Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem
Pocztówka z Iranu 4/50 - jedzenie obiadowe + przepis na ryż po irańsku.
O przekąskach i napojach będzie oddzielnie.

Muszę zacząć od tego, w jakich okolicznościach owe obiady się spożywa. Otóż zasiada się (a raczej półleży) na drewnianych platformach pokroju łóżek. Platformy te nazywane są "takht" i nakrywa się je dywanami, a wokół wyścieła dużą ilością poduszek. Na takhty wchodzi się bez butów, jak na wszystkie płaszczyzny pokryte dywanami, a same dywany w czasie posilku nakrywane są specyjalnym foliowym obrusem (widac na fotkach). Na pierwszym zdjęciu pokazuję tradycyjną restaurację irańską. W środku znajduje się oczko/basenik z wodą, dużo roślin. Na drzewkach powieszone są klatki z ptaszkami, które swoim śpiewem umilają posiłek.

Zestaw obiadowy to zwyczajowo danie z ryżem, butelka zimnej wody i talerzyk sałatki.

Ryż w wielu przypadkach miał żółtawą "koronę" czyli tahdig. Jest to warstwa, która podczas gotowania lub smażenia tworzy chrupiącą skorupkę na dnie garnka. Złoty, żólty kolor powstaje w wyniku dodania szafranu, kurkumy lub masła czy oleju. Tahdig jest uważany za największy przysmak u persów. Ciekawostką jest to, że osoba, która przy stole jest darzona największym szacunkiem otrzymuje największy kawałek tahdigu.

Co jedliśmy? Morze ryżu 😃 Czasami posypanego owocami berberysu. Do tego sishkebab, falafele lub grillowane szaszlyki z kurczaka. Byla też smażona ryba czy czarny gulasz rybny czyli qalieh mahi.
Coś jest na rzeczy z czarnymi gulaszami - daniem popisowym zaserwowanym nam w ostatnim dniu był khoresht-e aloo esfenaj, czyli gulasz z kurczakiem i sokiem z granatu. Oczywiscie danie mialo ciemny, czarny kolor.

W agroturystyce wysoko w górach podano nam mirza ghasemi - danie wege z duszonego bakłazana i cukinii. Reszty dań, m.in. gulaszu z ciecierzycy, pieczonej potrawki z bakłażana nie udalo mi się nazwać.

Co ciekawe, ziemniak był podawany jako dodatek - tak jak u nas ogórek. 1/4 gotowanego ziemniaka ułożono obok reszty zielonych dodatków. Do smażonego makaronu dodawano za to czipsy.
Perska kuchnia jest bardzo ciekawa, bogata w nowe smaki. Nigdy nie mielismy po niej rewolucji żołądkowych, co stanowi duży plus.

#Iran #kuchnia #podroze
1790bdf1-6bb2-413b-b52a-94ebe2bf535d
ac6210f0-6c5a-42ed-aa43-165aad7fda80
a48b14ec-6c20-4644-9b7c-96f49f06fca2
d3c4d932-2826-4e61-814b-f809910fe616
22

Komentarze (22)

PRZEPIS NA RYŻ:

1 szklanka ryzy basmati 

Wyplukac ryz kilkukrotnie

Przesypac ryz do garnka -na 1 szklanke ryzu szklanka i 1/5 wody 

Absolutnie nie mieszac, nic nie dodawać, nie myrdac nim 

Wsypujemy ryz, zalewamy wodą 

Wlaczamy palnik na duzy ogien, pod przykryciem, dopoki z dziurki na pokrywce nie ulotni sie para. Wtedy zmniejszamy ogien do minimum i na 10min zostawiamy

Nadal nie mieszamy, nie ruszamy pokrywki

Po 10min wylaczamy, zostawiamy na 2-3min i dopiero po tym podnosimy pokrywke

7c703dd2-db7c-443d-bf23-027c168a56ab
22de100c-d6cd-44fb-9e5c-1f90f1d6ba5b
f0c07445-cd6d-4db8-ba46-873a47c98947

@MoralneSalto a kiedy w tym przepisie robi się ten tahdig, szefie?

@bishop przepis jest na sam ryz 😃 tahdigu praktycznie nie da się dobrze zrobić w europejskich garnkach

Widzę duży kawałek tahdigu na Twoim talerzu, gratuluję respektu w Iranie 😀. Spróbuję go zrobić gotując następnym razem ryż, dzięki, ciekawe!

@sumrzeczny gość w dom u persów, to jak Allah w dom! A jeszcze białego koloru skóry to już w ogóle 😉

@bojowonastawionaowca mam bardzo dobre usprawiedliwienie dlaczego ostatnio tutaj mnie mniej więc proszę się nie bulwersowac ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@MoralneSalto dobra, dobra, ty już tam ródź to dziecko 😛

Bardzo ciekawe, mam nadzieje, ze bedzie mi dane odwiedzic kiedys ten kraj, bo ma bardzo bogata kulture.

@maly_ludek_lego bardzo polecam Iran, jest wspaniały

@MoralneSalto Iran to moje podróżnicze marzenie, potem Uzbekistan i Azerbejdżan, strasznie mnie ciągnie w tamte rejony...

@tomwolf polecam z całego serca. My zaczęliśmy od Iranu, prawie wszyscy z naszej grupy byli wcześniej w Uzbekistanie. Mowili, zeby od Uzbekistanu zacząć bo po Iranie nic już nie będzie tak piekne jak tam 😃 A ja im wierzę, Iran to niesamowity kraj, jeszcze nieskalany turystyką.

Ile hajsów w takiej ładnej restauracji za pełen posiłek na jedną osobę?

To była jakaś lepsza restauracja czy taki standard?

@Shivaa mieliśmy w cenie sniadania i obiady wiec niestety nie wiem ile to kosztowało dokladnie. Raz jedliśmy w mocno instagramowej "lepsiejszej" restauracji i to też było w cenie. Na miescie jak sprawdzaliśmy ceny czy jedliśmy jakiś wieczorny posiłek to wynosiło to 40-50% naszych polskich cen, typu 10-12zl za pelne danie, 5-6zl za duży kebab

Więcej warzyw zjecie niż w Polszy przez pół roku 😁

@pizzalover oj tak 😀 i na sniadania fura owoców!

Zaloguj się aby komentować