Komentarze (32)

zjadacz_cebuli

@GazelkaFarelka ło ty, jak ja dawno tego nie jadłem, mama zawsze robiła tego więcej specjalnie dla mnie

GazelkaFarelka

@zjadacz_cebuli to było pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec, tak mi za dzieciaka smakowało, teraz też widzę że dzieciaki wciągają

grzymislaw-mocowladny

@AdelbertVonBimberstein Alejkum salam.

LondoMollari

@AdelbertVonBimberstein

d7dce91a-fefe-4878-baaf-dfb48adbd59e
Chunx

@AdelbertVonBimberstein stulejkom slalom

moll

@GazelkaFarelka co to jest? Nie znam

GazelkaFarelka

@moll Jak widać na zdjęciu, ciasto a'la biszkoptowe (z kakao) grubość 0.5 cm, polewa cukier puder + aromat migdałowy + trochę spirytusu + gorąca woda, pokrojone w kształt księżyców. Spirytus wyparowuje oczywiście, zostaje tylko posmak.

moll

@GazelkaFarelka kroisz już po lukrowania blatu?

GazelkaFarelka

@moll tak, jak zastygnie trochę

moll

@GazelkaFarelka dzięki

GazelkaFarelka

@moll zedytowałam opis tej polewy bo wyszło jakby była na spirytusie a tam idzie tylko jedna łyżka i gorąca, świeżo zagotowana woda

moll

@GazelkaFarelka po co ten spirytus w polewie? Nigdy nie dodawałam

GazelkaFarelka

@moll dla smaku, troszeczkę pikantny posmak się robi, w sumie po to samo co do nasączenia tortów

moll

@GazelkaFarelka nie nasączam tortów alkoholem xD a do lukru dodaję soku z cytryny

Kaligula_Minus

@moll bo pewnie zanim się upiecze to już nic nie zostaje do nasączenia xD

moll

@Kaligula_Minus zostaje! Ale nasączam gorzką herbatą, kawą, albo smaruje dżemorkiem

Kaligula_Minus

@moll ja nie nasączam bo w ogóle biszkoptowych nie robię. Mam uraz. Za to kruche jak zagniote, to chwalą w całej okolicy, że delikatne. Jam to nie chwaląc się uczyniła xD

moll

@Kaligula_Minus a co się stało?

Ręka do kruchego to jest to, gratulacje

Kaligula_Minus

@moll łatwo się zniechęcam. Kilka razy mi nie wyszedł i rzuciłam w pierony i tak się zawzięłam, że już kilka lat nie robiłam. Za to hasbend umie i czasem nawet zrobi.

moll

@Kaligula_Minus nie wiem jak biszkopt można skopać. Najprostszy wypiek

Mi biszkopty zawsze wychodzą wyrośnięte i puchate

Kaligula_Minus

@moll a mi zakalce ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ jakoś brakuje mi chyba cierpliwości, żeby to porządnie ubić. Może w ciągu tych kilku lat pech biszkoptowy mnie opuścił, nie sprawdzałam. Może trzeba się przełamać. Może do tego trzeba dojrzeć

moll

@Kaligula_Minus próbuj!


Długie ubijanie jest ważne, lubię jak się na biszkopcie tworzy warstewka bezy podczas pieczenia

GazelkaFarelka

@Kaligula_Minus trzeba najpierw ubić same białka aż będą całkiem sztywne i trzymać kształt, potem stopniowo dodajesz cukier i cały czas ubijasz, a na sam koniec żółtka i tu już krótko ubijasz, aby się tylko całe żółte jednorodne zrobiło. Potem dodajesz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszasz.

GazelkaFarelka

@Kaligula_Minus @moll ten przepis akurat jest z tłuszczem (używam masła, w przepisie jest margaryna bo pochodzi z czasów gdy masło było drogie i niezdrowe), więc tutaj do ubitych jajek z cukrem stopniowo wlewam rozpuszczone masło, cały czas ubijając. Tu akurat puszystość nie ma wielkiego znaczenia bo ciasto z założenia jest cieniutkie. Nawet zbyt puszyste ciężko równomiernie rozprowadzić po blasze.


Przepis numer 1 w moim zeszycie

b9bb724d-9cbe-43a7-bd60-a9d2714f063b
moll

@GazelkaFarelka w takich przepisach babcia mieszała pół na pół masło z margaryną. I szczerze, to był najlepszy balans smaku w wypiekach

GazelkaFarelka

@moll margaryna nie była zła, jeśli chodzi o smak, tylko staram się już nie kupować tego typu tłuszczów

moll

@GazelkaFarelka ja sporadycznie, jak mnie najdzie na smaka. Ale wtedy do kanapek

Trawienny

One były okrągłe ale obgryzłaś. Przyznaj się.

mannoroth

@GazelkaFarelka z mortadeli wieprzowej?

Opornik

Stop islamizacji szkolnych stołówek!

Zaloguj się aby komentować