Komentarze (11)

onlystat

@Stashqo lojejku lobuzie wloz mi to do buzi

Odwrocuawiacz

I jak sobie przypomnę moją wizytę sprzed tygodnia (opisane w jednym z ostatnich wpisów) to ten makaron, a raczej jego forma podania to wręcz dzieło sztuki.


W smaku zakładam, że jakieś 1000 razy lepszy niż gówno co jadłem.

Justyna712

Wygląda pysznie. Smacznego :)

FriendGatherArena

@Stashqo wyglada idealnie. Daj przepis

Stashqo

@FriendGatherArena będzie ciężko o sensowny przepis bo robiłem to pierwszy raz, z resztek kulinarnych suwenirów, które przywiozłem z wakacji i absolutnie na czuja ¯\_(ツ)_/¯


Zacząłem od tego, że podsmażyłem na złoto pancette (~150g), zlałem tłuszcz a świnkę odłożyłem na talerz. W trakcie smażenia na wrzątek wrzuciłem makaron (250g). Po zdjęciu pancetty na tę samą patelnię dałem ze 2łyżki masła, pół kostki bulionowej, zesmażyłem to delikatnie z posiekaną szalotką i czosnkiem, potem wleciała śmietanka 18% (nie mam pojęcia ile, około 100-150g), z 40-50g parmezanu i trochę wody z makaronu. Pogotowało się to minutę lub dwie do połączenia składników a kiedy już metodą dolewania wody otrzymałem odpowiedniej konsystencji sos, dodałem trufle*, pancette i grubo zmielony pieprz. Później to już tylko wymieszałem z makaronem, wrzuciłem na talerz i udekorowałem po wierzchu szczyptą zmielonej, suszonej trufli.

Nie polecam solić sosu a wodę na makaron tylko delikatnie bo i tak wyjdzie mocno słone.


*dwie czubate łyżeczki pasty z białych trufli (8%) w moim wypadku ale świeże albo suszone na pewno też będą git

FriendGatherArena

@Stashqo dziękuję pięknie

Michumi

@Stashqo skąd i jakie trufle, w jakiej postaci?

ja mam ostatnie krople oliwy truflowej muszę coś ogarnąć

Stashqo

@Michumi wyżej dawalem "przepis", zobacz ostatnie zdanie

Michumi

@Stashqo dają takiego "gazowego" kopa w tej paście? kiedyś kupiłem czarne w oliwie i były bez aromatu

Stashqo

@Michumi chodzi ci o smak umami? Wszystko zależy ile dasz i ile trufli masz w trufli. Jak dasz pod sam koniec robienia sosu to aromat nie powinien zniknąć, ja dla pewności jeszcze po wierzchu sypałem ^^

Tak ogólnie to czarne trufle są dużo mniej aromatyczne od białych, poza tym grzyby te są ekstremalnie często podrabiane, niestety łatwo trafić na jakąś siekankę grzybową ze sztucznym aromatem.

Michumi

@Stashqo trufla czarna bardzo mi odpowiada (letnia)najbardziej lubię suszona, jest mega intensywna

Zaloguj się aby komentować