Komentarze (20)

Half_NEET_Half_Amazing

a weź

tak wczoraj siedziałem i czułem się właśnie jak na przełamaniu września i października..

UncleFester

@Half_NEET_Half_Amazing

Dziś musiałem, na bombach, jechać do klienta, 100km w ulewie i 13*C za oknem.

To jakaś patologia.

GazelkaFarelka

@UncleFester a mi się podoba, idealna pogoda, nie za ciepło, nie za zimno, rześko

UncleFester

@GazelkaFarelka Jak dla mnie "zarześko", zwłaszcza jak na czerwiec.

pingWIN

@UncleFester no i namówił, choć u mnie pogoda wcale nie najgorsza akurat

pokojowonastawionaowca

@UncleFester mam identyczną kawiarkę, ale kawy pić nie mogę, chyba że bezkofeinowa swiis produce....

UncleFester

@pokojowonastawionaowca Kawa bez kofeiny, to jak wódka bez alkoholu.

pokojowonastawionaowca

@UncleFester no nie moge, już nie te latka, ale lubię smak orzecha i ten styl...

wonsz

Od kawiarki do espresso długa droga.

UncleFester

@wonsz Może ekspres ciśnieniowy to nie jest, ale daje radę. Z ekspresu mi nie smakuje.

wonsz

@UncleFester no ja bym kawiarkę już dawno wywalił gdybym miał gdzie kolbę postawić

UncleFester

@wonsz Profesjonalny ekspres w domu to przesada, a te plastiki z mediów i eurów to nieporozumienie, ergo zostaje stara dobra kawiarka, najlepiej z nierdzewki.

HolQ

@UncleFester czemu przesada? Ja mam, może nie jakis profesjonalny kombajn, ale kompaktowy deLonghi i naprawdę robi różnicę

UncleFester

@HolQ Mówiąc o profesjonalnych miałem na myśli sprzęt klasy Astoria Tempesta czy Sanremo Cafe Racer Naked ...

wonsz

@UncleFester no mam dwie bialetti, taką jak na zdjęciu która ma już z 15 lat i 3x większą bo na dwie osoby. Te same ziarna, bo kupuję kawę we wrocławskiej borówce, mam okazję pić też z kolby i to jest przepaść, nawet jak kolbowe espresso rozrzedzić wodą do takich proporcji jak wychodzi z kawiarki.

HolQ

@UncleFester o kurde. Nawet takich nazw w życiu nie słyszałem xD xD

UncleFester

@wonsz

Różnice muszą być.

Wysokie ciśnienia, to wysokie temperatury.

Niektóre gastronomiczne ekspresy pracują przy ciśnieniu 20atm i para ma w nich prawie 300*C

W kawiarce, gdzie zawór bezpieczeństwa działa przy 2atm mamy około 120*C.

Warunki ekstrakcji są więc diametralne różne, ergo skład i ilość wymywanych substancji również.

Który ekstrakt jest smaczniejszy - kwestia gustu.

HolQ

@UncleFester ciekawe czy przy tego typu ciśnieniach i temp dochodzi do degradacji/syntezy nowych komponentów aromatycznych. Jak bede mial chwilę to poszukam info i wrzucę w jakimś wpisie

UncleFester

@HolQ

Na pewno tak.

Biorąc pod uwagę chociażby resztkowe cukry, które zaczynają karmelizację przy ~170*C, a tu mamy 300*C.

BTW Temperatura palenia kawy to jakieś 250*C


https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-4e7eced4-2107-4579-9465-70efaea30bfc/c/Szymanowska.pdf

aerthevist

@UncleFester teść kiedyś przesadził i skończyło się malowaniem kuchni

Zaloguj się aby komentować