Połowa urlopu, kolejna próba robienia #pizza na nowym kamieniu, wyszła dużo lepsza niż poprzednio 😎
#gotujzhejto #jedzenie




Połowa urlopu, kolejna próba robienia #pizza na nowym kamieniu, wyszła dużo lepsza niż poprzednio 😎
#gotujzhejto #jedzenie




@WalIy jaka maka wariacie?
@StaryPijany Caputo Nuvola Super, pierwsza próba z nią. Zrobiłem bezpieczne hydro 62% i piekłem na granicie w zwykłym piekarniku 275*C
@WalIy super jeszcze nie uzywalem, ale zwykla nuvola sztos, musze zamowic sobie. wyglada elegancko.
@WalIy A poprzednia była zła? Wiesz jaką ja mam ksywę? Po psie - "Pimpek" - zeżrę prawie wszystko żeby się jedzenie nie marnowało.
I żeby zrobić na złość tym... a nie, czarny humor <off>
@vredo to że coś jest lepsze nie oznacza że poprzednia iteracja była zła 😎 też była elegancka ale ta jest lepsza, a następna będzie jeszcze lepsza 🧑🏼🍳
@WalIy Hau hau!
@WalIy w jakim piekarniku pieczesz i w ilu stopniach? Na jaki. Kamieniu?
pizza sztos
@A_I zwykły piekarnik 275*C na kamieniu granitowym
@WalIy jak w zwykłym to mam taki tip. Ustawiasz kamlot na samej górze przy grzałce i lekko uchylasz drzwiczki. Wtedy cały czas piekarnik się dogrzewa i można osiągnąć więcej niż maks piekarnika.
Czyli taka ładna picke mozna normalnie na kamieniu w zwykłym piekarniku? Cyz podzielisz sie przepisem na ciasto?
@Harpersy mordeczko, Ty byś wiedział jaką magię można robić na czymś takim. Kamień jest wbudowany w spód urządzenia. Kamlot robi różnicę.

@Rimfire jestem strasznym swierzakiem jeśli chodzi o robienie pizzy. Taka ładna nigdy mi nie wyszła
@Harpersy to Ci powiem, że ja byłem zaskoczony jaka ogromna różnica jest z tej maszynki. Są różne piece specjalne czy tam kamienie ale Ci mówię to to jest bajka. Wkładasz pizzunie, nakręcasz timer i po pięciu minutach masz jak z pizzerii.
@Rimfire dzięki, zainteresuje sie tym sprzętem
@Harpersy nie mój filmik ale w kilkanaście sekund pokazuje o co cho i jaki efekt
@Harpersy ze zwykłego piekarnika jak widać można bez problemu, ważna jest dobra mąka, do tego kamień, ja akurat mam granit i jak widać efekty można osiągnąć zadowalający. Te elektryczne piecyki też są super ale to kolejny grat zajmujący miejsce w kuchni dlatego póki co się wstrzymuje, chociaż też o takim myślałem
@WalIy napisałeś, ze hydro 62%, to znaczy, ze 62% tego ciasta stanowiła woda? Pytam, bo nie spotkałem sie wcześniej z czymś takim
@Harpersy stosunek wody do mąki.
https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
Tutaj masz świetny kalkulator który wszystko ładnie liczy i naprawdę fajne ciasto wychodzi na jego podstawie.
@Rimfire ło kurde, niebieskie ferrari
Spód pokaż jak mamy się wypowiedzieć
@mordaJakZiemniaczek ciekawe jak mam pokazać jak już wstępnie jest przetrawiony xD
Zaloguj się aby komentować