Komentarze (31)
@Okrupnik Ja osobiście nie czuję żadnej różnicy w smaku pomiędzy winem za 40 i za 140pln.
Mam jedno półwytrawne za 25 które zawsze kupuję i nikt nigdy nie podniósł argumentu "tanie w smaku" względem mojego wyboru xD
@entropy_ kiedyś zawsze kupowałem kadarkę i elo
@Okrupnik same here
@entropy_ kiedyś kupiłem takie wino za 25zł i nie wiem jak ludzie mogą to pić
@Felonious_Gru zależy od wina. Raz, jeszcze jak do szkoły chodziłem to przez przypadek zamiast jabola kupiłem wino Nadwiślańskie, podobna kategoria cenowa.
Był mocny szok i ostre dokupowanie, bo to było kompletnie normalne słodkie wino, obecnie nawet jak wino za 50 zika kupię to nie zawsze jest lepsze. Przy czym to było młode wino rzecz jasna.
Generalnie najlepiej po prostu patrzeć czy wino jest wegrskie, rumuńskie albo mołdawskie, z tych krajów można tanio bardzo dobre kupić. Zwłaszcza te z Mołdawii, nic im nie brakuje a można coś dobrego w rewelacyjnych cenach dorwać.
W winach cena to jest głównie kwestia marketingu i leżakowania, ja tam młode wina zwyczajnie lubię chociaż przy wytrawnych rzeczywiście im to leżenie w beczkach pomaga w smaku.
@DiscoKhan czy wino kosztuje 8 czy 25 - jest paskudne. Takie za 50 czy 100 pewnie też. Po co się tym truć
@Felonious_Gru zależy od zdrowia, nigdy kaca po winie nie miałem, także u mnie nie ma mowy o żadnym zatruwaniu xd
Ale wódki się nie mogę dotykać, bo mnie mocniej po łbie wali niż innych zawodników w mojej kategorii wagowej.
@entropy_ tam da się odczuć różnice ale tak w granicach 20do 100 ale generalnie za 20-30 złotych można też naleźć dobre wino
Ale ostatnio kupuje 3l kartony i też jest dobre xd
Najbardziej się jednak zawiodłem na szampanie moet. Spokojnie cin cin za 16 -20 zł daje radę.
Ja mam tylko dwa kryteria wyboru:
1. Kraj ciepły, najlepiej na południowej półkuli
2. Wytrawne
Znajomy polecał mi aplikacje Vivino by lepiej dobierać wina jakie kupuje, sprawdzać ich jakość, do czego pasują, itd. Sam nie sprawdzałem, ale może komuś to pomoże w przyszłości
@Loginus07 używałem. Albo nie zna wina, albo podaje nic nie znaczące informacje
@Loginus07 a takie cudo zna? xD

@Felonious_Gru honor uratowany
@Okrupnik możesz dodać komandosa
@Felonious_Gru czyli nie polecasz? ja miałem zainstalowane przez jakiś czas, ale akurat to był okres, kiedy nie piłem alkoholu, więc nie miałem okazji przetestować
@Loginus07 ani razu nie dowiedziałem się czy to slodkir czy wytrawne
@Felonious_Gru czyli niewarto instalować - dzieki!
@Loginus07 plus do tego szybciej mi było przepisać nazwę niż zeskanować etykietę xd
A wtedy już ci wystarczy strona internetowa
@Loginus07 zastanawiam się, czy były te wykresy jak bawiłem się aplikacją xd
https://www.vivino.com/carlo-rossi-red/w/1124747?ref=nav-search
Aż mi się Anormalka przypomniała.

@Opornik mmm komandosy, leśne dzbany i maślanka z biedronki #pdk
Gruzińskie i moldawskie są dobre, raczej nigdy się nie zawiodłem choć z reguły preferuje piwo 😁
Lubię wino ale często nawet w restauracjach potrafią polać byle co albo nie wiedza co zamawiasz. Pije głównie wina czerwone tylko o nich wpis, tak wiec napiszemy po szczepach:
Tempranillo- hiszpańskie proste wino, pasuje zawsze. Jeśli nie wiecie jakie wino kupić albo dać komuś w prezencie to weźcie wino z tego szczepu. Nie zachwyci ale tez nie zawiedzie, nawet jako młode wino jest dobre.
Rioja- tempranillo z niewielka domieszka shiraz- dobre, napowietrzne ma posmak wanilii. Powinno być około 3 letnie
-malbec- głównie Ameryka Południowa- wspaniałe wino, moje ulubione, potrafie kupić w ciemno nawet w dyskoncie
-cabernet- najpopularniejszy- smakuje trochę jak czarne porzeczki a gdy jest z lepszej jakości ma lekki posmak mięty.
-carmenem-lepsza delikatniejsza odmiana caberneta, smaczne wino
-zinfandel/primitivo- słodkie wino głównie z Ameryki północnej. Nie zachwyca ale to może być moje złe nastawienie do win kalifornijski bo włoskie primitivo według mnie jest ok mimo iż to to samo- dobre dla ludzi nie znających się na winach- nie zniechęca się mimo iż jest trochę „ciężkie”
-siraz- smakuje jak suszone śliwki, wspaniałe wino ale tylko z Australii
-merlot- klasyczne wino, ja go nie lubię. Pije go tylko okazjonalnie. Uchodzi za dobre wino jednak jak dla mnie jest jak wisniowka
I wiele innych. Dodatkowe proste informacje to:
Napis reserva- dojrzewało w dębowych beczkach/ raczej będzie to starannie zrobione wino
Dziura w dnie butelki , na glebokosc 3/4 kciuka tzw butelka bordoux
3 letnie- najlepsze wina są między 3-5 lat.
Wszystko powyżej to podstawa żeby kupić dobre wina. Wina bałkańskie w mojej opini są zbyt kwaśne i cierpkie i dobre wino z tego regionu nie zmieści się w akceptowalnym przedziale cenowym.
Wszystko powyżej pisane na szybko, bez szczepów których nie lubię np ponoc noir, tinto itp. Również bez podziału na region czy winnice tak wiec mam nadzieje ze trochę pomogłem.
@roberto07 Widzę że jest tu ktoś kto się zna. Wiesz może co to jest? Ja się nie znam a Google nie pomaga. Ojciec dostał to jak był we Francji bo powiedział Francuzowi że będzie się żenił w tym roku i ten dał mu tą butelkę. Tak sobie leży już 30 rok a ja nie wiem co z tym zrobić.


Wina nadające się do starzenia to nie moja działka i przekraczają tez mój budżet. Generalnie graves to dobry region winiarski. Chateau to najczęściej blendy caberneta i merlota. Butelka tez bordoux, niestety nic więcej nie powiem ;) ale chętnie bym się napił
@roberto07 Czyli jest to wina raczej dobre jakościowo ale nie wiadomo co zrobił z nim czas.
Czy ono jest do starzenia w ogóle?
Napewno jest to wysoka półka, raczej wino bardzo dobre biorąc pod uwagę sam region. Jeśli byłoby nie do starzenia to raczej już byłoby wypite :)
@roberto07 Ja to 5 lat temu wygrzebałem z szafki to ojciec 3 dni sobie przypominał skąd to ma. Od tego momentu czasem mnie najdzie żeby poszukać coś więcej ale nigdy nic nie znalazłem.
Zawsze miałem nadzieję że to będzie warte miliony monet i lepiej nie otwierać.
Minimalnie warte z około 100 euro. Raczej bardzo dobre wino. Nie otwieraj bez okazji ;)
Zaloguj się aby komentować
