Zrobiłem kolejny wpis do #parisovakawa
Tym razem przenieśmy się do WIetnamu by poznać co to jest Phin.
Tani i ciekawy zaparzacz do kawy!
tagi: #kawa #hejto #ciekawostki #kuchnia #ciekawostki


Społeczność
Społeczność kawoszy, neofitów co gardzą byle spalonym blendem
Zrobiłem kolejny wpis do #parisovakawa
Tym razem przenieśmy się do WIetnamu by poznać co to jest Phin.
Tani i ciekawy zaparzacz do kawy!
tagi: #kawa #hejto #ciekawostki #kuchnia #ciekawostki

Zaloguj się aby komentować
Zmieniłem koncepcję upchnięcie wszystkiego w jedną inforgrafikę zajmowałoby pewnie 50k px na 50k px
Zakładam tag #parisovakawa
Będę tu umieszczał infografiki i inne ciekawostki, testy, niezwykłe przepisy np. kawa z jogurtem w ciekawej formie graficznej. Obserwuj bo warto kawkowy świruku!
W pierwszym wpisie pod lupę wziąłem info grafikę odnośnie AeroPressa.
tagi: #kawa #hejto #ciekawostki #kuchnia
Dajcie znać jak 'nadużywam' jakiś tagów.

@ParisPlatynov tak lepiej, tylko troszkę mniejszy znak wodny
@ParisPlatynov wygląda dobrze.
Tak przy okazji zapytam bo planuję kupić ekspres ale zupełnie tego nie ogarniam ale moja lubi różne kawy w tym cappucino latte itp wiem też że to nie jest tanie ale nie chciałbym jakiejś lipy polecasz jakieś sprawdzone modele może?
@ParisPlatynov Jako fanatyk kawy proszę o wszystko co związane z dripem :3 Super content! Czekam na więcej!
Zaloguj się aby komentować
Cześć chcecie abym zrobił info grafikę odnośnie jakiegokolwiek parzenia kawy oraz różnych ciekawych wariantów z regionów świata? Zdjęcie opis, same konkrety, plusy, minusy ev. cena linki?
Ze sposobów parzenia przebrnąłem przez ekspersy przelewowe, zwykłe, aeropressa, phin wietnamska, tygielek turecka.
Różne kombinacje z jogurtem, mlekiem skondensowanym, przyprawami, solą
#pytanie #kawa /tag/hejto

@ParisPlatynov mi czcionka nie przeszkadza nie jesteśmy gimbusami co się czepiają o wszystko
@Odwrocuawiacz spoko niemniej mam lepszy pomysł szczegóły wkrótce, oprócz tego ludzie, do zobaczenia w innym życiu
@Odwrocuawiacz
@McKulson
@Qiepka
@krokodil3
Wołam ponownie koncepcja się zmieniła sprawdźcie mój nowy wpis
Zaloguj się aby komentować
#kawa #kawiarka
Cześć bąble (jeszcze nie wiem jak tutaj ludzi nazywać). Chciałem podpytać was, użytkowników kawiarkę, bądź też tych, którzy wolą jakieś alternatywne sposoby, jakie są wasze ulubione kawy/palarnie kawy? Szukam jakiegoś miejsca online lub we #wroclaw , w którym mógłbym się zaopatrywać w kawę do kawiarki bądź aeropressu. Jak macie jakieś swoje ulubione typy to chętnie się o nich dowiem (najlepiej z krótkim opisem dlaczego właśnie ta kawa / ten sklep lub palarnia). Z góry dzięki za odpowiedzi!
Jezeli chodzi o Wrocek to Cafe targowa - napijesz sie tam kawy z alternatywnych metod, kupisz kawę którą wypalają sami (palarnia Figa). Kawiarnie i palarnie prowadzi chłop co byl mistrzem świata w aeropresie w 2016.
Co do polskich palarni to polecam hayb z Warszawy, maja fajne sety "sie przelewa" do alternatywnych metod w rozsądnej cenie.
Cofee and sons - palarnia z Biłgoraja, moje ostatnie odkrycie :D. Za pakiecik kaw do kawiarek/ekspresow/french presow super cena za fajną jakość, a jeżeli chodzi o przelewy to kawa z Kolumbii smakuje jak wiśniowy kompocik (づ。◕‿‿◕。)づ
Aktualnie mam kawkę z Momento rostery z Rzeszowa. Bardzo dobra kawa, dodatkowo do zamówienia dorzucili worek po kawie (taki parciany w jakim otrzymują od dostawcy chyba), naprawdę fajny gifcik!
@wonsz Czyli za tydzień wpada zestaw testowy z borówki. Dzięki za polecenie
@Tatarak hayb widziałem już jakiś czas temu i się nad nimi zastanawiałem. Trzeba będzie sprawdzić.
Zaloguj się aby komentować
Hej wszystkim, przychodzę z pytaniem na temat kaw ziarnistych. Chciałbym zacząć wchodzić głębiej w świat kaw, bo narazie ograniczałem się do Jacobsów i Lavazz, ewentualnie Cafe d'or z biedronki XD. Czy polecacie może jakieś strony internetowe, gdzie znajdę do zamówienia dobrej jakości kawy nie za miliony monet? Nie chcę żeby to były jakieś krafty za 1000zł/kg, ale powiedzmy coś nieco lepszego niż można kupić w losowych marketach
#kawa #kiciochpyta #pytanie
@Dosiu allegro, dostaniesz jakiegoś przyzwoitego santosa i będziesz zadowolon
@kurlapejter @Kapral_marchewa dzięki, znalazłem blue orca Coffee. Jest zestaw sampli 6x200g za 96zł, więc tego spróbuję i będę mógł wybrać, który mi najbardziej podszedł
Zaloguj się aby komentować
A jeszcze dzisiaj nie wrzucalam kawusi i aż chyba będę tagować #codziennakawusia xD
Czy nadużywam kawy? Oczywiście, że tak. Smacznej kawusi hejterzy
#kawa i łapa anorektyczki

