Komentarze (9)

moll

@PlatynowyBazant20 wypestkuj i zasyp cukrem

moll

@PlatynowyBazant20 do słoika i na zimę zapasteryzować, jak puści sok. Ale jak wolisz konserwację spirytusem to co Ci będę zabraniała xD

PlatynowyBazant20

@moll twój pomysł wygrał, będzie na zimę do ciast

moll

@PlatynowyBazant20 sam sobie za to potem podziękujesz

wonsz

Legendy Świętej Wiśni #pdk

ogorki-i-kielbasa

#nalewka Wiśniówka – składniki i proporcje na nalewkę wiśniową



  • 2,5-3 kg dojrzałych wiśni

  • 1l spirytusu 95%

  • 400 ml przegotowanej wody

  • 1 kg cukru



Spirytus należy rozcieńczyć z wodą do mocy ok 70%. Wydrylowane wiśnie przekładamy do szklanego naczynia – np. dużego słoja i zalewamy alkoholem. Całość odstawiamy w ciemne i w miarę ciepłe miejsce, na okres ok. 5-6 tygodni. Co kilka dni należy zamieszać zawartość wstrząsając słojem.

Po upływie tego czasu, zlewamy nalewkę z wiśni do osobnego naczynia a pozostałe owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. Również należy naczynie wstrząsać. Po rozpuszczeniu cukru łączymy zawartość obu naczyń odcedzając owoce.

Tak przygotowaną nalewkę wiśniową przelewamy do szklanej butelki na nalewki, szczelnie zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce i zapominamy o niej na około miesiąc. Po tym czasie otwieramy butelki o ponownie odcedzamy nalewki znad osadu który powstanie na dnie.

Ostatni krok nie jest konieczny, jednak nalewki znad osadu prezentują się zdecydowanie lepiej szczególnie wizualnie. 

Wiśniówka, czyli domowa nalewka wiśniowa swoje pełnowartościowe walory po upływie.. roku. Więc niestety musimy się uzbroić w cierpliwość Jednak spokojnie degustować można już po 6-8 tygodniach.

starebabyjebacpradem

@ogorki-i-kielbasa poprostu wydrylowac wiśnie, sypać warstwami w słoiku cukier i wiśnie. Słoik wypełnić w połowie a resztę zalać wodą ze spirytusem w proporcji 50x50

Pawelvk

ja tam akurat uwielbiam kwaśne

Zaloguj się aby komentować