Lubicie ostre przyprawy? Pracuje w R&D w koncernie spożywczym przy projekcie konsolidacyjnym dostawców. Aktualnie jedziemy z chilli. Mam cała szafkę zapchana różnymi rodzajami jalapeno, habanero, chipotle, guajillo, birds eye chilli itp. Dzisiaj sie nauczyłem że jak chcesz dodać do jedzenia ghost chilli, nabierzesz na łyżeczkę i pomyślisz że tyle jest ok to ku***a trzeba jeszcze odsypac z tego połowę.
21187146-c005-4893-a3ae-42b4e39f924f
moll

@HolQ pamiętaj o najważniejszej rzeczy - jak masz łapki upaciane od takich przypraw, nie trzyj oczu xD

ElegantiaGallia

@moll @HolQ  kij z oczami, niech cię ręką boska broni przed dotykaniem siura

moll

@ElegantiaGallia nie mam takich problemów xD

Z_buta_za_horyzont

@moll I myć kilka razy dłonie przed pójściem do WC

moll

@Z_buta_za_horyzont też! I mleko w lodówce!

Piechur

@moll Jeszcze ważniejsze - myjesz ręce PRZED sikaniem

moll

@Piechur w kuchni to myję co chwila, podstawowa zasada


Chociaż raz udało mi się nabawić poparzenia chemicznego dłoni

ElegantiaGallia

@moll ale jak czyjegoś dotkniesz to też niefajnie

HolQ

@moll w labie przy porównywaniu próbek obowiązkowo okulary i rękawiczki...w domu od razy ręce myje po zamknięciu pudełka. Jak przesypywalem to do plastikowego pojemniczka wszedł mój współlokator do kuchni i zaczal sobie kolacje robic. Kuchnia jest dosc spora. Po 5' zaczal zaciągać nosem i kaszleć. Przypomnial mi się ten skecz jakiejś niemieckiej łaski ktojacej jalapeno i przecierające oczy dziecku....

moll

@ElegantiaGallia do czyjegoś to z kulturą i higieną się podchodzi i tego wymaga w rewanżu

HolQ

@moll kapsaicyna nie rozpuszcza sie w wodzie, tylko tłuszcz i....alko ! Więc w razie W kąpiel oczu w wódce:D

moll

@HolQ maseczek niet?


Może też wrażliwy na kapsaicynę?

moll

@HolQ dlatego mleko albo śmietana też dają radę

HolQ

@moll sorry, nie dodałem. Ofkrz maseczki też;)

moll

@koszotorobur dlatego jak żre ostre to sam pilnuje swojego interesu xD


Ja jestem uczulona na kapsaicynę

moll

@HolQ ufff, ja do sosu z papryczek do zaprawek w szaliku na twarzy podchodziłam żeby nie paść nad garnkiem

HolQ

@moll aż tak?! Ja piernicze....jakbym nagle wyhodował alergie na kapsaicyne to bym chyba w depresję popadł. Kocham ostre żarcie. W przyszłym miesiącu di mojego zespołu dołącza typ z Meksyku. Mam nadzieję, że jakieś fajne przepisy przywiezie

moll

@HolQ tak! Raz od krojenia hurtem czerwonej papryki i to takiej zwykłej, przez kilka dni zasypiałam z woreczkami z zimną wodą w dłoniach, bo z bólu nie szło. A potem jak robiliśmy sos na ostro dla mojego to musiałam zamknąć się w pokoju, bo już wyjście na korytarz powodowało duszności od oparów w powietrzu. Niestety kuchnia bez wyciągu była, więc mój sobie to mieszał, a ja udawałam że mnie nie ma. Jak trzeba było mu to skobtrolować to szalik na twarz i szybkie nurkowanie na oględziny xD

moll

@HolQ także dla siebie nie używam pikantnych papryk, mój dokłada sobie na talerz jak ma taką ochotę

HolQ

@moll to teraz u mnie w labie jakbyś wylądowała to prosto na oiom....ale od marca kolejny pakiet ogarniamy - kolendra, cynamon i olezywica z rozmarynu, więc też będzie ciekawie !

moll

@HolQ to z tego pakietu poproszę o wieści i ciekawostki ;D

HolQ

@moll alergie na żywność są przesrane. Jest u mnie w robocie laska, nie u mnie w dziale, pracuje w qc. Wykorzystujemy ich do testów porównawczych. Jest uczulona na olej słonecznikowy. No kurde to jest w tylu rzeczach że sobie nie wyobrażam jak ciężko jest robić zakupy i robić jedzenie

HolQ

@moll a to jedno z moich zadań w pracy hmmm ogólnie jesteśmy centralnym teamem, który koordynuje pracę działów R&D na każdym kontynencie w kwestii tej konsolidacji. Na meetingach przed każdą kolejną faza projektu mam za zadanie przygotować opis ciekawostek nt danych przypraw i trochę zagłębić się w chemię ( nie tak bardzo jakbym chciał, no ale cóż...), więc jak coś to mogę coś przygotować:D

moll

@HolQ co to jest R&D?


I ciekawostki tak, jak najbardziej!

HolQ

@moll dokładniej w tej firmie to jest RD&A - research, design & application . Ciekawostek poznalem sporo....niektóre są głupkowate . Np Heinz reklamuje się często jako specjalny, unikalny ketchup, nie do podrobienia bla bla bla. Zawsze to traktowałem jak chwyt marketingowy. A prawda jest taka, że wyhodowali własna odmianę pomidorów i jeśli chcesz dla nich hodowac i im sprzedawać pomidory to tylko z nasion przez nich dostarczonych i nie możesz ich sprzedawać nikomu innemu. Kurde może faktycznie wrzucę jakaś taka serię

HolQ

Inna z takich szybkich co pamiętam to (chyba bo nie pamiętam dokładnie teraz - jestem po kilku piwach) największym problemem w pieprzu jest zanieczyszczenie....nikotyna. bierze się to stąd że po zbiorach cała wioska siada do zbiorów i zaczyna ziarna obrywać z kiści. I wszyscy przy tym jarają . Kurde nie jestem pewny jaka to przyprawa była. Sprawdzę w poniedzialek

moll

@HolQ dajesz!


Mam niedaleko przetwórnię owoców co tak sadzonki truskawki sprzedaje rolnikom i potem od nich owoce skupuje, więc w te pomidory też jestem w stanie uwierzyć

HolQ

@moll to trochę co innego - raczej nie grozi im kara finansowa jeśli sprzedadzą te truskawki komuś innemu

moll

@HolQ nie mam pojęcia! W każdym razie to też jakaś konkretna odmiana i innych nie biorą. Po prostu przez jeden sezon ogarniałam tak z doskoku rekrutację pracowników sezonowych to się trochę dowiedziałam.

Rekrutowanie na produkcję ma ten plus, że czasami nawet wpuszczają na zakład i oprowadzają żeby pokazać co się robi

HolQ

@moll mnie w tym roku czeka wycieczka do Indii pooglądać zakład produkcyjny. Z tą firmą też są jaja....założyło ja dwóch typów. Pokłócili się, zerwali współpracę. Ten co odszedł założył konkurencyjna firmę i wybudował zakład...po przeciwnej strony ulicy. Goście się nienawidzą i widzą się z okien swoich biur

moll

@HolQ Kargul i Pawlak Bollywood edyszyn xD

Zaloguj się aby komentować