Komentarze (20)
@bartek555 mąki chłop najebał, widać że bogaty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Stashqo na blay sypalem, to nie chcialo mi sie potem zbierac spowrotem xD
@Stashqo moze gipsu z budowy zostało, co się ma marnowac?
@Ravm scianum et no gipsum murujum
@bartek555 ja nie panimaju
Nie znam starowłoskiego. Nowowłoskiego zreszta też nie.
@Ravm jebnij maupke to zrozumiesz
@bartek555 namówił.
@bartek555 jedz więcej błonnika
@bartek555 to bezglutenowy chleb?
@Yes_Man zwykly
@bartek555 aaaa, to ok
Co oznacza typ mąki – zawartość popiołu w mące
|
Im wyższy wskaźnik, tym mąka jest bogatsza w składniki mineralne, ale zarazem cięższa.
|
Produkty z pełnego ziarna mają bez porównania większą wartość odżywczą niż biała mąka czy produkty z niej wykonane. Jeśli tylko dobrze tolerujesz takie produkty, nie wahaj się i wprowadź je do swojej diety.
|
typ 450: tortowa – zawartość popiołu do 0,45%
typ 550: luksusowa – zawartość popiołu ok. 0,55%
typ 720: żytnia pytlowa – zawartość popiołu ok. 0,72%
typ 850: pszenna chlebowa – zawartość popiołu ok. 0,85%
typ 1400: sitkowa – mąka żytnia – zawartość popiołu ok. 1,4%
typ 1850: graham – mąka pszenna razowa – zawartość popiołu ok. 1,85% (pszenica ma mniej popiołu niż żyto)
typ 2000: żytnia razowa – zawartość popiołu ok. 2,00%
@GazelkaFarelka zapiorunuje (° ͜ʖ °)
@Marchew a moja to mieszanka 500 i 750
@bartek555 Dla własnych okazjonalnych spoko. Ale na codzienne szamanko niezbyt zdrowo.
@Marchew dlaczego?
@bartek555 Znacznie zdrowiej z mąki pełnoziarnistej.
@Marchew nie napisales, ze jest zdrowiej z malo pelnoziarnistej, tylko ze zwykla jest niezbyt zdrowa. Dlaczego jest niezdrowa i co czyni pelnoziarnista “zdrowsza”?
@bartek555 Te mało ziarniste to trochę strzały z cukru, wysoki indeks glikemiczny.
Pełnoziarniste małą znacznie niższe iG oraz dodatkowo sporo błonnika.
@Marchew dlaczego jako zdrowy czlowiek mialbym sie przejmowac wysokim indeksem glikemicznym i cukrem, jesli w ciagu dnia nie jem go w nadmiarze?
Zaloguj się aby komentować


