Rano doszły mnie tutaj słuchy, że społeczność zdechła. Nie zdechła, tylko przysypia. A przysypia, bo kawy nie piła, więc wrzucam chwilę temu zaparzoną kawkę ( ͡~ ͜ʖ ͡°)


Kawiarka, ale coś ala espresso (na kolbę i młynek pod espresso mnie teraz nie stać, ale kawiarka też potrafi cuda jak się ją wymasteruje )


Gwatemala Amapolas od Coffee Plant, czyli myty single origin z Gwatemali. Średnio palona, dość owocowa, ale raczej gładka niż "soczysta", ogólnie bardzo smaczna

21g kawy

90ml wody (to kawiarka, więc część to zapas, który zostaje w zbiorniku)

40ml uzysku - dość mało, zazwyczaj z tych proporcji mam bliżej 50ml, ale te ziarna na tym kliku wychodzą najsmaczniej, więc nie zmieniam (jakość > ilość )


Papierowego filtra z aeropressu już nie stosuję od początku roku, bo miałem już starą uszczelkę i zamiast kupować oryginalną wymieniłem cały filtr z uszczelką na włoskie E&B Lab, które pasuje do Bialetti. Ogólnie wrażenia pozytywne, szczególnie do kaw owocowych, jaśniej palonych, bo wychodzi ta kawa czystsza w smaku, bardziej klarowna. W porównaniu do starego filtra, ale z dodatkowym filtrem papierowym, to tam było chyba mniej body, tutaj jest tak pośrodku, co mi odpowiada. Jeśli ktoś pije ciemniej palone kawy o klasycznych profilach lub woli po prostu takie cięższe smaki to zostałbym przy oryginalnym, tym bardziej, że cena nie jest korzystna w tym momencie (mi się udało kupić za 73zł z darmową dostawą, teraz te 100-120zł trzeba dać). Pozdrowionka i smacznej kawusi (o ile ktoś jeszcze pije o takich godzinach)


#kawa #kawiarka

b9d7127a-16ed-412b-a9f2-b89d4eeb1df5

Komentarze (9)

UncleFester

@pingWIN

Nagadał, naszczuł, smaka narobił, a kawiarki nie pokazał.

Opie jedno zdjęcie za 1000 słów.

I banan dla skali.

pingWIN

@UncleFester kawiarka jak to kawiarka, zwykła aluminiowa Bialetti 4tz xD


A kawka już wypita, ale faktycznie podczas pisania pomyślałem o tym bananie dla skali, bo w realu jest to malutkie

Jutro/ pojutrze może zaparzę inne ziarna to wrzucę ze skalą i zdjęciem jak wygląda ten filtr jak nie zapomnę

pacjent44

@pingWIN a to nie jest ekspres przelewowy? Sam używam podobnego. Nie wiem gdzie mają iść jakieś filtry.

Piję zawodowo.

pingWIN

@pacjent44 ale co? Kawiarka to ciśnieniowa metoda, a filtry są metalowe. W ekspresach przelewowych jest inna zasada i używa się filtrów papierowych jednorazowych, a sama kawa jest bardziej rozwodniona, raczej nie pod kawy mleczne.

pacjent44

@pingWIN aha, to nawet nie wiedziałem z czego piję.

pingWIN

@bartek555 xDD niczego nigdzie nie obiecywałem xD zapomniałem wspomnieć, że mam te ziarna ze 3-4 miesiące, bo kupiłem 3 paczki od nich i miałem fazę na przelewy po chwili, więc nie używałem. Nie jest to kawa, która robi jakieś WOW, ale jest zwyczajnie smaczna, nawet po tych kilku miesiącach. Mam jeszcze od nich Juicy Blast i ona jest bardziej owocowa od tej, też spoko, choć Gwatemala mam wrażenie więcej wybacza błędów. Ogólnie prawie nigdy nie zamawiam tej samej kawy, prawie zawsze wybieram inną palarnię i biorę 2-4 różne kawy po 250g, więc jakiś tam przekrój mam. Od nich jeszcze mnie żadna kawa jakoś nie zawiodła, choć z kaw pod espresso nie wychodzą najtaniej, przy przelewach są bardziej konkurencyjni

pacjent44

@pingWIN panie szanowny, jak pan ocenia markę Sati?

pingWIN

@pacjent44 niestety nie znam tej marki, nigdy o niej nie słyszałem. Od siebie z tańszych kaw polecam na allegro zamówić coś z palarni Blue Orca (np. Brazilliana Toucano) lub palarni Czarna Kawka. To są takie sprawdzone, świeżo wypalone ziarna, które mogę polecić, bo sam miałem styczność zanim przerzuciłem się na jakość Specialty

Zaloguj się aby komentować