#szynkowar
Łopatka wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim, rozmarynem i kolendą
180a44fa-e356-4b9f-8695-fd2e2ad7b518
Janusz_Nosacz

@Atarax wygląda smakowicie. Smacznego!

BillyFuckboy

@Atarax w piekle juz gotują dla Ciebie smołę za to szczucie

Hawajskadlakazdego

@Atarax mas gdzies przepis na to cudo

vanrzuf

@Atarax czym ta biedna łopatka zawiniła, że potraktowałeś ja kolędą? ( ͡o ͜ʖ ͡o)

Atarax

@vanrzuf o hahah dzięki za czujność

Atarax

@Hawajskadlakazdego


Na 1,5kg szynkowar użyłem jakieś 1,2 kg łopatki, 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki soli peklującej, przyprawy jakie chcesz ja akurat użyłem ww. W proporcjach na oko.


Kroisz łopatkę w "kostkę" większą mniejsza, jaka wolisz, mieszasz z przyprawami i dodajesz trochę wody, tak około 100ml i mieszasz wszystko łapami, wstawiasz do lodówki na noc , następnego dnia dodajesz 2 łyżeczki żelatyny, znowu mieszasz i upycjasz w szynkowarze


Wkładasz do garnka z ciepłą wodą, podgrzewasz wodę do 80 stopni i tak trzymasz 2h około, jak wbijesz termometr do środka to wędlina powinna mieć 72 stopnie.


Później chlodzisz i do lodówki na noc


Smacznego

Atarax

@Janusz_Nosacz dziękuję

Half_NEET_Half_Amazing

@Atarax dzięki za przypomnienie, że mam w domu szynkowar!

Rybsonk

@Atarax a nie kolendrą przypadkiem?

BettyLou

@Atarax To musi być pyszne! Już od dłuższego czasu mam ochotę na szynkowar i swoją wędlinę

Atarax

@Rybsonk tak, już kolega wyżej zwrócił mi uwagę

Rybsonk

@Atarax i zostawiłeś z błędem?

Astro

@Atarax wiem że inni już zauważyli, wiem że wytłumaczyłeś że nie „kolęda” ale! To musi smakować. Spróbuj kiedyś upatrzyć w 85 stopniach, mięso będzie jeszcze delikatniejsze.

Atarax

@Rybsonk no jak, od razu poprawiłem, jak wy widzicie? jakiś błąd na hejto?

Rybsonk

@Atarax poprawiłeś na "kolenda", przyprawa nazywa się kolendra

Atarax

@Rybsonk o no rzeczywiscie no trudno i tak już nie mogę edytować, musimy z tym żyć

Zaloguj się aby komentować