Zdjęcie w tle
Kawa kawusia kawunia

Społeczność

Kawa kawusia kawunia

45

Społeczność kawoszy, neofitów co gardzą byle spalonym blendem

Zaloguj się aby komentować

Zmieniłem koncepcję upchnięcie wszystkiego w jedną inforgrafikę zajmowałoby pewnie 50k px na 50k px


Zakładam tag #parisovakawa


Będę tu umieszczał infografiki i inne ciekawostki, testy, niezwykłe przepisy np. kawa z jogurtem w ciekawej formie graficznej. Obserwuj bo warto kawkowy świruku!


W pierwszym wpisie pod lupę wziąłem info grafikę odnośnie AeroPressa.


tagi: #kawa #hejto #ciekawostki #kuchnia


Dajcie znać jak 'nadużywam' jakiś tagów.

2f2e0684-9b4f-403a-a429-a1a3933dbf3b
krokodil3

@ParisPlatynov tak lepiej, tylko troszkę mniejszy znak wodny

Odwrocuawiacz

@ParisPlatynov wygląda dobrze.

Tak przy okazji zapytam bo planuję kupić ekspres ale zupełnie tego nie ogarniam ale moja lubi różne kawy w tym cappucino latte itp wiem też że to nie jest tanie ale nie chciałbym jakiejś lipy polecasz jakieś sprawdzone modele może?

McKulson

@ParisPlatynov Jako fanatyk kawy proszę o wszystko co związane z dripem :3 Super content! Czekam na więcej!

Zaloguj się aby komentować

Cześć chcecie abym zrobił info grafikę odnośnie jakiegokolwiek parzenia kawy oraz różnych ciekawych wariantów z regionów świata? Zdjęcie opis, same konkrety, plusy, minusy ev. cena linki?


Ze sposobów parzenia przebrnąłem przez ekspersy przelewowe, zwykłe, aeropressa, phin wietnamska, tygielek turecka.


Różne kombinacje z jogurtem, mlekiem skondensowanym, przyprawami, solą


#pytanie #kawa /tag/hejto

3d91867e-c402-4254-91c2-fb3c7fa8176f
Odwrocuawiacz

@ParisPlatynov mi czcionka nie przeszkadza nie jesteśmy gimbusami co się czepiają o wszystko dla mnie bomba dawaj więcej

ParisPlatynov

@Odwrocuawiacz spoko niemniej mam lepszy pomysł szczegóły wkrótce, oprócz tego ludzie, do zobaczenia w innym życiu

ParisPlatynov

@Odwrocuawiacz

@McKulson

@Qiepka

@krokodil3

Wołam ponownie koncepcja się zmieniła sprawdźcie mój nowy wpis

Zaloguj się aby komentować

#kawa #kawiarka


Cześć bąble (jeszcze nie wiem jak tutaj ludzi nazywać). Chciałem podpytać was, użytkowników kawiarkę, bądź też tych, którzy wolą jakieś alternatywne sposoby, jakie są wasze ulubione kawy/palarnie kawy? Szukam jakiegoś miejsca online lub we #wroclaw , w którym mógłbym się zaopatrywać w kawę do kawiarki bądź aeropressu. Jak macie jakieś swoje ulubione typy to chętnie się o nich dowiem (najlepiej z krótkim opisem dlaczego właśnie ta kawa / ten sklep lub palarnia). Z góry dzięki za odpowiedzi!

Tatarak

Jezeli chodzi o Wrocek to Cafe targowa - napijesz sie tam kawy z alternatywnych metod, kupisz kawę którą wypalają sami (palarnia Figa). Kawiarnie i palarnie prowadzi chłop co byl mistrzem świata w aeropresie w 2016.


Co do polskich palarni to polecam hayb z Warszawy, maja fajne sety "sie przelewa" do alternatywnych metod w rozsądnej cenie.


Cofee and sons - palarnia z Biłgoraja, moje ostatnie odkrycie :D. Za pakiecik kaw do kawiarek/ekspresow/french presow super cena za fajną jakość, a jeżeli chodzi o przelewy to kawa z Kolumbii smakuje jak wiśniowy kompocik (⁠づ⁠。⁠◕⁠‿⁠‿⁠◕⁠。⁠)⁠づ


Aktualnie mam kawkę z Momento rostery z Rzeszowa. Bardzo dobra kawa, dodatkowo do zamówienia dorzucili worek po kawie (taki parciany w jakim otrzymują od dostawcy chyba), naprawdę fajny gifcik!