@cytmirka a jam łasica xD
@cytmirka a tam kawusia poka cycochy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@cytmirka widzisz? Mówiłem? XD
Zaloguj się aby komentować
Nie ma jak kawusia o poranku #kawa#kawusia #kawazhejto

Eklerek?! Dorobił się j⁎⁎⁎ny
Zaloguj się aby komentować
No dzień dobry XD
Dawno pod #kawa nic nie pisałem na orlen.ru bo ban XD
Wracając, mój xeoleo 45mm zaczyna mnie wkurzać i może ktoś z Was wie o co mu chodzi.
Po jednym czyszczeniu i ponownym złożeniu, jak skręcę chłopa na "0 klik" jestem w stanie obracać nim XD
Poza tym jakość przemiału raczej ok, ale z tylu głowy mam, że zepsute i mnie to wkurza.
Miał ktoś coś takiego? Póki co darmowa wilfa od jednego mireczka dobrze mi służy, ale brakuje mi krecenia korbą.
najlepiej skręcić na maksa i liczyć kliki, a nie sugerować się skalą
@BigKr4SHh Nie no Cumplu, inaczej niz liczyc kliki sie przeciez nie robi XD
@dru_gru myślałem, że narzekasz na skale
Zaloguj się aby komentować
![[EN] Dlaczego kawa z perkolacji i immersji smakują tak różnie od siebie? (Dużo danych, tabelek, wzorów i innych!)](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/f52837cd9ec81e93e81b3aef81a84520.gif)
Artykuł który przedstawia solidne dane pokazujące jak różne metody parzenia wpływają na smak kawy. Porównywana jest perkolacja (v60, Chemex) i immersja (French Press, Clever, Aeropress)
#ciekawostki #kawa #kawatime #gruparatowaniapoziomu #nauka
Timemore C3 Pro za 299 z kodem CoffeeDeals
https://www.konesso.pl/product-pol-12353-Mlynek-do-kawy-Timemore-C3-Pro-Black.html
#kawa #kawatime #okazje

