Joł


Szybki wpis drodzy przyjaciele, dzisiaj na tapecie pszenny z pełnoziarnistą płaskurką.


Dwa bochenki po 600g


750 - 430g


Płaskurka - 185g


Woda - 480g


Sól - 15g


Zakwas - 61g


Bassinage - 30g


Hydro na około 83%. Normalnie robię chleby na 15-20% zakwasu ale późno wstałem i zakwas był już dość przekwaszony, więc żeby mniejszych acidic load dodałem go mniej. Przekarmiony też plaskurka żeby zwiększyć jej zawartość w chlebie.


Step by step:


- godzina autolizy


- dodanie zakwasu, soli i mieszanie robotem przez około 10 min


- 3 coil foldy co godzinę, potem jeszcze godzina bez ruszania


- formowanie wstępne 30-40 min odpoczynku i formowanie właściwe


- pół h na blacie i lodówka na 16-18h


Temperatura wody do ciasta 28*C, temp w mieszkaniu 21*C


#tombakery #bojowkapiekarska #pieczzhejto

504c65b3-2dea-4a6d-a753-fbb3f1bffa22

Komentarze (14)

inspektom

@zryyytyyy nie wiem czy brać to za komplement czy obrazę ale najważniejsze że smakuje

inspektom

@JacekSasinPL to jest karmelizacja i niesie za sobą kilka benefitów oprócz smaku. Nie czuć w nich ani grama goryczki

Acrivec

@inspektom jak tam nie czujesz grama goryczki to czas zbadać kubki smakowe to jest ewidentnie zjarane

inspektom

@Acrivec wypiekłem dla klientów pewnie już grubo ponad 50000 takich chlebów i nikt nie skarżył się na goryczkę. Spróbujcie kiedyś trochę mocniej skarmelizowac chleb albo kupić go w dobrej piekarni to sami się przekonacie. Z moimi kubkami smakowymi i kubkami tych setek zadowolonych klientów jest wszystko w porządku.

JacekSasinPL

@inspektom Może i jest spalony, ale za to węglowodory aromatyczne powodują nowotwory dwunastnicy benefity

inspektom

@Acrivec @JacekSasinPL cała w mące fajnie to tutaj wytłumaczyła

0fa26289-0fd4-4cdc-88c3-06562e69d578
inspektom

@JacekSasinPL to nie jest biały chleb

EgeSzegeDre

@inspektom posmaruj pan dla mnie pajdę z maselkiem

GazelkaFarelka

@inspektom jaki przekrój?

inspektom

@GazelkaFarelka niestety nie dla mnie ten chleb tylko dla znajomych więc może się dowiem jutro. Ale nie zakładam jakiegoś mocno otwartego miękiszu przez dużą zawartość ciemnej mąki i przez wiraże z zakwasem

Pirazy

@inspektom prowadzisz piekarnie?

inspektom

@Pirazy w zasadzie to tak, ale nie moja

Zaloguj się aby komentować