Joł
Szybki wpis drodzy przyjaciele, dzisiaj na tapecie pszenny z pełnoziarnistą płaskurką.
Dwa bochenki po 600g
750 - 430g
Płaskurka - 185g
Woda - 480g
Sól - 15g
Zakwas - 61g
Bassinage - 30g
Hydro na około 83%. Normalnie robię chleby na 15-20% zakwasu ale późno wstałem i zakwas był już dość przekwaszony, więc żeby mniejszych acidic load dodałem go mniej. Przekarmiony też plaskurka żeby zwiększyć jej zawartość w chlebie.
Step by step:
- godzina autolizy
- dodanie zakwasu, soli i mieszanie robotem przez około 10 min
- 3 coil foldy co godzinę, potem jeszcze godzina bez ruszania
- formowanie wstępne 30-40 min odpoczynku i formowanie właściwe
- pół h na blacie i lodówka na 16-18h
Temperatura wody do ciasta 28*C, temp w mieszkaniu 21*C
#tombakery #bojowkapiekarska #pieczzhejto

