Piekłem ostatnio i nawet zostało, to wrzucę o tej porze. 😆

#gotujzhejto
90864268-647a-4ad6-ba42-224a93e6816b
Cauliflower

@bartlomiej_rakowski Prawie 3 kostki masła

bartlomiej_rakowski

Ooo Panie, na bogato. Promocja kup 3 zapłać za 2 była xD

Cauliflower

@bartlomiej_rakowski Ja polska cebula, choć z podwójnym obywatelstwem. xD

bartlomiej_rakowski

Trzeba krzewić polskie tradycje i cebulić gdzie się da! Cebula worldwide international.

Stashqo

@Cauliflower łooo, ja już 3x podchodziłem do karpatki i jeszcze nigdy mi ciasto nie wyszło xD

Cauliflower

@Stashqo Co się działo? To w sumie proste ciasto.

Stashqo

@Cauliflower ładnie rosłow piekarniku a pod koniec pieczenia padało, za każdym razem. Wprawdzie już wiem czemu się tak działo najprawdopodobniej, ale tak się obraziłem, że już więcej nie piekę ¯\_(ツ)_/¯

Cauliflower

@Stashqo Otwierałeś piekarnik??

Stashqo

@Cauliflower miałem zwietrzały proszek do pieczenia ^^

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

Wspaniałe ciasto. Blacha dla mnie na dwa posiłki

ErwinoRommelo

@Cauliflower nieno wyzej boczus a teraz karpatka krolowa ciast???? Ty to specjalnie robisz ehh, ale twoj partner / partnerka wygral /a na loteri, same pysznosci.

Cauliflower

@ErwinoRommelo Mogę jeszcze coś wrzucić xD

ErwinoRommelo

@Cauliflower daj zyc zeby juz umyte… ale moze jakie risotto z grzybkami? Do tego soroweczka i nawet miesa nie trzeba ehh

Cauliflower

@ErwinoRommelo No z grzybami tylko to.

61fd3361-3b9e-413a-9115-181173ff9b73
bzyk260

@Cauliflower O ty zbuju niedobry ! Karpatki z 5 lat nie jadłem ! Taką zrobiłeś ochotę że mam flashbacki smaku mamowej karpatki (:

GetBetterSoon

@Cauliflower Ale mi zrobiłeś smaka, nie jadłem od lat, idę zaraz szukać piekarni.

Slawek

Karpatka z miłością :)

Miszcz_Joda

@Cauliflower jak robisz krem?

Cauliflower
  • @Miszcz_Joda 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)

  • 1/4 szklanki cukru

  • 750 ml mleka

  • 200 g miękkiego masła


Masa


  • Ugotować budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe i cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez ok. 1 - 2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstawić z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch.

  • Miękkie masło ubijać z cukrem mikserem, aż będzie bardziej napuszone, następnie dodając po łyżce ostudzony budyń ubijać dalej na puszystą i jasną masę.

  • Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Miszcz_Joda

@Cauliflower dzieki

Zaloguj się aby komentować