Zdjęcie w tle
Serowarstwo

Społeczność

Serowarstwo

12

Ser Ser Ser Ser Ser Ser Ser Ser Ser Ser Ser Ser Ser Ser

Hi I'm Johnny Knoxville, welcome to jackass


A tak serio to 10 miesięczna goude otworzyłem co to ją robiłem. Normalna Gołda dojrzewa 12 tygodni ale po 6 już jest gites. Tutaj mamy coś na styl "old Amsterdam".


Zapach bardzo lekko znoszone skarpety, mizerny w skali znoszonych skarpet. Smak fajny lekko ostry, nie szczypie w język jak te niektóre mocno dojrzewające ale daje radę.


Ogólnie jestem zadowolony

Muszę znaleźć nowego dostawcę mleka bo ta baba co od niej brałem sprzedała krowę


A i najważniejsze, ser dojrzewał w lodówce bo na jeden brykiet mi się nie chciało "uruchamiać dojrzewalni" w piwnicy.


#serowarstwo #gotujzhejto

40929ed9-3cdc-418a-8aaa-24d02d9b0a27
77e0ebcb-f001-4393-a1f9-dc8561138cd6

Zaloguj się aby komentować

Dobra mordy, zapobiegawczo chce się z wami pożegnać, jakbym miał się przekręcić to pamiętajcie, że was lubiłem :) cebula umarł na totalną obstrukcję xD


A teraz do rzeczy, w tamtym roku, już nie pamiętam kiedy bo sobie nie zapisałem(chyba październik), zrobiłem gorgonzolę, grzecznie sobie dojrzewała w piwnicy, później w lodówce i nadszedł na nią czas :D


Pierwszy raz robiłem ser pleśniowy więc to mój debiut jeżeli chodzi o ten rodzaj serów :)


W smaku? Ostryyyy taki jaki lubię, smakuje bardzo dobrze, już nie mogę się doczekać aż zjem go sobie z makaronem domowej roboty :D


#serowarstwo #gotujzhejto


I chciałbym tu pozdrowić kolegę @Stateczny_Pomidor

c6b78b48-7ced-4fdf-b437-fbd7b0c06622
3b7f687f-6de8-413d-87c6-ab35881a1d4e

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Taki prezent sobie sprawiłem po długim czasie... :)


Mam nadzieję, że już nie będę miał problemów z prasowaniem sera. Sama forma do prasowania i ciężarki to kiepski pomysł bo spadają i robią bałagan i zniszczenia :/


#serowarstwo #hobby

cafa38c6-5d6a-4a28-943a-83caf3c9289b

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Robię dzisiaj haloumi (właśnie w prasce siedzi) i popijam pyszną serwatkę :)


Wasze zdrowie przyjaciele :)


Ps: robi się też lebneh przy okazji :)


#hobby #serowarstwo

3ee559e7-f3a6-44d8-9437-946ce962f9df

Zaloguj się aby komentować

CzosnkowySmok

@Atarax jak widze twoje posty to coraz większą mam ochotę zrobic ser.

Jaki najprostszy bys zaproponował na początek?

Bo ta gołda to wygląda na skomplikowaną

Zielonypomidor

@Atarax Kurde no i najważniejsze jak w smaku?

Atarax

@CzosnkowySmok koryciński albo primosale sa bardzo dobre i smaczne, tylko to nie są sery dojrzewające

Zaloguj się aby komentować

Monterey Jack gotowy, leci dzisiaj do piwnicy


Ale co do parafiny... Nie lubię tym zabezpieczać sera, dużo lepszy jest polioctan.


#serowarstwo #hobby

8829bce2-66bc-4894-aedb-d817a9b80736
4db6eca5-4ac7-4dd2-ba3b-1a10510136b2
Atarax

@Zielonypomidor a tak dla odmiany, żeby sobie przypomnieć jakie to G

Atarax

@UltraKnur4000 o, co tam ciekawego masz?

UltraKnur4000

@Atarax dopiero zaczynam z serowarstwem, dwa krążki goudy :)

Zaloguj się aby komentować

Serek kanapkowy, coś jak Almette czy te inne podobne


2x duży jogurt typu greckiego


I to co chcemy żeby się tam znalazło, ja mam sól, pieprz i szczypiorek


Mieszamy wszystko, wsadzamy w pieluchę/gaze etc. I czekamy aż obcieknie, ja jutro rano przełoże do pojemnika i do lodówki


#serowarstwo to może przesada ale polecam bardzo dobry serek, używam zamiast masła


#gotujzhejto

a78464ba-8d5b-41bc-831e-f1d6e31f52e7
moll

@Zielonypomidor spoko, po prostu jak kiedyś to sobie przeliczałam, biorąc pod uwagę do czego mam dostęp, to mi bardziej opłaca się startować od jogurtu niż od mleka

eswemenasja

@Atarax Zakopane na ludzkiej. Zaznaczam, żem pijany i moje posty mogą nie mieć sensu.

Lunek1

@Atarax czuję się zainspirowana, w poniedziałek wypróbuję. Super wpis, dzięki

Zaloguj się aby komentować

SlavedWizard

Pierun dla kazdego serowara.

Lepki

@Atarax piorunuje za patent z klamrą do termometru

mtvml

Piorun za patent z klamra

Zaloguj się aby komentować

Popełniłem ricottę z pełnego mleka bo lasagne będzie robione. Z dwóch litrów mleka 450 g po odsączeniu wyszło.


#jedzenie #gotujzhejto #gotowanie #serowarstwo

d617a1a6-e822-4a33-a738-0fc94d348c61
d9a62640-5635-413c-9b6d-545716a14a5d

Zaloguj się aby komentować

Atarax

@ciszej no tak mniej więcej dzień, bo prasuje się go 12h, później 3-4 dni żeby zrobiła się skórka i przynajmniej miesiąc do dojrzewalni, ale nim dłużej tym lepiej (niektórzy mówią, że minimum 3 miesiące) ja będę trzymał pół roku jak mi się uda wytrzymać

ciszej

@Atarax brzmi to całkiem ciekawie, nigdy nie rozważałam serowarstwa ale może to jest remedium na słaby wybór sklepowych serów.


Robiłeś coś z mleka innego niż krowie?

Atarax

@ciszej nie, nie robilem, ale jak masz FB to zapisz się do grup o serowarstwie tak robią z kozich itp

Zaloguj się aby komentować

Zielonypomidor

@Atarax Kurde ja już od tygodnia miałem ser robić ale kupiłem formę do prasowania co do prasy nie wchodzi. Dzięki serowar.pl za ch⁎⁎⁎we opisy.

Atarax

@Zielonypomidor a powiem Ci że mnie też ten serowar nie urzekł. Podpuszczkę kupiłem i do d⁎⁎y jakaś, 2 razy tyle muszę dawać a i tak średni skrzep wychodzi. Kupiłem od GAPa i elegancka

Zielonypomidor

@Atarax O warto wiedzieć bo tylko formę mikroperforowaną odesłałem a wszystko kupiłem u nich.

Zaloguj się aby komentować

Dziś na tapetę wjeżdża primo sale z pieprzem


Myślałem nad czosnkiem niedźwiedzim, ale ostatnio do wszystkiego go dodaje więc trochę odmiany nie zaszkodzi


Dwa termometry bo myślałem, że elektroniczny mnie oszukuje, ale jednak wszystko jest w porządku.


#serowarstwo #hobby

2250d6d4-ff04-46b9-ac75-c9eba32ec3ce