Pocztówka z Iranu 4/50 - jedzenie obiadowe + przepis na ryż po irańsku.
O przekąskach i napojach będzie oddzielnie.

Muszę zacząć od tego, w jakich okolicznościach owe obiady się spożywa. Otóż zasiada się (a raczej półleży) na drewnianych platformach pokroju łóżek. Platformy te nazywane są "takht" i nakrywa się je dywanami, a wokół wyścieła dużą ilością poduszek. Na takhty wchodzi się bez butów, jak na wszystkie płaszczyzny pokryte dywanami, a same dywany w czasie posilku nakrywane są specyjalnym foliowym obrusem (widac na fotkach). Na pierwszym zdjęciu pokazuję tradycyjną restaurację irańską. W środku znajduje się oczko/basenik z wodą, dużo roślin. Na drzewkach powieszone są klatki z ptaszkami, które swoim śpiewem umilają posiłek.

Zestaw obiadowy to zwyczajowo danie z ryżem, butelka zimnej wody i talerzyk sałatki.

Ryż w wielu przypadkach miał żółtawą "koronę" czyli tahdig. Jest to warstwa, która podczas gotowania lub smażenia tworzy chrupiącą skorupkę na dnie garnka. Złoty, żólty kolor powstaje w wyniku dodania szafranu, kurkumy lub masła czy oleju. Tahdig jest uważany za największy przysmak u persów. Ciekawostką jest to, że osoba, która przy stole jest darzona największym szacunkiem otrzymuje największy kawałek tahdigu.

Co jedliśmy? Morze ryżu Czasami posypanego owocami berberysu. Do tego sishkebab, falafele lub grillowane szaszlyki z kurczaka. Byla też smażona ryba czy czarny gulasz rybny czyli qalieh mahi.
Coś jest na rzeczy z czarnymi gulaszami - daniem popisowym zaserwowanym nam w ostatnim dniu był khoresht-e aloo esfenaj, czyli gulasz z kurczakiem i sokiem z granatu. Oczywiscie danie mialo ciemny, czarny kolor.

W agroturystyce wysoko w górach podano nam mirza ghasemi - danie wege z duszonego bakłazana i cukinii. Reszty dań, m.in. gulaszu z ciecierzycy, pieczonej potrawki z bakłażana nie udalo mi się nazwać.

Co ciekawe, ziemniak był podawany jako dodatek - tak jak u nas ogórek. 1/4 gotowanego ziemniaka ułożono obok reszty zielonych dodatków. Do smażonego makaronu dodawano za to czipsy.
Perska kuchnia jest bardzo ciekawa, bogata w nowe smaki. Nigdy nie mielismy po niej rewolucji żołądkowych, co stanowi duży plus.

#Iran #kuchnia #podroze
1790bdf1-6bb2-413b-b52a-94ebe2bf535d
ac6210f0-6c5a-42ed-aa43-165aad7fda80
a48b14ec-6c20-4644-9b7c-96f49f06fca2
d3c4d932-2826-4e61-814b-f809910fe616
22

Komentarze (22)

PRZEPIS NA RYŻ:

1 szklanka ryzy basmati 

Wyplukac ryz kilkukrotnie

Przesypac ryz do garnka -na 1 szklanke ryzu szklanka i 1/5 wody 

Absolutnie nie mieszac, nic nie dodawać, nie myrdac nim 

Wsypujemy ryz, zalewamy wodą 

Wlaczamy palnik na duzy ogien, pod przykryciem, dopoki z dziurki na pokrywce nie ulotni sie para. Wtedy zmniejszamy ogien do minimum i na 10min zostawiamy

Nadal nie mieszamy, nie ruszamy pokrywki

Po 10min wylaczamy, zostawiamy na 2-3min i dopiero po tym podnosimy pokrywke

7c703dd2-db7c-443d-bf23-027c168a56ab
22de100c-d6cd-44fb-9e5c-1f90f1d6ba5b
f0c07445-cd6d-4db8-ba46-873a47c98947

@MoralneSalto a kiedy w tym przepisie robi się ten tahdig, szefie?

@bishop przepis jest na sam ryz tahdigu praktycznie nie da się dobrze zrobić w europejskich garnkach

Widzę duży kawałek tahdigu na Twoim talerzu, gratuluję respektu w Iranie 😀. Spróbuję go zrobić gotując następnym razem ryż, dzięki, ciekawe!

@sumrzeczny gość w dom u persów, to jak Allah w dom! A jeszcze białego koloru skóry to już w ogóle

@bojowonastawionaowca mam bardzo dobre usprawiedliwienie dlaczego ostatnio tutaj mnie mniej więc proszę się nie bulwersowac ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@MoralneSalto dobra, dobra, ty już tam ródź to dziecko

Bardzo ciekawe, mam nadzieje, ze bedzie mi dane odwiedzic kiedys ten kraj, bo ma bardzo bogata kulture.

@maly_ludek_lego bardzo polecam Iran, jest wspaniały

@MoralneSalto Iran to moje podróżnicze marzenie, potem Uzbekistan i Azerbejdżan, strasznie mnie ciągnie w tamte rejony...

@tomwolf polecam z całego serca. My zaczęliśmy od Iranu, prawie wszyscy z naszej grupy byli wcześniej w Uzbekistanie. Mowili, zeby od Uzbekistanu zacząć bo po Iranie nic już nie będzie tak piekne jak tam A ja im wierzę, Iran to niesamowity kraj, jeszcze nieskalany turystyką.

Ile hajsów w takiej ładnej restauracji za pełen posiłek na jedną osobę?

To była jakaś lepsza restauracja czy taki standard?

@Shivaa mieliśmy w cenie sniadania i obiady wiec niestety nie wiem ile to kosztowało dokladnie. Raz jedliśmy w mocno instagramowej "lepsiejszej" restauracji i to też było w cenie. Na miescie jak sprawdzaliśmy ceny czy jedliśmy jakiś wieczorny posiłek to wynosiło to 40-50% naszych polskich cen, typu 10-12zl za pelne danie, 5-6zl za duży kebab

Więcej warzyw zjecie niż w Polszy przez pół roku 😁

Zaloguj się aby komentować