Korbuzz

@wonsz Czyli za tydzień wpada zestaw testowy z borówki. Dzięki za polecenie

Korbuzz

@Tatarak hayb widziałem już jakiś czas temu i się nad nimi zastanawiałem. Trzeba będzie sprawdzić.

Zaloguj się aby komentować

Hej wszystkim, przychodzę z pytaniem na temat kaw ziarnistych. Chciałbym zacząć wchodzić głębiej w świat kaw, bo narazie ograniczałem się do Jacobsów i Lavazz, ewentualnie Cafe d'or z biedronki XD. Czy polecacie może jakieś strony internetowe, gdzie znajdę do zamówienia dobrej jakości kawy nie za miliony monet? Nie chcę żeby to były jakieś krafty za 1000zł/kg, ale powiedzmy coś nieco lepszego niż można kupić w losowych marketach


#kawa #kiciochpyta #pytanie

kurlapejter

@cytmirka a jam łasica xD

Coj

@cytmirka a tam kawusia poka cycochy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

kurlapejter

@cytmirka widzisz? Mówiłem? XD

Zaloguj się aby komentować

Reepo

Eklerek?! Dorobił się j⁎⁎⁎ny

Zaloguj się aby komentować

No dzień dobry XD


Dawno pod #kawa nic nie pisałem na orlen.ru bo ban XD


Wracając, mój xeoleo 45mm zaczyna mnie wkurzać i może ktoś z Was wie o co mu chodzi.


Po jednym czyszczeniu i ponownym złożeniu, jak skręcę chłopa na "0 klik" jestem w stanie obracać nim XD


Poza tym jakość przemiału raczej ok, ale z tylu głowy mam, że zepsute i mnie to wkurza.


Miał ktoś coś takiego? Póki co darmowa wilfa od jednego mireczka dobrze mi służy, ale brakuje mi krecenia korbą.

BigKr4SHh

najlepiej skręcić na maksa i liczyć kliki, a nie sugerować się skalą

dru_gru

@BigKr4SHh Nie no Cumplu, inaczej niz liczyc kliki sie przeciez nie robi XD

BigKr4SHh

@dru_gru myślałem, że narzekasz na skale

Zaloguj się aby komentować

kosik

@Reepo nada się do espresso? Czy lepiej odłożyć więcej kasy i kupic ten inny, chiński, który wcześniej polecałeś?

Reepo

@kosik zmielić wystarczająco drobno ale niestety mało stopni regulacji przez co może być ciężko trafić z odpowiednią grubością do shota. Miałem C2 który używałem do espresso, wymieniłem na Kingrindera k4

BigKr4SHh

@Reepo trochę się boje że ta składana rączka się wyrobi z czasem przy mieleniu.

Zaloguj się aby komentować

(Nie) poranna kawa z Hejto część 3


Cappuccino


Niby drobiazg ale warto sobie rozpracować


1/3 filiżanki espresso


1/3 podgrzanego mleka


1/3 pianki z mleka


Wszystkiego po trochu


Mleko spieniamy w dyszy


1/3 dzbanka mleka, może troszkę wyżej, zależy jak dobrze operujesz dyszą, dzbanki do spieniania mają często dziubek wypukły i w miejscu w którym się on rozpoczyna jest idealnym punktem odniesienia lecz wszystko zależy od dzbanka więc nie jest to zawsze takie samo. Pozostańmy z troszkę powyżej 1/3 dzbanka mleka.


Ustawiamy dysze około 1cm pod powierzchnią mleka prostopadle do dna dzbanka, odpalamy dyszę, będzie dosyć buzowało jednak musimy okiełznać tą siłę i dalej w pozycji początkowej spieniamy mleko z tą małą różnica żeby opuszczać dzbanek powolutku w dół, brawo właśnie spieniasz mleko. Ciśniemy w dół dzbanek na tyle wolno żeby dysza zbyt nie wyłaniała się z powierzchni mleka (ma być taki mniej więcej odgłos darcia kartki) ale też trzeba pamiętać żeby nie przegrzać mleka (dzbanek zaczyna cię lekko parzyć? Wyłącz dyszę, koniec)


Mleka praktycznie powinien być cały dzbanek teraz


Ciekawostka- możecie pominąć ten punkt jak macie automatyczny spieniacz, robi idealna pianę na cappuccino


Zaparzamy espresso ma być około 1/3 filiżanki


Kiedy mamy zaparzone espresso rozlewamy kawę po ściankach filiżanki okrężnymi ruchami tak żeby trochę pianki z kawy zostało na bokach naczynia . Powoduje to że w trakcie poprawnego lania piany powstaje tak zwany ring, czyli po prostu pierścień z kawy, powoduje to że od razu po zaczerpnięciu pierwszego łyka kawy nie przedostajemy się do niej przez mleczna piankę tylko od razu zasmakowyjemy się tym (pół)czarnym wywarem.


