Komentarze (12)

Half_NEET_Half_Amazing

znam na to inne określenie - klepunka

Z_buta_za_horyzont

@Half_NEET_Half_Amazing Pierwszy raz jadłem i nie wiedziałem, że jest taka potrawa.

eloyard

@Z_buta_za_horyzont za gówniarza serwowali nam to na śniadanie w każdym pensjonacie podrzędnej kategorii. Rzygi Lenina, Zemsta Breżniewa, Ostatni Ratunek Kucharza - o tym że to "Poznański Klepiok" to pierwszo słyszę.


W każdym razie, to była uniwersalna odpowiedź jak z 10 jaj przygotować "jajecznicę" dla 40 głodnych osób.

Z_buta_za_horyzont

@eloyard No widzisz ja tej potrawy nie znałem ale całkiem smaczna była. Znajomi mówią, że u nich się co jakiś czas się robi a przepis znają od babci.

eloyard

@Z_buta_za_horyzont jak dobrze zrobione, to nie jest złe - ale to jest zapychacz kałduna: mąką w dużych ilościach ma nadrobić brak jajek, a mleko/śmietana w minimalnych ma po prostu od biedy trzymać konsystencję. Problem w tym, że w takich przybytkach zbiorowego żywienia dla biedoty to było robione praktycznie bez przypraw, zdecydowanie za często i używano zdecydowanie za mało jajek.

mk-2

@Z_buta_za_horyzont op nas wkręca, nie ma takiej potrawy

Endrevoir

Co te poznaniaki nie zrobią żeby zaoszczędzić…

Felonious_Gru

@Endrevoir  można zastąpić mleko wodą a mąkę gipsem

fisti

Zdjęcie przedstawia gotowy wyrób czy jeszcze przed smażeniem?

Greyman

@fisti albo już po zjedzeniu?

Z_buta_za_horyzont

@fisti  Gotowy ciepły produkt do rozdzielenia na talerze.

jiim

Wtf, prawie surowym ciastem sobie kichy zaklejają.

Zaloguj się aby komentować