@Reepo nada się do espresso? Czy lepiej odłożyć więcej kasy i kupic ten inny, chiński, który wcześniej polecałeś?
@kosik zmielić wystarczająco drobno ale niestety mało stopni regulacji przez co może być ciężko trafić z odpowiednią grubością do shota. Miałem C2 który używałem do espresso, wymieniłem na Kingrindera k4
@Reepo trochę się boje że ta składana rączka się wyrobi z czasem przy mieleniu.
Zaloguj się aby komentować
(Nie) poranna kawa z Hejto część 3
Cappuccino
Niby drobiazg ale warto sobie rozpracować
1/3 filiżanki espresso
1/3 podgrzanego mleka
1/3 pianki z mleka
Wszystkiego po trochu
Mleko spieniamy w dyszy
1/3 dzbanka mleka, może troszkę wyżej, zależy jak dobrze operujesz dyszą, dzbanki do spieniania mają często dziubek wypukły i w miejscu w którym się on rozpoczyna jest idealnym punktem odniesienia lecz wszystko zależy od dzbanka więc nie jest to zawsze takie samo. Pozostańmy z troszkę powyżej 1/3 dzbanka mleka.
Ustawiamy dysze około 1cm pod powierzchnią mleka prostopadle do dna dzbanka, odpalamy dyszę, będzie dosyć buzowało jednak musimy okiełznać tą siłę i dalej w pozycji początkowej spieniamy mleko z tą małą różnica żeby opuszczać dzbanek powolutku w dół, brawo właśnie spieniasz mleko. Ciśniemy w dół dzbanek na tyle wolno żeby dysza zbyt nie wyłaniała się z powierzchni mleka (ma być taki mniej więcej odgłos darcia kartki) ale też trzeba pamiętać żeby nie przegrzać mleka (dzbanek zaczyna cię lekko parzyć? Wyłącz dyszę, koniec)
Mleka praktycznie powinien być cały dzbanek teraz
Ciekawostka- możecie pominąć ten punkt jak macie automatyczny spieniacz, robi idealna pianę na cappuccino
Zaparzamy espresso ma być około 1/3 filiżanki
Kiedy mamy zaparzone espresso rozlewamy kawę po ściankach filiżanki okrężnymi ruchami tak żeby trochę pianki z kawy zostało na bokach naczynia . Powoduje to że w trakcie poprawnego lania piany powstaje tak zwany ring, czyli po prostu pierścień z kawy, powoduje to że od razu po zaczerpnięciu pierwszego łyka kawy nie przedostajemy się do niej przez mleczna piankę tylko od razu zasmakowyjemy się tym (pół)czarnym wywarem.
Lanie piany
Mieszamy dzbankiem okrężnymi ruchami na stole tak żeby połączyć mleko z pianką i trochę wygładzić mleko, jak pianka w dzbanku będzie świeciła tak samo jak psu jajca na Wielkanoc bądź cycki moderatorki wykopu to wtedy możemy lać do espresso, Zdecydowanym ruchem, dziubkiem przy samej krawędzi filiżanki celujemy pianą na środek filiżanki, jak leje się za dużo mleka to możemy lekko wytrząsnąć piankę z dzbanka.
Ring kawowy powinien mieć minimum pół pierścienia a kawa powinna się zaczynać mniej więcej pod 1/3 warstwy pianki.
#gotujzhejto #kawa #hejtogotuje

taki długi przepis na kawe z mlekiem, daj spokój
Zaloguj się aby komentować
Mirk... ah, stare przyzwyczajenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Koledzy! Znacie może CLEVER DRIPPERA? Takie sprytne połączenie french pressa i dripa. Kawa wychodzi z niego bardzo smaczna (tak jak lubię najbardziej - mocno owocowo, no ale zmieliłem Etiopię), przyjemnie i bardzo łatwo się tego używa.
Polecam, warto
#kawa #zainteresowania

@u_k1 aż se zrobiłem bo przez to że się zafascynowałem espresso dawno nic poza kolbą nie tykałem xD Dobra jak zawsze. Najlepsze w Cleverze, że jest idiotoodporny, możesz zmielić nie tak, dać złą temperaturę, a efekt będzie i tak znośny, dalej wydobędziesz bogate aromaty jeśli masz ciekawe ziarna.
Ogółem to otwiera dyskusje o tym czy lepsza metoda parzenia do przelewowa czy zaparzeniowa czy kuźwa jak to się po polsku nazywa (percolation vs immersion) xD https://coffeeadastra.com/2019/07/16/why-do-percolation-and-immersion-coffee-taste-so-different/
@Reepo
Idiotoodporny to bardzo dobre określenie. Dobry synonim dla "przewidywalny" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale faktycznie, z Chemexa kawa wychodziła bardziej nierówna. Clever Dripper zawsze świetny (ziarna Hayb).
@u_k1 wiesz, po prostu od czasu kiedy bawię się espresso i co szot to inaczej, to ciężko nie czuć się jak idiota xD
Zaloguj się aby komentować
pije se kawusie i testuje se aplikację mobilną hejto i generalnie bardzo spoczko, taki lepsiejszy wykop ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kawatime #kawa #testowanieoprogramowania
@u_k1
ten kulawy ma milionowe budżety, dotacje i zespół pracujący na pełen etat xD
I mimo tego i tak się wy⁎⁎⁎⁎⁎olił na ryj xD
@PanHeniek no no ( ͡° ͜ʖ ͡°) tym bardziej Hejto (jako projekt "po godzinach") robi wrażenie względem w pełni komercyjnego Wykopu.
@Goronco oficjalna aplikacja, która jest w trakcie beta testów dla patronów
Zaloguj się aby komentować
Dzień dobry, kolejna smaczna kawusia, w tym roku to już chyba 33 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak tam humorki muchomorki
#kawa #dziendobry #gownowpis