Lanie piany


Mieszamy dzbankiem okrężnymi ruchami na stole tak żeby połączyć mleko z pianką i trochę wygładzić mleko, jak pianka w dzbanku będzie świeciła tak samo jak psu jajca na Wielkanoc bądź cycki moderatorki wykopu to wtedy możemy lać do espresso, Zdecydowanym ruchem, dziubkiem przy samej krawędzi filiżanki celujemy pianą na środek filiżanki, jak leje się za dużo mleka to możemy lekko wytrząsnąć piankę z dzbanka.


Ring kawowy powinien mieć minimum pół pierścienia a kawa powinna się zaczynać mniej więcej pod 1/3 warstwy pianki.


#gotujzhejto #kawa #hejtogotuje

dd9326be-fed3-4245-81ac-b0dc0fffd579
baranek_bozy

taki długi przepis na kawe z mlekiem, daj spokój

Zaloguj się aby komentować

Mirk... ah, stare przyzwyczajenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Koledzy! Znacie może CLEVER DRIPPERA? Takie sprytne połączenie french pressa i dripa. Kawa wychodzi z niego bardzo smaczna (tak jak lubię najbardziej - mocno owocowo, no ale zmieliłem Etiopię), przyjemnie i bardzo łatwo się tego używa.


Polecam, warto


#kawa #zainteresowania

f6656d35-5113-4b68-b977-093c89eef893
Reepo

@u_k1 aż se zrobiłem bo przez to że się zafascynowałem espresso dawno nic poza kolbą nie tykałem xD Dobra jak zawsze. Najlepsze w Cleverze, że jest idiotoodporny, możesz zmielić nie tak, dać złą temperaturę, a efekt będzie i tak znośny, dalej wydobędziesz bogate aromaty jeśli masz ciekawe ziarna.


Ogółem to otwiera dyskusje o tym czy lepsza metoda parzenia do przelewowa czy zaparzeniowa czy kuźwa jak to się po polsku nazywa (percolation vs immersion) xD https://coffeeadastra.com/2019/07/16/why-do-percolation-and-immersion-coffee-taste-so-different/

u_k1

@Reepo


Idiotoodporny to bardzo dobre określenie. Dobry synonim dla "przewidywalny" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale faktycznie, z Chemexa kawa wychodziła bardziej nierówna. Clever Dripper zawsze świetny (ziarna Hayb).

Reepo

@u_k1 wiesz, po prostu od czasu kiedy bawię się espresso i co szot to inaczej, to ciężko nie czuć się jak idiota xD

Zaloguj się aby komentować

PanHeniek

@u_k1

ten kulawy ma milionowe budżety, dotacje i zespół pracujący na pełen etat xD


I mimo tego i tak się wy⁎⁎⁎⁎⁎olił na ryj xD

u_k1

@PanHeniek no no ( ͡° ͜ʖ ͡°) tym bardziej Hejto (jako projekt "po godzinach") robi wrażenie względem w pełni komercyjnego Wykopu.

Reepo

@Goronco oficjalna aplikacja, która jest w trakcie beta testów dla patronów

Zaloguj się aby komentować

Nawaleta

@cytmirka Uh, współczuję. Z Hejto jakoś Ci zleci ten czas.

Seneka

@cytmirka a te problemy z rozwolnieniem po kawie o których mówiłaś mi na priwie to już minęły?

cytmirka

@Seneka Niestety jeszcze nie, pogłębiają się z każdą kolejną kawą

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Sandrinia

@rakaniszu no, ale miłego dnia i smacznej kawusi, ja dzisiaj mam wyjątkowo wolne i jeszcze sobie leżę, tak więc do kawusi jeszcze z godzina czasu

rakaniszu

@Sandrinia ja bardziej niż samego potwora zapamiętałem jak pozostali upadli krzyczeli "rakaniiiszuuuuu" xD

chociaż wiadomo, padał za każdym razem jak się szło na krowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

rakaniszu

@Sandrinia Zazdro! Ja wstałem przed 6, a i tak leżałem do 8:30. Pysznej kawusi i udanego dnia!

