Z racji, że ostatnio jemy chlebka mniej, dopiero wczoraj skończyliśmy chlebowe zapasy sprzed świat. Tym samym dzisiaj #siępiecze.
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto
fefb7b6b-0a7b-436e-ac7a-f86d7071ae5d
d46a4aad-1783-4a6d-9592-9f5947e9c2cd
dawajMario

Na jednym cechowanie było niechlujne i wyszła taka grzywka 😃

53650a75-134c-4bfa-82f6-9042cbd1475e
db24ee75-081e-4966-a6e6-3e1c5ee4b5b9
GazelkaFarelka

@dawajMario dzięki temu że wszyscy mamy takie same kratki do studzenia, mamy punkt odniesienia jak wielkie są nasze bochenki na zdjęciach

dawajMario

Dzisiejsze ważyłem po upieczeniu, ok 820g każdy 👌

d5de483c-2853-45c4-a438-f589bf9acfef
GazelkaFarelka

@dawajMario Duże, ja robiłam 560g, teraz zmniejszyłam 10% jeszcze.

WujcioPafcio

@dawajMario fiu fiu. Ale bydle

dawajMario

Chlebek z ziarnami, w przepisie jest 690g mąki chlebowej, ja dałem 500g i 190g razowej samopszy. Reszta jak przepisie 😉 Czasem piekę tego samego dnia, wówczas 2.5 - 3h fermentacji końcowej w temp. Ok 24.

2aa7f9c6-6039-491d-b1b8-323fdfadae32
881e4c26-10f2-48cf-a5cc-99050d837899
Rymbaba

@dawajMario mega, kupiłem chlebową biblie Hamiltona zacząłem piec te chleby z przepisów ale zawsze wychodzi mi zbyt "lejące" się ciasto wg proporcji z podanych tam przepisów. Nie wiem w czym lezy problem: czy złych porporcji wody do naszej mąki czy może czegoś innego

dawajMario

Też tak miałem z początku. Zaczynałem od chlebów na drożdżach i ciasto faktycznie się trochę rozlewało. Próbowałem zmniejszać stopniowo, z wypieku na wypiek ilość wody. Poprawa była ale nie jakaś drastyczna, w sumie drobne zmiany drobna poprawa. Potem zmieniłem mąka na inną i już było lepiej. Tych mąk było po drodze kilka. Od zeszłego roku używam już tylko mąk ze sklepu swoja-maka.pl.


Ktoś już kiedyś tu wspominał, że te nasze mąki są inne od tych w USA ale sam nie znalazłem za wiele w kontekście chłonności wody. Bo to, że nasze mąki są lepszej jakości to pewne. U nas się np. nie wybiela mąk tak jak w USA. Ale jak masz jakiś link do różnic w mąkach USA i europejskich to podrzuć, chętnie poczytam.

Zaloguj się aby komentować