Dzięki zaangażowaniu w nasz portal @KasiaJ odkryłem przed chwilą na twitterze pewnego dietetyka a na jego feedzie znalazłem bardzo ciekawą informację, która może i was zainteresuje:
> Nauka wciąż zaskakuje. #PiggySooy to soja, która powstała w wyniku eksperymentów rolnictwa molekularnego start-upu @MoolecScience
[1]. Co takiego zaskakującego jest w tej soi, oprócz lekkoróżowego koloru? Firma zmieniła sekwencję aminokwasów soi, w wyniku czego produkuje ona zamiast białka soi białko wieprzowe (od 5% do 26% w zależności od stopnia modyfikacji).
"W odróżnieniu od alternatyw mięsa przygotowywanych na bazie roślin, ta metoda nie wymaga tak dużej obróbki oraz wielu dodatków. Z racji, że tutaj modyfikowane są jedynie ziarna soi, to na dalszych etapach mamy do czynienia z klasyczną uprawą, do której można korzystać z tej samej infrastruktury co do tej pory. Oznacza, to też, że ślad węglowy, w tej metodzie produkcji białka wieprzowego jest taki sam jak w przypadku zwykłych upraw, czyli znacznie mniejszy od hodowli zwierząt. Oczywiście znaczący jest też aspekt moralny i świadomość, że żadne zwierzę nie traci życia podczas tej hodowli". [2]
#ciekawostki #nauka #zywnosc
