Komentarze (18)

Rimfire

Wołam @moll bo chciała zdjęcie rozkrojonego.

moll

@Rimfire rodzynki Ci pospływały. Następnym razem utytłaj je w mące, to tak nie toną


Bardzo ładny

Rimfire

@moll Dzięki. Rodzynki nie pospływały. Błąd zrobiłem bo zamiast mniej więcej równo rozłożyć to wymieszałem z masą. Większość rodzynek spadła na dół naczynka i poszła w środek jedną kluchą.

moll

@Rimfire bo to trzeba mieszać w trakcie wylewania. Opcja nr 2 - postępujesz sernik w formie i delikatnie mieszasz łyżką wylaną masę

UncleFester

@Rimfire Może tak przepis z technologią wykonania?

Rimfire

@UncleFester proszę:

600g twarogu sernikowego

1 opakowanie budyniu wanilinowego znanej i lubianej firmy Gellwe

garść rodzynków

320g cukru

4 jajka


100g ciasteczek typu Petit Beurre kakaowe z Dino (na spód)

60g masła (na spód)


Ciasteczka ugniotłem młotkiem w woreczku foliowym, wymieszałem z masłem roztopionym. Rozłożyłem na spód foremki okrągłej z Φ (fi) 17 cm. Wsadziłem na pół godziny do lodówki. Ciacho piekłem na takich oto temperaturach:

10 minut na 190 stopni (termoobieg)

10 minut na 180 stopni (termoobieg)

20 minut na 170 stopni (termoobieg)

20 minut na 160 stopni (termoobieg)

20 minut na 150 stopni (bez termoobiegu)

UncleFester

@Rimfire

OK, a teraz szczegóły.

Jajka do masy w całości, czy żółtko z cukrem + piana z białek?

Rodzynki parzone? macerowane? kiedy dodane?

Jak studziłeś po upieczeniu?

Ładnie wyrośnięty, nie opadł

Rimfire

@UncleFester osobno

parzone, dodane na końcu (wymieszałem z masą przed wlaniem)

zostawiłem w wyłączonym piekarniku na 2 godziny a potem do lodówki

Gustawff

Co te rodzynki tak skumulowane?

motokate

@Gustawff Żeby było łatwiej je wyjmować.

Rimfire

@Gustawff a, bo nie podumałem i zamiast wrzucić na koniec to wymieszałem z masą. Jak wylewałem rodzynki zostały na dnie naczynka to się tak jedną grupą wjebały konkretnie na środek.

LeniwaPanda

@Rimfire pan cukiernik, najs

konrad1

Też jakiś wysokobialkowy muszę zrobić

redve

Na szczęście wszystkie rodzynki są obok siebie, i jeszcze dużo sernika da sie uratować

JanPapiez2

Rodzynki na dole to łatwo wyciąć te obrzydlistwo

Zaloguj się aby komentować