napisane "tłoczone na zimno" na butelce, to z tyłu butelki powinnoa być też podana metoda utrwalania. Powinno byc napisane " utrwalane wysokim cisnieniem", albo cos w tym rodzaju..zazwyczaj jednak producenci się tym chwała. Cymes też ma w ofercie :
https://cymes.pl/produkty/soki-hpp-sukces-210-ml/
Tu masz wyjaśnione ocb :
https://www.goodnature.com/blog/truth-about-hpp-juice-cold-pressed
Tu masz s
@HolQ o, spox artykulik, krótko a dobrze wyjaśniony proces
zupełnie inaczej wyobrażałem sobie cały proces utrwalania pod ciśnieniem
Zaloguj się aby komentować