Dwumiesięczna gouda
Fajnie wyszło, chyba nie będzie wstydu na parapetówce
#serowarstwo #hobby
e673ff41-64e0-4256-b553-65b5c683d5f5
Zielonypomidor

@Atarax ale mi smaka narobiłeś

kodyak

Ja pierd jeden robi chleb drugi sery brakuje jeszcze speca od piwa a i od cydru też byłoby fajnie

Atarax

@kodyak alkohole też się robi

Shadov

@kodyak Jest już tu kilka osób które bawi się w piwowarstwo

yeebhany

Takiego sernika to jeszcze nie widziałam

bucz

slabo to wygląda, ale ja sie nie znam

Lubiepatrzec

@Atarax Sery robisz z mleka sklepowego czy masz metę na surowe?

Atarax

@Lubiepatrzec ze sklepowego

Atarax

@bucz a jak wg. ciebie powinien wyglądać? Jak sklepowy?

Shadov

@Atarax A w ogóle z czego taka różnica w wyglądzie może wynikać? Użyte produkty/narzędzia?

AdelbertVonBimberstein

@kodyak ja bimber robię xD dawałem wpis

Atarax

@Shadov kolor od barwnika, kształt od prasy, dojrzewalnia też ma duży wpływ. Szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda masowa produkcja sera, w mleczarni byłem tylko kilka razy i to na oczyszczalni ścieków


Tutaj nawet widać że ciąłem dwoma nożami, to po prawo to ostry nóż a po lewo tępy

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

panie cuśke biała da gouda, gouda to żółty syr jest.

Atarax

jak sobie dodasz Annato to będzie żółty @SiostraNieZdradziDziewczynaTak

bucz

@Lubiepatrzec nie robie i sie nie znam, tylko slabo to wyglada

Jira

czemu to nie ma bardziej stałej konsystencji?

SlavedWizard

@Zielonypomidor Kolego, gdzies mogla byc jakas skucha na procesie, bardzo ziarnisty Ci wyszedl, dodatkowo nastepnym razem to go woskuj bo wlasnie obsycha tak nierownomiernie jak na zalaczonym obrazku. Ale najwazniejsze ze ma to to smakowac, nie musi trzymac "stylu".

Atarax

@Jira przecież ma stałą konsystencję


Nie wiem czy widzieliście ser domowej roboty, ale tak to właśnie wygląda


Różni się od sklepowego

6ed06378-4604-446e-9111-72b5f02107f2
91fd5251-070d-403c-9122-6595f52e60c0
Atarax

@SlavedWizard przecież on jest pokryty polioctanem xD

Zielonypomidor

@SlavedWizard Ale on jest pokryty bezbarwnym polioctanem. I to nie mój ser xD

SlavedWizard

@Atarax No to co mu tak rogi obsuszylo... nie bawilem sie polioctanem, u mnie pedzel w dlon i gon

Tak czy siak, smaczengo

Atarax

@SlavedWizard dzięki


Jest to moja pierwsza gouda w życiu, następna może będzie ładniejsza

CzosnkowySmok

@Atarax jak widze twoje posty to coraz większą mam ochotę zrobic ser.

Jaki najprostszy bys zaproponował na początek?

Bo ta gołda to wygląda na skomplikowaną

Zielonypomidor

@Atarax Kurde no i najważniejsze jak w smaku?

Atarax

@CzosnkowySmok koryciński albo primosale sa bardzo dobre i smaczne, tylko to nie są sery dojrzewające

Atarax

@Zielonypomidor no na prawdę bardzo dobry, taki hm... orzechowy bym powiedział, żona też mówi, że bardzo dobry, i mówi że drugi kawałek smakował inaczej niż pierwszy


Widzę, że dla niektórych szokiem jest, że ser nie jest żółty, albo że jest brzydki, ale smak wszystko wynagradza, na pewno jeszcze będę go robił

Zielonypomidor

@Atarax No ale po tym, że wygląda właśnie inaczej można stwierdzić, że dojrzewa.

Atarax

@acetone nie, nie znam, ale sprawdzę


Ja na YT oglądam domowyser, czerpie też przepisy ze stron www. oraz książki "domowy wyrób serów"

kodyak

@Shadov no to zapraszam do chwalenia się wraz z może małym opisem produkcji

Shadov

@kodyak Ci którzy się tym zajmują już to robili bo kojarzę takie posty

Zaloguj się aby komentować