W Trójmieście nie ma tygodnia żeby jakaś w miarę spoko, wieloletnia knajpa się nie zamykała. Dorżnęli tak restauratorów, że ten biznes po prostu się przestaje opłacać, bo kto będzie płacił w miarę regularnie tyle hajsu za jakiś obiad czy kolację na mieście/w dowozie. Nikt mi nie wmówi, że jestem pierdolnięty na punkcie nienawiści do PiSu, bo to po prostu się dzieje na moich oczach i wnioski wyciągam na chłodno. Nie trafia do mnie także argument, że wszędzie jest kryzys i jakieś FAANGi zwalniają ludzi. Oni po prostu się przeliczyli no i nie da się ukryć, że jest spowolnienie gospodarki, ale realia dla mniejszych przedsiębiorców w Polsce są po prostu fatalne. Mała paróweczka z ORLENu na rodzinny wyjazd do Ikei żeby popatrzeć, napompowana bułka z marketu gdy kupisz 10 w cenie 8 i masz być szczęśliwy.
#polityka #bekazpisu #wysryw
AmbrozyKalarepa

@evilonep Pustkę zapełni międzynarodowy kapitał zwolniony z podatków i nagle kryzys się skończy

tentego

@evilonep do tego dochodzi 0 VAT na żywność, który akurat gastronomii nie służy ¯\_(ツ)_/¯

Hasti

@evilonep Proszę Cię, są takie lokale w których stolik na sobotę rezerwuje się 16 dni wcześniej. Padają Ci co najbardziej dymali ludzi i turystów.

szajza231

@evilonep Przecież masz 0 VAT na żywność, a do restauracji chcesz chodzić? MOŻE NA OŚMIORNICZKI JAK OPOZYCJA? ELYTY W POLSCE BALUJO. KOMU PRZESKADZA DOBROBYT? ( ͡° ͜ʖ ͡°) A tak na poważnie w moim mieście akurat nie ma fali zamknięć, ale jest fala podwyżek. I to tak drastycznych że po prostu się odechciewa, ja rozumiem że wszystkie koszty rosną i w jakiś sposób dana potrawa musi na siebie zarobić, ale trzeba po nitce do kłębka pamiętać kto nam te lawinę wywołał. Szkoda bo zarabiamy coraz więcej, a stać nas na coraz mniej.

szajza231

@evilonep A i pragnę przypomnieć że warto się słuchać naszego wodza, którego to zdaniem, wystarczy nam miska ryżu

evilonep

@Hasti kompletnie się z tym nie zgodzę. Prosperują może dobrze budy z wątpliwymi kebabami i duże sieciowki. U mnie pozamykały się naprawdę fajne knajpki, które oferowały dobre jedzenie w znośnej, rozsądnej cenie. Dowalili im takie opłaty za wszystko, że po prostu ciężko na tym zarobić jakieś ludzkie pieniądze. Oczywiście to moja opinia i dotyczy ogólnie całej branży w mojej okolicy.

Hasti

@evilonep Kwestia gustu co jest dla kogo dobrą knajpą. Ostatnio byłem w Gdyni w lokalu z "ramen" w nazwie i oceną 4,6. O ile sam wywar był bardzo dobry to ośmiornica nie miała absolutnie żadnego smaku a łosoś był najniższej klasy z biedronki lub lidla. Sam bym zrobił lepszy

Owsikalfred

@evilonep i otwierają się kolejne, branza gastro to zwykły biznes nie spina ci się to zamykasz to co masz i otwierasz nowy koncept. Btw w wwa większości upadły knajpy które albo doił turystów albo były po prostu chujowe i nikt jir wie czemu się rpzez tyle lat utrzymywaly

Owsikalfred

@Hasti by pewnie byk makrodostawy. Pracowałem za czasów studenckich w b dobrych knajpach i średnich knajpach i każda z nich korzystała z makro ba w tej lepszej kanapie mysle ze połowa produktów byla z marki aro

Zaloguj się aby komentować