Dlaczego jogurty,batony i ogólnie cała spożywka bez dodatku cukru jest droższa niż normalna?
#pytanie
Dlaczego jogurty,batony i ogólnie cała spożywka bez dodatku cukru jest droższa niż normalna?
#pytanie
Bo nie chodzi o to zecena byla sprawiedlwa tylko o to zeby doic plebs
@walus002 bo się gorzej sprzedaje, więc odbijają sobie na marży?
@walus002 Zatrudnienie człowieka zeby wyciągał cukier z batonów czy jogurtów też kosztuje ¯\_(ツ)_/¯
Przecież jogurt naturalny jest najtańszy.
@walus002 bo sie słabiej uzależniasz, wiec muszą pokryć straty
@walus002 Jeśli masz na myśli batony, to te bez dodatku cukru mają zazwyczaj słodziki zamiast cukru. Dlatego są nazywane bez dodatku cukru, ale to nie oznacza że nie mają żadnych substancji którą osłodzą smak. Słodziki są prawdopodobnie droższe niż zwykły cukier.
Będzie się to tyczyło tak samo innych produktów w których dotychczas cukier powszechnie występuje, np. jogurty smakowe, słodycze etc.
@walus002 bo słodziki są droższe, bo popyt jest relatywnie mały a partie produkcyjne powinny spełniać warunki minimalnej ilości (a być może nie spełniają co jeszcze podnosi koszty), bo listing takiego produktu w dyskoncie markecie może być droższy, bo ustawia się często na półce ze zdrową żywnością itp itd no i przede wszystkim nie zawiera tego cukrowego syfu i za to tylko jestem skłonny dopłacić. A do tego batony zazwyczaj są napakowane białkiem by syciły.
@Michumi @Trypsyna dodałbym do tego marketing i mode. Jest moda na zdrowsze jedzenie, z mniejsza zaw. Cukru.
Zaloguj się aby komentować