Komentarze (24)

Kokainawnosie123

Przepis Roberta Makłowicza na domowy majonez Składniki: 3 żółtka 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżeczki cukru pudru 1/2 łyżeczki soli pieprz biały mielony 350 ml oleju, np. rzepakowego Przygotowanie majonezu według Roberta Makłowicza Jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do wysokiej miseczki.

Do żółtek dodaj sok z cytryny, cukier puder, sól, szczyptę pieprzu i łyżkę oleju. Całość wymieszaj mikserem lub zblenduj na gładką masę.

Dalej miksując, dolewaj cienkim strumieniem olej. Sos miksuj kilka minut, by uzyskał gładką, gęstą konsystencję.

Wskazówka:

Gotowy sos umieść w zamykanym pojemniku lub słoiku i przechowuj w lodówce do 7-10 dni.

Pirazy

@Kokainawnosie123 Jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem.

Na tym etapie musialem zrobic przerwe, dokoncze jak wroce z SORu

Ravm

@Pirazy instrukcje byly niejasne

Laukur

@Kokainawnosie123 no dobra, a jaka musztarda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kokainawnosie123

@Laukur no....musztarda też domowa bo nie mogę polecić żadnej marki. Podać przepis?

koszotorobur

@Laukur - najlepsza jest ta po obiedzie

Laukur

@Kokainawnosie123 poproszę

JackDaniels

@Laukur no i jeszcze olej. Przecież nie użyjesz chyba jakiegoś tam... kupnego

Czokowoko

@JackDaniels ja to już sam znoszę jajka, olej bezpośrednio z bebzola wyciskam, a sól to no.. trzeba się nie myć kilka dni ale naturalna!

koszotorobur

@bori - widzę, że gotowanie to Twoja pasja

koszotorobur

@Kokainawnosie123 - mądry gość

Ja robię mniejsze ilości majonezu tak: https://youtu.be/8MHlzuyoBtc

A większe ilości w Thermomixie

Kokainawnosie123

@Laukur Składniki Gorczyca (biała, żółta) Ocet jabłkowy Woda Miód Oliwa z oliwek Przyprawy: Kurkuma, pieprz ziołowy, sól, pieprz Sposób przygotowania Przygotowanie płynu: Podgrzej ocet jabłkowy z wodą, kurkumą, pieprzem ziołowym, pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Nie doprowadzaj do wrzenia, a po podgrzaniu wystudź. Moczenie gorczycy: Do zimnego płynu dodaj miód i gorczycę, wymieszaj i odstaw na kilkanaście godzin, aby ziarna napęczniały. Blendowanie: Zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Na końcu dodaj oliwę i jeszcze raz wymieszaj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą lub dopraw miodem. Dojrzewanie: Przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Wariacje Makłowicza Makłowicz często podkreśla użycie autentycznych, naturalnych składników. Jego podejście do musztardy jest prosty i opiera się na jakości gorczycy i odpowiednich proporcjach, czerpiąc inspirację z tradycyjnych przepisów europejskich.

BajerOp

@Kokainawnosie123 to z jakiegoś upośledzonego czata czy co?

onpanopticon

@Kokainawnosie123 uwielbiam takie odpowiedzi na pytanie. Sam se zrób, swoje lepsze.


No jasne k⁎⁎wa, wiem. Własne ziemniaki, wlasny chleb, wlasne kury i ich jajka, wlasna krowa i ręcznie robiony twarog.


To tylko 10 minut, to tylko godzina.


To żeby zrobić sobie obiad wedle tego typu porad, powinienem zacząć go robić 5 lat od temu od zakupu działki rolnej i traktora. Bo przecież jaki olej i jaki czosnek wybrać do zrobienia majonezu? Własny k⁎⁎wa

JackDaniels

@onpanopticon no nie mógł wprost odpowiedzieć na to pytanie, bo producent żadnego z wymienionych majonezów nie zapłacił

koszotorobur

@JackDaniels - trzeba się cenić

koszotorobur

@onpanopticon - niesamowite jak majonez odpala ludzi przed świętami

JackDaniels

@koszotorobur czym człowiek bardziej znany tym bardziej wchodzi:

- jaka jest pana opinia?

- a to zależy...

Komenda_Miejska_Polucji

@onpanopticon trzeba być frajerem, lub pokoleniem Z, by tego nie ogarnąć xD

Giban

@onpanopticon I tak i nie, majonez akurat serio bardzo łatwo zrobić, mozna nawet w czasie jak się warzywa do sałatki gotują :p

b0lec

Ha tfu na morde symetryście. TYLKO KIELECKI

Umypaszka

@b0lec chciałam dać piorunka ale jednak do Pana Makłowicza tak trochę nie wypada xd

Nirvash

Tam jest napisane żółta

Zaloguj się aby komentować