Kupiłam polędwicę wołową i chce ją zrobić na pyszniutkiego steka. U mnie w domu robiło się tak:


Rzucamy mięsko na gorący olej

Olej pryska i cała kuchnia jest do mycia

Sru na talerz i grubo posypać solą

Na to jeszcze masełko i szczypiorek i do jedzenia


Kosztowała majątek więc może ktoś zdradzi jakiś dobry przepis na zrobienie steka?

Gdzieś widziałam że niektórzy robią na maśle, inni dodają gałązkę rozmarynu i polewają w trakcie smażenia masłem gorącym z patelni - dajcie znać jeśli robicie :)


#gotowanie

Komentarze (21)

Tangas

Na maśle, ale koniecznie klarowanym. Na bardzo rozgrzaną patelnię po minucie z każdej strony. Chyba, że ma ze 3cm to trochę dłużej. Żeby nie pryskało warto się na przyszłość zaprzeć zaopatrzyć w siatkę przykrywającą patelnię. Aha, patelnia najlepiej jakby była żeliwna, bo dobrze jest ją bardzo mocno rozgrzać.

pizzalover

@Tangas nie mam klarowanego :(

Cybulion

@pizzalover google - jak klarowac maslo.

jxp

Na pewno niczego nie smaż na oleju osobiście smażę na maśle z połową główki czosnku i gałązką rozmarynu. Polewanie podczas smażenia nic nie daje. Na talerz wylewam resztę masła z czosnkiem do zjedzenia i sól/pieprz na końcu. Smacznego!

pizzalover

@jxp główką nie obraną right?

Hejt0

@Tangas @jxp masło nawet klarowane przy 130 stopniach spieprzy steka i będzie do wyrzucenia. Ja smażę na dobrej jakości oleju z esencją masła, które ma temperaturę dymienia 220-230 stopni. Na koniec, po zdjęciu bastuję steka masłem.

pizzalover

@Hejt0 to już mam mindfuck :)

Tangas

@Hejt0 pozwolę się nie zgodzić. Masło klarowane nie zepsuje steka. Czy mówisz to z własnego doświadczenia? Jasne, im większa temperatura dymienia tłuszczu tym lepiej. Masło na koniec jest ok, ale nie niezbędne. Natomiast odpoczywanie 5 min pod folią, jak najbardziej.

pizzalover

@Tangas widziałam też że niektórzy wkładają do piekarnika na zdrowaśkę na ten odpoczynek

Tangas

@pizzalover można. To dla tych co wolą mocniej wypieczony. Ja lubię jak krew tryska ;)

paramyksowiroza

Ja smażę na dobrej jakości oleju z esencją masła, które ma temperaturę dymienia 220-230 stopni.

@Hejt0 Czyli niższą, niż masło klarowane.

2244e173-d28e-4a89-8d7f-0786901d77f9
Astro

Sami specjaliści a nikt nie wspomniał nawet że czas smażenia zależy od grubości. I od tego co chcemy osiągnąć.

Odpoczywanie pod folią? To jest dalej obróbka a nie odpoczynek.

No ale jak ktoś chce well done to już lepiej niech schabowe żre.

pizzalover

@Astro lubię medium rare :P

pizzalover

@Zapster jak usmażę to wtedy się pochwalę :P

pizzalover

@Zapster wyszło mocno krwiście

1f4c1296-1987-4202-80cf-3269d8c7b367
StaryMokasyn

@pizzalover jeeesu jak patrzę na te wszystkie komentarze to sami znawcy tematu, jeszcze ustawa powinna wejść jak stejka zrobić #pdk


Najprosciej- wrzuć na patelnię (im grubsza tym lepsza) masło, mięsko skrojone na plastry w poprzek włókien tak na 1-2 cm, rozgrzej patelnię porządnie i wpierdol tam tego kotleta.

Smażyć z każdej strony ok 2-3 min, możesz to posypać solą i pieprzem nawet podczas smazenia- serio, nikt tego nie sprawdzi. Po któryms razie złapiesz ile trzeba smażyć żeby Ci smakowało i zaczniesz dodawać swoje dodatki.

Potem -UWAGA- wrzuć to na folię amelinowa, polej tym co zostało na patelni i zawin tak na max 5 min żeby sobie odpoczęło.

Włala kurła, masz swojego stejka.

Bą apetit.

Zaloguj się aby komentować