To smacznej kawusi życzę, w to smętne jesienne popołudnie.
BTW Espresso, to krew diabła.
#kawa #gownowpis #heheszki



To smacznej kawusi życzę, w to smętne jesienne popołudnie.
BTW Espresso, to krew diabła.
#kawa #gownowpis #heheszki



a weź
tak wczoraj siedziałem i czułem się właśnie jak na przełamaniu września i października..
@Half_NEET_Half_Amazing
Dziś musiałem, na bombach, jechać do klienta, 100km w ulewie i 13*C za oknem.
To jakaś patologia.
@UncleFester a mi się podoba, idealna pogoda, nie za ciepło, nie za zimno, rześko
@GazelkaFarelka Jak dla mnie "zarześko", zwłaszcza jak na czerwiec.
@UncleFester no i namówił, choć u mnie pogoda wcale nie najgorsza akurat
@UncleFester mam identyczną kawiarkę, ale kawy pić nie mogę, chyba że bezkofeinowa swiis produce....
@pokojowonastawionaowca Kawa bez kofeiny, to jak wódka bez alkoholu.
@UncleFester no nie moge, już nie te latka, ale lubię smak orzecha i ten styl...
Od kawiarki do espresso długa droga.
@wonsz Może ekspres ciśnieniowy to nie jest, ale daje radę. Z ekspresu mi nie smakuje.
@UncleFester no ja bym kawiarkę już dawno wywalił gdybym miał gdzie kolbę postawić
@wonsz Profesjonalny ekspres w domu to przesada, a te plastiki z mediów i eurów to nieporozumienie, ergo zostaje stara dobra kawiarka, najlepiej z nierdzewki.
@UncleFester czemu przesada? Ja mam, może nie jakis profesjonalny kombajn, ale kompaktowy deLonghi i naprawdę robi różnicę
@HolQ Mówiąc o profesjonalnych miałem na myśli sprzęt klasy Astoria Tempesta czy Sanremo Cafe Racer Naked ...
@UncleFester no mam dwie bialetti, taką jak na zdjęciu która ma już z 15 lat i 3x większą bo na dwie osoby. Te same ziarna, bo kupuję kawę we wrocławskiej borówce, mam okazję pić też z kolby i to jest przepaść, nawet jak kolbowe espresso rozrzedzić wodą do takich proporcji jak wychodzi z kawiarki.
@UncleFester o kurde. Nawet takich nazw w życiu nie słyszałem xD xD
@wonsz
Różnice muszą być.
Wysokie ciśnienia, to wysokie temperatury.
Niektóre gastronomiczne ekspresy pracują przy ciśnieniu 20atm i para ma w nich prawie 300*C
W kawiarce, gdzie zawór bezpieczeństwa działa przy 2atm mamy około 120*C.
Warunki ekstrakcji są więc diametralne różne, ergo skład i ilość wymywanych substancji również.
Który ekstrakt jest smaczniejszy - kwestia gustu.
@UncleFester ciekawe czy przy tego typu ciśnieniach i temp dochodzi do degradacji/syntezy nowych komponentów aromatycznych. Jak bede mial chwilę to poszukam info i wrzucę w jakimś wpisie
@HolQ
Na pewno tak.
Biorąc pod uwagę chociażby resztkowe cukry, które zaczynają karmelizację przy ~170*C, a tu mamy 300*C.
BTW Temperatura palenia kawy to jakieś 250*C
@UncleFester teść kiedyś przesadził i skończyło się malowaniem kuchni
Zaloguj się aby komentować