Jedz kimchi, będziesz szczuplejszy! Byle z umiarem

Jedz kimchi, będziesz szczuplejszy! Byle z umiarem

KopalniaWiedzy.pl
Koreańscy naukowcy znaleźli związek pomiędzy otyłością a spożyciem kimchi. Spożywanie 1–3 porcji kiszonki dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości u mężczyzn, a kimchi z rzodkwi powiązane jest z mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości brzusznej u kobiet i mężczyzn. Głównymi składnikami kimchi są zwykle kapusta i rzodkiew. Warzywa są solone, doprawiane cebulą, czosnkiem, sosem rybnym i fermentowane. Danie zawiera dużo błonnika, bakterie sprzyjające zdrowiu mikrobiomu, witaminy i liczne polifenole.

Już wcześniejsze badania wykazywały, że obecne w kimchi bakterie Lactobacillus brevis oraz L. plantarum chronią przed otyłością. Autorzy najnowszych badań chcieli sprawdzić, czy regularne spożywanie kimchi można połączyć ze zmniejszeniem ryzyka otyłości lub otyłości brzusznej. [...]

#zdrowie #badanianaukowe #otylosc #kimchi #zywnosc

Komentarze (6)

sireplama

@Mr.Mars Lactobacillus to i w kiszonych ogórkach sobie dostarczymy.

dildo-vaggins

“Badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją kimchi, a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, zwłaszcza u osób posiadających predyspozycje genetyczne.” To z innych badań.

Astro

Domowe kiszonki może i są zdrowe ale za to smaczne!

61aa016b-5bf0-487a-b600-8a9fb704187f
Helio09.

"Śmierdzi to jak stare kapcie"

To powiedział mój Ojciec jak to otwarłem.

rain

@Mr.Mars to w ogóle da się jeść?

GtotheG

Kupilam ostatnio i musze wywalic bo jest niejadalne chyba tylko dla wielbicieli mega ostrych kiszonek. Nie dziwota, ze po tym chudniesz jak pewnie ladujesz na kibelku 5 minut po spozyciu i nic sie nie wchlania xD

Zaloguj się aby komentować