Zdjęcie w tle
dawajMario

dawajMario

Kompan
  • 4wpisy
  • 27komentarzy
Z racji, że ostatnio jemy chlebka mniej, dopiero wczoraj skończyliśmy chlebowe zapasy sprzed świat. Tym samym dzisiaj #siępiecze.
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto
fefb7b6b-0a7b-436e-ac7a-f86d7071ae5d
d46a4aad-1783-4a6d-9592-9f5947e9c2cd
WujcioPafcio

@dawajMario fiu fiu. Ale bydle

dawajMario

Chlebek z ziarnami, w przepisie jest 690g mąki chlebowej, ja dałem 500g i 190g razowej samopszy. Reszta jak przepisie 😉 Czasem piekę tego samego dnia, wówczas 2.5 - 3h fermentacji końcowej w temp. Ok 24.

2aa7f9c6-6039-491d-b1b8-323fdfadae32
881e4c26-10f2-48cf-a5cc-99050d837899
Rymbaba

@dawajMario mega, kupiłem chlebową biblie Hamiltona zacząłem piec te chleby z przepisów ale zawsze wychodzi mi zbyt "lejące" się ciasto wg proporcji z podanych tam przepisów. Nie wiem w czym lezy problem: czy złych porporcji wody do naszej mąki czy może czegoś innego

dawajMario

Też tak miałem z początku. Zaczynałem od chlebów na drożdżach i ciasto faktycznie się trochę rozlewało. Próbowałem zmniejszać stopniowo, z wypieku na wypiek ilość wody. Poprawa była ale nie jakaś drastyczna, w sumie drobne zmiany drobna poprawa. Potem zmieniłem mąka na inną i już było lepiej. Tych mąk było po drodze kilka. Od zeszłego roku używam już tylko mąk ze sklepu swoja-maka.pl.


Ktoś już kiedyś tu wspominał, że te nasze mąki są inne od tych w USA ale sam nie znalazłem za wiele w kontekście chłonności wody. Bo to, że nasze mąki są lepszej jakości to pewne. U nas się np. nie wybiela mąk tak jak w USA. Ale jak masz jakiś link do różnic w mąkach USA i europejskich to podrzuć, chętnie poczytam.

Zaloguj się aby komentować

Poprzedni chlebek z ziarenkami tak mi zasmakował, że upiekłem ponownie.
Tym razem porcję pszennej mąki zmniejszyłem gdzieś o 180g, w to miejsce dodałem razowej z płaskurki. Pyszności
#chleb #gotujzhejto #bojowkapiekarska
65ec33b1-03cd-46ef-80dc-e58256b67752
7b7b6895-d970-4f78-854f-143b20d8cb5e
Gargamel_lubi_jagody

Mniam, daj przepis jeśli nie jest jeszcze opatentowany

GazelkaFarelka

@dawajMario Na tej mące pszennej chlebowej ze "swoja mąka" tak ci wychodzi? Sprawdzałam tam chlebową, ale ma tylko 9 białka, bardzo mało.

Pjorun

@GazelkaFarelka Zawsze można kupić gluten w proszku i dosypać :D

dawajMario

@GazelkaFarelka Tak, na etykiecie widnieje że ma 9.1g. Ale bechenki jak malowane xD

kon-jakub

@dawajMario jaaaakie ucho, super wyszło

Zaloguj się aby komentować

Moje dzisiejsze. Pszenno-żytnie, z prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu oraz moczonym siemieniem lnianym. Ciasto składane 2 x w odstępach 50 minut, 3h garowania. Po upieczeniu ciasto nadal bardzo ładnie pachnie ziarnami i do tego jest przyjemnie wilgotne.
#chleb #gotujzhejto #bojowkapiekarska
87424c64-7b0a-4cce-85fe-86ba8b6421f8
22baa36b-d200-41df-821f-bf721a71b3c5
kvasir09

Omnomomom ale bym zeżarł :d Dawaj przepisa!

dawajMario

@GazelkaFarelka gdzieś od ponad pół roku używam mąk z swoja-mąka i na nic innego już nie patrzę

Zaloguj się aby komentować

Pszenny na zakwasie (też pszennym). Przepis od Hamelmana, u niego z Vermont
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto
71097361-00f4-4a97-92ef-d3a016bf924e
09dfb664-7e5a-49ac-ada3-84cbedcdd532
biskitus

@dawajMario Piekłeś 100% zgodnie z przepisem czy zmieniłeś ze względu na inną mąkę w PL? Garnek czy na kamieniu?

dawajMario

@biskitus Generalnie trzymam się przepisu, choć czasy fermentacji zwykle skracam bo mam ciepłej w kuchni. Piekę na kamieniu do pizzy, piekarnik zaparowuję takim zwykłym 'psikaczem'

Zaloguj się aby komentować