Ślubna moja kochana kupiła patelnię stalową bo naczytała się że najlepsza. I wszystko fajnie, tylko że trzeci dzień z rzędu absolutnie wszystko mam przypalone (╯°□°)╯︵ ┻━┻


  • patelnia wypalona według świętych zasad wypalania i sezonowania patelni stalowych

  • zawsze przed wylaniem tłuszczu rozgrzana

  • tłuszcz przed wyłożeniem produktów na patelnię rozgrzany

A i tak wszystko przywiera sekundę po położeniu.


Co robię nie tak?


#gotujzhejto #kuchnia #gotowanie

Komentarze (12)

Fly_agaric

@Stashqo Ciekawe jest to, że w filmiku nie mówi słowa o wypalaniu jej. Hmm.

pszemek

@Fly_agaric wypalanie to chyba do żeliwnych, do stalowych po prostu rozgrzewasz i nie ruszaj, jak się podsmaży powinno nie przywierać xd

Fly_agaric

@pszemek No właśnie nie. W powszechnej opinii, powinno się na niej wytworzyć warstwę tlenków, która pomaga w nieprzywieraniu. To chyba właśnie jest to żółte na brzegach, o czym mówi gość w filmiku. Gościu mówi, że co prawda to w niczym nie wadzi, ale na wszelki wypadek pokazuje jak to doczyścić.

Stashqo

@Fly_agaric imo sranie w banie z tym wypalaniem, jak dla mnie ma to przede wszystkim funkcję higieniczną, czyli sluży pozbyciu się zanieczyszczeń produkcyjnych. To ogarnie spokojnie zmywarka i nie trzeba kopcić pofabrycznym syfem w domu.

Jesli wytwarza się przy tym jakiś mityczny film olejowy to wytworzy się i przy normalnym smażeniu ale nie wydaje mi się aby taka warstwa oleju pełniła jakąkolwiek istotną funkcję. W końcu detergent w zmywarce i tak ją w kilka minut rozpuści.

Za to co mozna zrobić źle przy wypalaniu to przegrzać patelnię i wtedy faktycznie - będzie przywierać.

Fly_agaric

@Stashqo Tera już brniemy w spekulacje. Ja nie mam pojęcia jak jest, więc napisałem o 'powszechnej opinii'. Sam wiem za mało, żeby sobie swoją wyrobić.

Fly_agaric

Kude ja taką kupiłem przypadkiem i jestem bardzo zadowolony. Jajka sadzone się czasem przyczepiają i to mnie dziwi, bo wszystko inne ani trochę. Zrobiłem jak ty i starczyło.

Toarddd

Ale kupiłeś stalową (stal nierdzewna) czy ze stali węgląwej. Tę drugą to się sezonuje i wypala.

Maciek

@Toarddd nierdzewna. Czyli wychodzi na to że wypalając ją na brązowo ją spaliłem i teraz muszę to doczyscic bo to przez to się przypala?

Toarddd

@Maciek A tego to nie wiem, ja nigdy nie używałem z nierdzewki.

Peter_Mountain

@Maciek Próbowałem się przekonać do stalowych i do żeliwnych i tylko się wkurzałem z tym... Ostatecznie kupiłem sobie te "kamienne" i to jest najlepsza warstwa jakiej używałem. Nie tak miękka jak teflon (jedno użycie źle widelca i do widzenia), a jednocześnie nie zawraca d⁎⁎y w kuchni jak te bardziej profesjonalne. Żeliwną mam jedną grillową i do tego celu jest spoko.

Zaloguj się aby komentować