@monke Przepis sobie wymyśliłem, więc uczciwie ostrzegam, może być chujowy xD
Łopatkę (na zdjęciu 1kg) kroisz na parę sporych kawałków, nacierasz obficie przyprawami (skład poniżej) i obsmażasz z każdej strony. Najlepiej obsmażać z użyciem niewielkiej ilości oleju, w szybkowarze, ale można też na patelni, tylko warto potem zalać to wodą lub bulionem żeby zebrać smaki i dolać to do wywaru.
Mieszanka przypraw:
-
2 łyżki cukru brązowego
-
1 łyżka soli
-
1 łyżka papryki słodkiej
-
1 łyżka czosnku granulowanego
-
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
-
1 łyżeczka papryki ostrej/cayenne
-
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
-
1,5 łyżeczki kuminu
-
1 łyżka mielonej gorczycy (jeśli nie masz to możesz też dać łyżkę musztardy np. dijon lub rosyjskiej do wywaru)
Kiedy mięso masz już w garnku to zalewasz dowolnym bulionem (ja dałem litr wołowego), dorzucasz 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku i kilka papryczek chipotle. Zamykasz szybkowar i gotujesz przez 60-90min.
Po ugotowaniu odławiasz świnkę, dajesz jej trochę ostygnąć, ociec i szarpiesz. Potem mieszasz z sosem, najlepiej BBQ, ale pasuje też teriyaki albo słodki sos chilli.
Tak przyrządzone mięso pasuje np. do burgerów, burrito, tacosów czy spring rollsów.
Po dzisiejszym eksperymencie pomyślałem, że do wywaru dałbym też połówkę cebuli żeby oddała trochę smaku tylko trzeba by ją potem wyłowić (czosnek też, chipotle opcjonalnie).