@cytmirka Uh, współczuję. Z Hejto jakoś Ci zleci ten czas.
@cytmirka a te problemy z rozwolnieniem po kawie o których mówiłaś mi na priwie to już minęły?
@Seneka Niestety jeszcze nie, pogłębiają się z każdą kolejną kawą
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Pyszna, czarna kawusia i można zacząć dzień.
Dzień dobry!
#dziendobry #kawusia

@rakaniszu no, ale miłego dnia i smacznej kawusi, ja dzisiaj mam wyjątkowo wolne i jeszcze sobie leżę, tak więc do kawusi jeszcze z godzina czasu
@Sandrinia ja bardziej niż samego potwora zapamiętałem jak pozostali upadli krzyczeli "rakaniiiszuuuuu" xD
chociaż wiadomo, padał za każdym razem jak się szło na krowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Sandrinia Zazdro! Ja wstałem przed 6, a i tak leżałem do 8:30. Pysznej kawusi i udanego dnia!
Zaloguj się aby komentować
(Nie) Poranna kawusia z Hejto część 2
ICED CAPPUCCINO
Do tego wywaru niestety będziemy musieli się zaopatrzyć w przedmiot zwany spieniaczem do mleka na zimno, większość spieniaczy automatycznych ma funkcję spieniania na zimno więc nie powinno być to problemem.
1/3 szklanki mleka
Kostki lodu
Espresso (ma wyjść również 1/3 szklanki)
Spienione na zimno mleko 0.5% 1/3 szklanki
Wlewamy do szklanki zimne mleko
Dodajemy delikatnie parę kostek lodu ( ja użyłem wielorazowych żeby nie rozwadniało mi kawy)
Przygotowujemy się do zaparzania espresso
I teraz mamy dwie opcje
Słodka i normalna
W przypadku normalnej podstawiamy mleko z lodem pod dysze ekspresu i lejemy espresso, wtedy najlepiej się rozwarstwi
Jednak jak chcemy słodka kawę musimy nalać do filiżanki espresso bądź czego tam chcecie następnie posłodzić i lać koniecznie WOLNIUTKO niczym działanie moderacji wykopka po kostkach lodu, wtedy też powinno się fajnie rozwarstwić
Jak macie syrop do kawy można go używać jako dosłodzenia do mleka, wtedy też pod dysze
Przygotowujemy zimna piankę
Mleko 0.5% najlepiej się pieni na zimno dlatego go używamy, postępujemy zgodnie z instrukcją danego spieniacza
WOLNIUTKO musi nam opaść sama pianką konsystencji pianki do golenia jak wyleje się mleko które nam rozwali rozwarstwienie to d⁎⁎a nie ICED CAPPUCCINO
Możemy przyozdobić posypka że stencilem
Smacznego
#kawa #lukasz
#kawatime #gotujzhejto

Mleko, kostki, kawa, piana. Dobra, chyba tego nie spierdolę.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Poranna kawusia wypita. Ogółem to wiem, że sam ustawiłem opis społeczności hejtujący spalone blendy, ale aktualnie taki pije. A powód jest prosty - moja babcia na święta podarowała mi kilogram Jacobsa palony "po Włosku", blend robusty z Arabicą. Sam ofc bym se takiego czegoś nie kupił, bo sieka straszna, ale kocham swoją Babcię i każdy łyk tej kawusi sprawia mi radość, że wie czym się interesuje, i że jest w stanie kupić mi taki prezent
A poza tym, jak się uczyć to na tańszej kawie i takiej której się trochę ma xD Zdarzało mi się kończyć worek 250g bez decyzji na jakim stopniu mielenia powinienem zostawić młynek xD
Kochajcie swoje babcie czy coś, nie wiem jaki morał miał z tego być xD
A zara, za pół godzinki wejdzie pokawowe sranko ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
#kawa #kawatime #babcia

A, ta pyszna była 100% robusta jakby co
@hipotrofia gdzieś widziałem palarnie co sprzedawała fine robuste, także coś tam się dzieje w temacie poprawienia jej wizerunku (to że ktoś da na opakowaniu 100% arabica nic nie znaczy jak spali ją w stylu "włoskim" bo i tak daje spalenizną xD). No i robusta jest znacznie przyjaźniejsza dla środowiska bo jej uprawa nie wymaga po⁎⁎⁎⁎nych wysokości w górach. Polecam filmik https://youtu.be/_qiwccma8Hs
@Reepo o, to nie wiedziałam!
Zaloguj się aby komentować
Orzeł wylądował. Powtarzam, orzeł wylądował.
Kurde, jak nie widać tematu to post traci niezbędny kontekst. #kupost
Zaloguj się aby komentować