Łopatka wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim, rozmarynem i kolendą
@Atarax wygląda smakowicie. Smacznego!
@Atarax w piekle juz gotują dla Ciebie smołę za to szczucie
@Atarax mas gdzies przepis na to cudo
@Atarax czym ta biedna łopatka zawiniła, że potraktowałeś ja kolędą? ( ͡o ͜ʖ ͡o)
@vanrzuf o hahah dzięki za czujność
@Hawajskadlakazdego
Na 1,5kg szynkowar użyłem jakieś 1,2 kg łopatki, 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki soli peklującej, przyprawy jakie chcesz ja akurat użyłem ww. W proporcjach na oko.
Kroisz łopatkę w "kostkę" większą mniejsza, jaka wolisz, mieszasz z przyprawami i dodajesz trochę wody, tak około 100ml i mieszasz wszystko łapami, wstawiasz do lodówki na noc , następnego dnia dodajesz 2 łyżeczki żelatyny, znowu mieszasz i upycjasz w szynkowarze
Wkładasz do garnka z ciepłą wodą, podgrzewasz wodę do 80 stopni i tak trzymasz 2h około, jak wbijesz termometr do środka to wędlina powinna mieć 72 stopnie.
Później chlodzisz i do lodówki na noc
Smacznego
@Janusz_Nosacz dziękuję
@Atarax dzięki za przypomnienie, że mam w domu szynkowar!
@Atarax a nie kolendrą przypadkiem?
@Atarax To musi być pyszne! Już od dłuższego czasu mam ochotę na szynkowar i swoją wędlinę
@Rybsonk tak, już kolega wyżej zwrócił mi uwagę
@Atarax i zostawiłeś z błędem?
@Atarax wiem że inni już zauważyli, wiem że wytłumaczyłeś że nie „kolęda” ale! To musi smakować. Spróbuj kiedyś upatrzyć w 85 stopniach, mięso będzie jeszcze delikatniejsze.
@Rybsonk no jak, od razu poprawiłem, jak wy widzicie? jakiś błąd na hejto?
@Atarax poprawiłeś na "kolenda", przyprawa nazywa się kolendra
@Rybsonk o no rzeczywiscie
Zaloguj się aby komentować