Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem
Kupiłem balot boczniaków, sprzedawca się pomylił i wysłal dwa. I dwa do pieczarek. Napisałem mu, że się pomylil i powiedział, że jego wina i żebym sobie zatrzymał 😃

Zostałem królem grzybobrania!

#grzyby
c2b8dfac-25c9-4d4c-aee9-8d2c90fb114a
29

Komentarze (29)

@izopropanol Z tego takie grzybobranie jak strzelanie do zwierząt pod amboną :P

Smacznego 😃

@izopropanol To się podobno da jakoś rozsadzać dalej. Chyba masz nieskończone źródło grzybów 😀

@wiatraczeg z tego co czytałem, to trzeba mieć jakieś drewno/słomę i to wysterylizować, odchować grzybnię na ziarnach itp. W lutym kupuję komorę laminarną więc popróbuję, bo temat wydaje się ciekawy.

@izopropanol Ogrodnik News tv miał kilka filmików o tym.

@wiatraczeg żeby tylko nie wyszło drożej niż nowy balot 😄

@otoczenie_sieciowe tu liczy się wyższa idea! Twój grzyb, nie cudzy, smakuje inaczej 😀 tzn. pewnie nie no ale jest wychodowany na "własnej krwii"

@SUM Clarkson też i bardzo polecam. xD

Gdzie trzymasz, piwnica? Nie obawiasz się że zarodniki się rozsieją po chałupie?

@serel u siebie w kanciapie, nie myślałem o tym, myślisz, że to stanowi jakies zagrożenie czy coś?

@serel otworzy skup i zostanie królem boczniaków i pieczarek.


A tak poważnie, to IMO ani pieczarka ani boczniak nie chwycą byle czego, więc risercz warto zrobić, ale nie wydaje mi się, żeby było jakieś zagrożenie.


Wołam @Ragnarokk jako naczelnego eksperta, może coś podpowie.

@Iknifeburncat

Widziałem zdjęcie boczniaka wyrastającego z gniazdka elektrycznego, więc zależy czy wolisz nie mieć problemu czy być gwiazdą internetów przez 5 minut 😛


Nie jestem też ekspertem, co najwyzej zaawansowanym amatorem 😛

@Ragnarokk "zależy czy wolisz nie mieć problemu czy być gwiazdą internetów przez 5 minut" prosty wybór.


Chyba konstrukcja budynku musiała by być z drewna, które podeszło by takiemu boczniakowi, nie sądzę, żeby pustaki zaliczały się do przysmaków boczniaka.

@izopropanol

Pewnie nie, ale kto ich tam wie 😀

@izopropanol też ekspertem nie jestem, tylko się dzielę obawą , żeby random z internetów się głowił :D no i może na pustakach nie wyrośnie, ale na meble już może się połasić

@izopropanol Zarodniki w powietrzu mogą uczulać i powodować problemy zdrowotne w skrócie.

@izopropanol Zagrożenia nie stanowi (przynajmniej ja nic o tym nie wiem), ale strasznie syfi. Ja miałem wszystko w piwnicy pokryte takim jakby kurzem z zarodników. Niby nic wielkiego ale lepiej jest chyba zrobić jakąś komorę z folii czy kartonów żeby potem nie mieć nadmiarowego sprzątania.

@izopropanol ze ściany nie wyrośnie, ale dla zdrowia szkodliwe

Cholercia, ale bydle. Z tym rozsadzaniem to też widziałem zdjęcia.

Co do rozsadzania to jest sporo poradników jak się rozsadza magiczne grzybki xd technika ta sama

Komentarz usunięty

@izopropanol boczniaki to nadgrzyby, da się takie skurwole hodować w bloku?

@w8jek pewnie, kupujesz balot i po tygodniu masz to co na zdjęciu wyżej. Niby optymalnie jest w niższej temperaturze niż pokojowa je trzymać, ale w pokojowej też rosną

Policz sobie ile kg grzybów Ci wyjedzie z tego vs. koszt zakupu takiej grzybni. U mnie wyszło, że za cenę grzybni kupię tyle boczniaków ile z niej ostatecznie wyrosło - brak profitu. Ale ja jestem słabym ogrodnikiem więc może stąd to wynika 😜

@ColonelWalterKurtz w życiu nie chodzi o to, żeby przeliczać wszystko na pieniądze

@ColonelWalterKurtz po zebraniu grzybow jeszcze zostaje ci chujnia. tego nie wliczyles?

@izopropanol no niby tak ale po co się z tym jebać i poświęcać czas jak możesz pójść do sklepu i kupić. Na plus, że świeże boczniaki są lepsze niż takie przeciętne boczniaki z lidla.

@ColonelWalterKurtz process is more important than outcome

@w8jek Oczywiście. Ja trzymałem na balkonie. problem boczniaków jest taki, że jak nagle zaczynają wyłazić to trzeba kupić książkę 100 potraw z boczniaka i mieć kogoś do obdarowania.

@Farmer111 nie brzmi to jak problem, wręcz przeciwnie XD

tylko ja mam balkon od południa i mocno potrafi grzać tam przez pół dnia, nie wysuszą się za bardzo?

Zaloguj się aby komentować