Dzisiaj proponuję kolejną bazę na smaczne śniadanie zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko.
Tosty francuskie, które tak naprawdę nie pochodzą z Francji, czyli sposób na #zerowaste i uratowanie czerstwego chleba.
Idea jest prosta: mieszamy jajka z mlekiem, moczymy w tym chleb i smażymy.
Piersi na ten pomysł wpadli Rzymianie, Francuzi natomiast podchwycili pomysł i go rozpropagowali w Europie. Na francuskie tosty we Francji mówi się "pain perdu" co znaczy "stracony chleb". Nazwy french toast używali Anglicy i to oni zawieźli ten pomysł za wielką wodę. Stąd tak duża popularność tego dania w USA.
Ja to robię wg proporcji: 3 jajka + 1/3 kubka mleka. Osobiście używam owsianego i oczywiście sól. Moczymy chleb lub jak w moim przypadku chleb tostowy i smażymy na rumiany kolor.
Z czym to jeść? Na wytrawnie, np. z wędliną pomidorem. Na słodko - owoce, dżemy, kremy. Miód średnio pasuje
Smacznego
#ciekawostki #jedzenie #gotujzhejto





