Piorunujcie chili z wołowinką i parmezanem. Uber proste, pyszne, zdrowe, jednogarnkowe danie

#gotowanie
4e98a4d6-fca6-4cee-ae98-b431c0029782
l100e

mmmm, a dałeś co łostrego, żeby i na drugi dzień popiekło? 😏

Wrrr

@l100e no lelo, zawsze na początku podsmażam ostre suszone papryczki. Wtedy już nie trzeba dodawać sproszkowanych

Wrrr

Jakby kogoś interesowalo przepis, którego nie idzie zmaścić (na godną chłopską porcję):

Dwie puchy czerwonej fasoli

Dwie puchy pomidorów w puszce (rozdrobnionych)

Pucha kukurydzy

Koło 700 gram mielonej wołowiny

Dwie dupne cebulę

Czosnek

Ostre suszone papryczki

Przyprawy do smaku


Smażymy rozgnieciony czosnek wraz z papryczkami w oliwie. Dajemy trochę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula już się zeszkli to dodajemy mięcho. Gdy mięcho już się usmaży i nie będzie surowe dodajemy rzeczy z puch. Doprawiamy czym tam chcemy. Przykrywamy, gotujemy z 10 minut i voila.

koszotorobur

@Wrrr - już miałem pytać o przepis - patrzę w komentarze - a tu niespodzianka

Wrrr

@koszotorobur proszę bardzo na końcu lubię sypnąć jeszcze parmezanem i zamieszać, ładnie się roztapia .


No i oczywiście to co w puchach idzie do garnka w całości, dotyczy to również płynu, który dodaje smaku.

Usted

A gdzie kumin? Przecież bez kuminu to nie chili con carne XD

Polecam też dorzucić boczek, wytopić go wcześniej. No i obowiązkowo na koniec zalać rosołkiem (może być z kostki) i wtedy redukować.

jenot

Najlepiej zotawić po ugotowaniu na dzień w lodóweczce.

To jak bigos xD

Wrrr

@jenot tylko też nie można przesadzać, cebula przyspiesza psucie się potraw. Ja zjadam w dwa dni

koszotorobur

@Wrrr

cebula przyspiesza psucie się potraw

Napisz coś więcej.

Wrrr

@koszotorobur pierwszy link


https://smaker.pl/informacje-co-dodawac-do-salatki-jarzynowej-cebule-czy-pora,1993114,a,.html


Parę razy słyszałem, że przesmażona cebula lubi szybko fermentować. Możliwe, że to "mądrość ludowa" ale jakoś się jej trzymam.

Zielczan

@Wrrr ja bym bardziej zredukował

Wrrr

@Zielczan pewnie byłoby smaczniejsze, ale potem źle się podgrzewa gdy jest za gęste (to jest porcja na dwa dni). Nie lubię dodawać wtedy wody itd.

Wrrr

@Odwrocuawiacz to byłaby wersja z 69 deko wołowiny

dildo-vaggins

To koło chilli nie stało, sraka z mięsem z tego wyszła.

Wrrr

@dildo-vaggins jak na srakę całkiem dobre xD

eksplozymeter

Wygląda jak gówno, a smakuje jeszcze lepiej. Zjadłbym , ale niestety przepite podroby nie pozwalają. Smacznego.

Zaloguj się aby komentować