Komentarze (14)

AlvaroSoler

Nie ściągnęło mi obrazka ze strony więc wziąłem jakiś obrazek z komórki mając nadzieję że problem zostanie rozwiązany w przyszłości.

moll

@AlvaroSoler obrazek bardzo adekwatny

AlvaroSoler

BTW kiedyś pijalem napoje zero, szczególnie energole (żeby niepotrzebnie nie pakować sobie cukru i tyć) ale po wypiciu czułem jakoś niefajnie w brzuchu, że właśnie wlałem jakiś syf i w ogóle było to niesmaczne i stwierdziłem, że wolę już wypić normalnie z cukrem. Ostatnio się przerzuciłem na Yabu i polecam. 99% napoju to sok jabłkowy. I ma dodatek kofeiny.

artu3131

@AlvaroSoler Ja polecam zwykłą, naturalną kofeinę zawartą w espresso.¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Kumpel kupuje w hurcie energole(nie będę nazwy wymieniał) po niecałą złotówkę za puszeczkę.Wyobraźcie sobie co tam musi być w składzie.

TRPEnjoyer

@AlvaroSoler to "niefajnie w brzuchu" to mogła być jakaś IBS reakcja na zawarty tam słodzik. Mogła, nie musiała, bo to takie zgadywanie nawet jak jesteś specjalistom.


Mi bezcukrowe napoje energetyczne smakują (część słodzonych jest jak syropek) i działają na mnie lepiej niż kawa.

MostlyRenegade

no dobra, ale nie napisali z czego to wynika i jak były prowadzone badania. Taki news jest bezużyteczny.

Gustawff

@MostlyRenegade nieważne, masz się bać

MostlyRenegade

@Gustawff nie mam czego, bo nie pijam takich rzeczy

AdelbertVonBimberstein

@MostlyRenegade dokładnie, korelacja nie oznacza przyczynowości.

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

@MostlyRenegade zwyczajny gówno-news. Pisanie takich śmieci może sprawić, że ludzie będą mieli złe nastawienie do nauki. Cały artykuł jest zncznie ciekawszy:


https://www.researchgate.net/publication/391806386_The_association_of_sweetened_beverage_intake_with_risk_of_type_2_diabetes_in_an_Australian_population_A_longitudinal_study


Consumption of both sugar and articially sweetened beverage intake may increase the risk of type 2 diabetes. Results highlight the need for public health measures to reduce the effects of sweetened beverage intake. Although our results corroborate recent efforts to reduce sugar sweetened beverage intake through taxation, this might potentially lead to shift in ASB use. Further studies are warranted to investigate both the causal effects and the underlying mechanisms of sweetened beverage intake on the risk of chronic health outcomes including type 2 diabetes.

HueHue

@MostlyRenegade Upraszczając, sam smak słodkiego powoduje wyrzut insuliny, ale cukru w napoju nie nie ma, więc jej podwyższony poziom będzie utrzymywał się jeszcze dłużej niż po wypiciu słodzonego, a to prowadzi do oporności i cyk cukrzyca.

100mph

od 10 lat nie uzywam cukru, w produktach przetworzonych jest go tyle, ze zaspokajam potrzeby, a nawet je przekraczam

BoTak

Eh to już nic nie można pić. Jak żyć?!


Cola z cuker = cukrzyca

Cola ze słodzikiek - cukrzyca

Woda = mikroplastik w ciele

Zaloguj się aby komentować