pod wpływem internetu nazbierałem chmielu. faktycznie to rośnie wszędzie. na surowo troche goryczkowe, coś jakby niedojrzałe orzechy laskowe namoczyć w piwie.
w internecie piszą że to takie dobre, że czasami chodzą na zachodzie po kilkaset euro za kilogram. zaraz zobaczymy jak sparzone i podsmażone na maśle.

jak będzie dobre to nazbieram więcej i ukisze.

edit: tych co nie mieli styczności w ogóle z dziką kuchnią informuję że surowe najbardziej w smaku przypomina jednak trawę

edit2: SZOK! to jest naprawdę dobre! po obgotowaniu 2 minuty znika cała goryczka i smak trawy. zostaje bardzo delikatny smak, który na upartego faktycznie możnaby przyrównać do szparagów. po podsmarzeniu na maśle i dodaniu soli smak ten staje się troszkę wyraźniejszy i bardziej jakby orzechowy! leci druga tura, bo skurczyło się to strasznie w trakcie

w komentarzu niżej zdjęcia poglądowe
2c7983de-c208-4407-9a9c-3236600802fc
UncleFester

@voy.Wu

Nie przesadź z lupuliną, bo trzeba będzie reanimować ... zdechlaka.

voy.Wu

@UncleFester teraz niewiem czy najpierw jeść, czy sprawdzać w necie co to

UncleFester

@voy.Wu Dlaczego braciszkowie warzący piwo w klasztorach zaczęli dodawać chmielu??

voy.Wu

@UncleFester pewnie żeby okiełznać chuć

mortt

@Mor sorry, musiałem ten cytat wrzuć. pięknie brzmi bez kontekstu

e4c756c5-c41f-43b4-ba54-585934851543
voy.Wu

@mortt oi mate, that just can't be right!

Mor

@mortt też się uśmiechnąłem jak ten fragment czytałem

voy.Wu

zdjęcia robione kamieniem znalezionym obok chmielu

d9ecc749-00c7-4c53-81b2-548b25769100
fdd0ab5d-81d9-4123-a5c6-ce21e18fab86
da8d5656-d61a-4026-ae28-b9b9be1257ba
voy.Wu

a tutaj filmik którym się inspirowałem, z jednego z najbardziej wartościowych kanałów na polskim youtube. moim zdaniem każdy profesor, pasjonat w jakiejś dziedzinie powinien prowadzić kanał na youtube


https://www.youtube.com/watch?v=LJu7GdA_Yl8

esterad

@voy.Wu O kurde Łukasz Łuczaj na hejto Słyszałem o nim dobrych kilka lat temu od mojego chrzestnego, z którym są jakoś spokrewnieni. Podobno bardzo fajna osoba, wesoła i z niespotykaną zajawką. Miałem w rękach jego książki kucharskie o potrawach z dzikich roślin i owadów. Już nie pamiętam tytułu ale miała piękne kolorowe (wręcz albumowe) wydanie w bodajże empiku.

esterad

@voy.Wu hahah szukając jego książki kucharskiej trafiłem na taką perełkę: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4946529/seks-w-wielkim-lesie-botaniczny-przewodnik-dla-kochankow-na-lonie-przyrody

Tylko Łukasz Łuczaj, profesor nadzwyczajny i erotoman też nadzwyczajny, wszystkojad jedzący łożyska z porodów swoich córek, mógł napisać ten poradnik dla zakochanych w naturze. Bezwstydnie podając miejsca, pory roku i rodzaj podłoża do uprawiania miłości. Zdemaskował niewinne bratki, jako słowiański symbol kazirodczych związków, i maślaki, naturalne lubrykanty dla leśnych ruchadeł. Książka orgazmiczna, łącząca praktykę z erudycją i wrażliwością.

XDDD

voy.Wu

@esterad tak widziałem to

naprawdę polecam jego kanał każdemu, chyba że ktoś lubi równo przystrzyżony trawnik, tuje, agrowłókninę i najchętniej to kosiarką jeździłby po lesie, to wtedy nie


parę lat temu trafiłem na jakiś jego filmik chyba o kiszeniu rydzów i później obejrzałem wszystko co wrzucił na youtube

nie dość że ma on niesamowitą wiedzę jako profesor, to z każdego filmu widać że to jego życie i prawdziwa szczera pasja. chętnie bym się kiedyś wybrał na te warsztaty które organizuje.


no i najczęściej jak nagrywa coś w terenie to wrzuca odrazu tego samego dnia.

voy.Wu

@esterad natomiast jeśli chodzi o jedzenie owadów (osobiście nie zjadłbym nigdy larwy szerszenia ) to oprócz całej wiedzy na ten temat którą promuje, najbardziej w pamięci utkwiło mi to jego poświęcenie dla sprawy :

https://youtu.be/ySx3BTpl1hE?si=kIJ2fS30l7UZYA4H

esterad

@voy.Wu hahaha ale wariat

Szuuz_Ekleer

@voy.Wu Właśnie dziś jedliśmy, ale przygotowanie niezbyt wyszło, bo pomimo długiego smażenia łodygi wciąż pozostały dość twarde. W każdym razie pozbieramy jeszcze rozwinięte liście i zrobimy sałatkę, bo te były w porządku.

voy.Wu

@Szuuz_Ekleer a obgotowaliście? 2-3 minutki wystarczą. jeżeli po obgotowaniu twarde to chyba trzeba szukać młodszych i tak jak w necie wszyscy mówią sam czubek rwać.

mi wyszły tip-top

Zaloguj się aby komentować