#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #jedzenie

daaaaaaaaaaamn! ale bym to cim ci rim cim
@bartek555 Pogoń kucharza niech zrobi
@UncleFester nie uwierzysz - byla dynia 😂 ale pieczona, w kawalkach
@bartek555 Magia panie. Pieczona też dobra.
@UncleFester wszystko pochłaniasz, czy sam farsz tylko?
@Mel
To dynia Hokkaido, po upieczeniu bardzo przypomina smakiem i strukturą ziemniaczki.
Była faszerowana sosem do moussaki i parmezanem - zeżarliśmy wszystko, oprócz skórki.
@UncleFester zrobiłbym i zjadłbym, ale nie mam takiej profesjonalnej długiej łyżeczki
@UncleFester a tak na serio to ciekawa inspiracja kulinarna
@Mel Totalna improwizacja, ale wyszła bardziej niż przyzwoicie.
@UncleFester Mam osobistą prośbę: mógłbyś wrzucić bardziej szczegółowy przepis na całość? Albo link do przepisu, chyba że to autorska koncepcja? Danie wygląda pięknie. W tym roku Hokkaido bardzo obrodziły. Zresztą inne dynie też, ale Hokkaido lubię najbardziej.
@Sahelantrop Na specjalne życzenie, mówisz i masz. Linka ni ma, przepis autorski
Z dyniek Hokkaido odciąć kapelutki.
Usunąć gniazda nasienne zostawiając miąższ na ściankach.
Wewnątrz lekko posolić, natrzeć oliwą i oregano.
Sos do moussaki
1/4 dużego selera (dałem korzeniowy)
2 duże marchewki
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
700g mięsa mielonego (dałem łopatkę)
1 szklanka czerwonego wina
2-3 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki dobrej oliwy
1 czubata łyżka cukru
700ml butelka gęstej passaty (dałem własnej roboty, ale PrimoGusto Passata Rustica też daje radę)
opcjonalnie posiekane delikatne listki selera lub pietruszki
Przyprawy: (ilości podaję orientacyjne, bo robię na oko.)
sól - do smaku
świeżo mielony pieprz czarny - około pół łyżeczki
mielony cynamon - około pół łyżeczki
świeżo tarta gałka muszkatołowa - około 1/4 łyżeczki
mielony kardamon - około 1/4 łyżeczki
W dużym rondlu z grubym dnem, z oliwy, 1 ząbka czosnku, selera, marchwi, cebuli robimy soffritto.
Dodajemy mielone mięso i smażymy mieszając, aż będzie suche.
Dodajemy wino, ocet balsamiczny, cukier, passatę, przyprawy.
Gotujemy bez przykrycia, do zredukowania płynów, dodajemy resztę czosnku i opcjonalnie zielsko.
Sos powinien być gęsty, słodko-kwaśny, zdecydowany w smaku, zharmonizowany i aromatyczny.
Musi być wyczuwalny cynamon, później gałka i na końcu kardamon.
Dyńki faszerujemy sosem, posypujemy parmezanem, kapelutki przybijamy wykałaczkami, coby nie spadały.
Pieczemy około 1 godziny i 20 minut, w 175*C, grzałki góra i termoobieg, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
Gotowe, smacznego.
@UncleFester Wielkie dzięki. Wypróbuję. Jak wyjdzie, to się pochwalę. Jak nie wyjdzie, będę udawał, że nie przeczytałem tego przepisu.
Rób śmiało, na pewno wyjdzie, przepis na sos to lokalna adaptacja autentyku przywiezionego z Grecji.
@UncleFester zapodasz przepisik?
@GtotheG zobacz 4 posty wyżej
Dziękuję za przepis wygląda cudownie
Zaloguj się aby komentować