Kupiłem sobie szybkowar, a jako że nie wiem czy to się w ogóle przyjmie w mojej kuchni to na początek wziąłem tani z Ikei. Dzisiaj w ramach testów burgery z szarpaną wieprzowiną.
Szybko poszło, jakieś ~4h zaoszczędzone względem piekarnika. Póki co sprzęt oceniam na plus, ale na pewno muszę lepiej pokombinować z przyprawami.

#jedzenie #gotujzhejto
36e32bbf-1045-4aee-8365-4128ef21d5cf
faa8cb2a-2b72-485b-a72b-ae666a96ccdc
547444c6-98c9-4f8e-a369-dbb4017897d8
Astro

@Stashqo szybkowar to super sprawa. Ułatwia (przyspiesza) gotowanie wielu potraw.

I pamiętaj! Zawsze odczekaj aż zejdzie cała para.

ZAWSZE!

Poza tym bomba :)

Stashqo

@Astro Jeśli tylko przyspieszy mi gotowanie fasolki po bretońsku to nie będę żałował wydanych pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pomidor__

@Stashqo Z czasem kupisz elektryczny szybkowar.

koszotorobur

@Stashqo - multi maszyna kombo szybkowar, wolnowar i airfryer to jeden z najlepszych zakupów do kuchni - polecam!

BTW już się na ten temat na hejto uzewnętrzniałem: https://www.hejto.pl/wpis/taki-pulled-pork-wyszedl-troche-by-jeszcze-sobie-posiedzial-w-piekarniku-ale-trz?commentId=e05c048f-dfe6-49a9-90df-23143e1ad560

jenot

@koszotorobur Co to za maszyna, taka multi ?

rakokuc

@jenot przykładowo Instant Pot, tylko trzeba wiedzieć, że występuje w 50 wersjach i nie każda ma funkcję air fryera.

jenot

@koszotorobur I mówisz, że ma funkcję air fry ? xD

Bo zaciekawiło mnie to, może Ziomeczku, coś takiego ogarnę

edantes

@Stashqo w sumie mam a nigdy nie używałęm... może zrobię kiedyś

monke

@Stashqo dej przepis

Stashqo

@monke Przepis sobie wymyśliłem, więc uczciwie ostrzegam, może być chujowy xD


Łopatkę (na zdjęciu 1kg) kroisz na parę sporych kawałków, nacierasz obficie przyprawami (skład poniżej) i obsmażasz z każdej strony. Najlepiej obsmażać z użyciem niewielkiej ilości oleju, w szybkowarze, ale można też na patelni, tylko warto potem zalać to wodą lub bulionem żeby zebrać smaki i dolać to do wywaru.

Mieszanka przypraw:


  • 2 łyżki cukru brązowego

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 1 łyżka czosnku granulowanego

  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej/cayenne

  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

  • 1,5 łyżeczki kuminu

  • 1 łyżka mielonej gorczycy (jeśli nie masz to możesz też dać łyżkę musztardy np. dijon lub rosyjskiej do wywaru)


Kiedy mięso masz już w garnku to zalewasz dowolnym bulionem (ja dałem litr wołowego), dorzucasz 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku i kilka papryczek chipotle. Zamykasz szybkowar i gotujesz przez 60-90min.

Po ugotowaniu odławiasz świnkę, dajesz jej trochę ostygnąć, ociec i szarpiesz. Potem mieszasz z sosem, najlepiej BBQ, ale pasuje też teriyaki albo słodki sos chilli.


Tak przyrządzone mięso pasuje np. do burgerów, burrito, tacosów czy spring rollsów.


Po dzisiejszym eksperymencie pomyślałem, że do wywaru dałbym też połówkę cebuli żeby oddała trochę smaku tylko trzeba by ją potem wyłowić (czosnek też, chipotle opcjonalnie).

marksizm_kulturowy

@Stashqo następnym razem zrób z tego przepisu:

https://www.seriouseats.com/easy-oven-pulled-pork-recipe


Polecam koniecznie wybrać się do dobrego mięsnego i kupić karkówkę zamiast łopatki.


Ja daję u siebie jeszcze więcej przypraw niż w przepisie, ale na start sugeruję zrobić tak jak tam rozpisane.

TuzZaRogiem

@Stashqo a co dałeś jeszcze oprócz wieprzowiny? Dobrze widzę krążki cebulowe i jalapeno? Buła też solidnie wyglada

Stashqo

@TuzZaRogiem poza tymi co zauważyłeś to wpadła tylko sałata i kiszony, jutro za to zamiast krążków wlecą smażone na maśle pieczarki z odrobiną tymianku, to akurat super dodatek. Miał być też smażony camembert, ale akurat nie mieli w sklepie ¯\_(ツ)_/¯

Z sosów to na spodnie brioszki zwykłe majo (nie pytaj jakiej marki, w tej wojnie utrzymuję neutralność :P) a na górne chipotle mayo/ sos bbq/ sos chilli.


Buła niestety kupna, ale nie było czasu dzisiaj z rana piec swoich brioszek.

Mielonkazdzika

@Stashqo Ja to jestem fanem szybkowaru, a juz wogole instant pota. Uzywam prawie codziennie od ponad 2 lat. Wszystko wychodzi lepiej w tym garnku.

Iyasiu

Szybkowar i aifryjer przereklamowane urządzenia. Szybkowar wcale nie przyspiesza gotowania, struktura mięsa wychodzi gorzsza niż z wolnowaru. Fasolka smaczniejsza jak się namoczy bo taka na szybko ma inną gorsza piaskową strukturę. A airfrajery to już w ogóle dla ludzi z piekarnikami wrozamet po babci. Nowoczesny piekarnik nagrzewa się w 2 do max 5 minut w zależności od modelu i jest ze 2 razy mocniejszy. A ajfrajer też trzeba nagrzać bo on nie piecze od 1 sekundy.

Zaloguj się aby komentować