Zaloguj się aby komentować

(Nie) Poranna kawusia z Hejto część 2


ICED CAPPUCCINO


Do tego wywaru niestety będziemy musieli się zaopatrzyć w przedmiot zwany spieniaczem do mleka na zimno, większość spieniaczy automatycznych ma funkcję spieniania na zimno więc nie powinno być to problemem.


1/3 szklanki mleka


Kostki lodu


Espresso (ma wyjść również 1/3 szklanki)


Spienione na zimno mleko 0.5% 1/3 szklanki


Wlewamy do szklanki zimne mleko


Dodajemy delikatnie parę kostek lodu ( ja użyłem wielorazowych żeby nie rozwadniało mi kawy)


Przygotowujemy się do zaparzania espresso


I teraz mamy dwie opcje


Słodka i normalna


W przypadku normalnej podstawiamy mleko z lodem pod dysze ekspresu i lejemy espresso, wtedy najlepiej się rozwarstwi


Jednak jak chcemy słodka kawę musimy nalać do filiżanki espresso bądź czego tam chcecie następnie posłodzić i lać koniecznie WOLNIUTKO niczym działanie moderacji wykopka po kostkach lodu, wtedy też powinno się fajnie rozwarstwić


Jak macie syrop do kawy można go używać jako dosłodzenia do mleka, wtedy też pod dysze


Przygotowujemy zimna piankę


Mleko 0.5% najlepiej się pieni na zimno dlatego go używamy, postępujemy zgodnie z instrukcją danego spieniacza


WOLNIUTKO musi nam opaść sama pianką konsystencji pianki do golenia jak wyleje się mleko które nam rozwali rozwarstwienie to d⁎⁎a nie ICED CAPPUCCINO


Możemy przyozdobić posypka że stencilem


Smacznego


#kawa #lukasz


#kawatime #gotujzhejto

754771ec-05b0-45f4-a2d9-53309caaa78b
sullaf

Mleko, kostki, kawa, piana. Dobra, chyba tego nie spierdolę.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Poranna kawusia wypita. Ogółem to wiem, że sam ustawiłem opis społeczności hejtujący spalone blendy, ale aktualnie taki pije. A powód jest prosty - moja babcia na święta podarowała mi kilogram Jacobsa palony "po Włosku", blend robusty z Arabicą. Sam ofc bym se takiego czegoś nie kupił, bo sieka straszna, ale kocham swoją Babcię i każdy łyk tej kawusi sprawia mi radość, że wie czym się interesuje, i że jest w stanie kupić mi taki prezent


A poza tym, jak się uczyć to na tańszej kawie i takiej której się trochę ma xD Zdarzało mi się kończyć worek 250g bez decyzji na jakim stopniu mielenia powinienem zostawić młynek xD


Kochajcie swoje babcie czy coś, nie wiem jaki morał miał z tego być xD


A zara, za pół godzinki wejdzie pokawowe sranko ( ͡~ ͜ʖ ͡°)


#kawa #kawatime #babcia

38203881-a368-47e8-9a1e-8a57dfaf53a9
hipotrofia

A, ta pyszna była 100% robusta jakby co

Reepo

@hipotrofia gdzieś widziałem palarnie co sprzedawała fine robuste, także coś tam się dzieje w temacie poprawienia jej wizerunku (to że ktoś da na opakowaniu 100% arabica nic nie znaczy jak spali ją w stylu "włoskim" bo i tak daje spalenizną xD). No i robusta jest znacznie przyjaźniejsza dla środowiska bo jej uprawa nie wymaga po⁎⁎⁎⁎nych wysokości w górach. Polecam filmik https://youtu.be/_qiwccma8Hs

hipotrofia

@Reepo o, to nie wiedziałam! wiedziałam tylko że w Wietnamie się ją głównie pije i tam jest bardzo dobra chociaż tamta pyszna akurat wcale nie była wietnamska tylko z Etiopii bodajże, także jeszcze dużo do odkrywania

Zaloguj się aby komentować

BigKr4SHh

Kurde, jak nie widać tematu to post traci niezbędny kontekst. #kupost

Zaloguj się aby komentować