Z racji, że ostatnio jemy chlebka mniej, dopiero wczoraj skończyliśmy chlebowe zapasy sprzed świat. Tym samym dzisiaj #siępiecze.
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto



Z racji, że ostatnio jemy chlebka mniej, dopiero wczoraj skończyliśmy chlebowe zapasy sprzed świat. Tym samym dzisiaj #siępiecze.
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto


@dawajMario fiu fiu. Ale bydle
Daj przepisa!
Chlebek z ziarnami, w przepisie jest 690g mąki chlebowej, ja dałem 500g i 190g razowej samopszy. Reszta jak przepisie 😉 Czasem piekę tego samego dnia, wówczas 2.5 - 3h fermentacji końcowej w temp. Ok 24.


@dawajMario mega, kupiłem chlebową biblie Hamiltona zacząłem piec te chleby z przepisów ale zawsze wychodzi mi zbyt "lejące" się ciasto wg proporcji z podanych tam przepisów. Nie wiem w czym lezy problem: czy złych porporcji wody do naszej mąki czy może czegoś innego
Też tak miałem z początku. Zaczynałem od chlebów na drożdżach i ciasto faktycznie się trochę rozlewało. Próbowałem zmniejszać stopniowo, z wypieku na wypiek ilość wody. Poprawa była ale nie jakaś drastyczna, w sumie drobne zmiany drobna poprawa. Potem zmieniłem mąka na inną i już było lepiej. Tych mąk było po drodze kilka. Od zeszłego roku używam już tylko mąk ze sklepu swoja-maka.pl.
Ktoś już kiedyś tu wspominał, że te nasze mąki są inne od tych w USA ale sam nie znalazłem za wiele w kontekście chłonności wody. Bo to, że nasze mąki są lepszej jakości to pewne. U nas się np. nie wybiela mąk tak jak w USA. Ale jak masz jakiś link do różnic w mąkach USA i europejskich to podrzuć, chętnie poczytam.
Zaloguj się aby komentować
Poprzedni chlebek z ziarenkami tak mi zasmakował, że upiekłem ponownie.
Tym razem porcję pszennej mąki zmniejszyłem gdzieś o 180g, w to miejsce dodałem razowej z płaskurki. Pyszności
#chleb #gotujzhejto #bojowkapiekarska


Mniam, daj przepis jeśli nie jest jeszcze opatentowany
@Gargamel_lubi_jagody https://www.hejto.pl/wpis/moje-dzisiejsze-pszenno-zytnie-z-prazonymi-ziarnami-slonecznika-i-sezamu-oraz-mo
@dawajMario Na tej mące pszennej chlebowej ze "swoja mąka" tak ci wychodzi? Sprawdzałam tam chlebową, ale ma tylko 9 białka, bardzo mało.
@GazelkaFarelka Zawsze można kupić gluten w proszku i dosypać :D
@GazelkaFarelka Tak, na etykiecie widnieje że ma 9.1g. Ale bechenki jak malowane xD
@dawajMario jaaaakie ucho, super wyszło
Zaloguj się aby komentować
Moje dzisiejsze. Pszenno-żytnie, z prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu oraz moczonym siemieniem lnianym. Ciasto składane 2 x w odstępach 50 minut, 3h garowania. Po upieczeniu ciasto nadal bardzo ładnie pachnie ziarnami i do tego jest przyjemnie wilgotne.
#chleb #gotujzhejto #bojowkapiekarska


Omnomomom ale bym zeżarł :d Dawaj przepisa!
@GazelkaFarelka gdzieś od ponad pół roku używam mąk z swoja-mąka i na nic innego już nie patrzę
@kvasir09 przepis od Hamelmana, miałem robić zdjęcie z książki ale znalazłem przepis na starych garach: https://www.staregary.pl/2014/02/chleb-na-zakwasie-z-ziarnami-hamelmana.html?m=1
Zaloguj się aby komentować
Pszenny na zakwasie (też pszennym). Przepis od Hamelmana, u niego
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto


Piękne pucka
@dawajMario Piekłeś 100% zgodnie z przepisem czy zmieniłeś ze względu na inną mąkę w PL? Garnek czy na kamieniu?
@biskitus Generalnie trzymam się przepisu, choć czasy fermentacji zwykle skracam bo mam ciepłej w kuchni. Piekę na kamieniu do pizzy, piekarnik zaparowuję takim zwykłym 'psikaczem'
Zaloguj się aby komentować