Siemanko po dłuższej przerwie Miałem trochę na głowie, w sumie dalej mam, ale mam też dla was przepis na pyszną Panne Cotte na białej czekoladzie


  • 1 litr śmietany 36%

  • 600 ml mleka

  • 200 g cukru

  • wlej to wszystko do garnka i zagrzej mocno, ale nie zagotowuj (chodzi żeby było ciepłe na tyle, żeby rozpuściło czekoladę, jak zagotujesz to będziesz musiał sporo czekać aż ostygnie, żeby się nie zepsuło wszystko )

  • teraz zdejmij z palnika

  • dodaj 500 g białej czekolady ( jak chcesz to możesz dodać zwykłej ale wtedy ciemna panna cotta wyjdzie xd, czyli tak średnio. Czekoladę możesz kupić przez neta w woreczku albo normalnie biała kup z biedronki czy coś i będzie git)

  • wymieszaj dokładnie

  • teraz dodaj 10 listków żelatyny ( jeśli nie masz w listkach, tylko w proszku to równowartość 10 listków to będzie jakieś 30 gram żelatyny w proszku, tak mniej więcej, generalnie się o to kłócą wszyscy ile dokładnie to wynosi xd, ale polecam kupić w listkach bo jest o niebo lepsza i wygodniejsza w użyciu )

  • dokladnie wymieszaj.

  • dobra, pora wlać twoja miksturę do kubeczków/pojemniczków w jakich będziesz ją serwować.

  • teraz wstaw delikatnie przestudzoną do lodówki na około godzinkę, może półtorej


Gotowe, smacznego !


KILKA SPOSTRZEŻEŃ :


  • na górna warstwę każdy daje wedle własnego widzimisie, ja najczęściej dodaje polewę czekoladowo-truskawkową. Robię ją tak, ze kroje truskawki, gotuje w garnku z odrobina masła i dodaje kilka kostek czekolady, jak ostudzę to daje po łyżce na wierzch mojej Panna Cotty

  • możesz użyć gotowej konfitury lub frużeliny

  • możesz dać trochę cynamonu i pokruszonej czekolady

  • jak chcesz zaszaleć to połowę zalej białą masą, a druga połowę zalej z dodatkiem czarnej czekolady, będziesz miał dwie warstwy


PS. Sory za zdjęcie takie rozdziabdziane, ale byłem już w trakcie jedzenia ostatniej, która została, załoga resztę pochłonęła

#jakdzialakuchnia #gotujzhejto

849a9e9a-45f6-4e94-9289-d05cbea58a75
f8eb18a4-cdd4-4f07-9930-7b81bb56571c

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować