Dobre biznesy trzeba nagłaśniać, a właśnie taki znalazłem w #katowice.

Ogólnie trzy tygodnie temu byłem we Wrocławiu, pierwszy raz spróbowałem kuchni gruzińskiej i tej śmiesznej bułki co wygląda jak spuchnieta cipka z wbitym jajkiem do środka.

Zakochałem się w kuchni gruzińskiej.

Siedzieliśmy tam z 6 godzin i żarliśmy z kumplem coraz to nowe potrawy. Od tej pory jadłem kuchnię gruzińską jeszcze w 6 miejscach w Krk, Sosnowcu i Kato, ale ta Piekarenka zwyciężyła wszystko:
3 Maja 38, 40-097 Katowice
https://maps.app.goo.gl/BYqsfcbhWLLfyitK7

Jakie to jest pyszne! Buła za 15 zlotych. Czy człowiek się naje? Nie wiem, ja jestem syty o dziwo. Smak fantastyczny. W opozycji do kebaba za 20 zlotych ponownie zajrzałbym do gruzina. Jeżu Kolący, to jest takie dobre, że gdyby Hitler mógł wybierać : do końca życia jeść pieczywo z tej piekarenki, albo rozpocząć karierę polityczną i próbować podbić Europę, to nikt by nigdy o nim nie usłyszał.

W środku starsze gruzińskie małżeństwo,

Polecam serdecznie.

Polecam. Bardzo.

#gruzja #chaczapuri #kuchniagruzinska #kuchnia #streetfood
3550e1a4-3bed-40f1-b4d1-41dfa9e48860
757a3db6-c857-487b-8972-27751ea28116
7d69be2d-63d5-4043-839d-d0b076de23b1
Nemrod

Z tą kuchnią pierwszy raz miałem do czynienia na Ukrainie - tam tego jest całkiem sporo. Ostatnio wziąłem ekipę na wycieczkę na Ukrainę i od tej pory jeden w PL od razu obczaił gdzie jest najbliższa knajpa gruzińska. Aczkolwiek sporo dań jest bez mięsa - pewnie sprawa kulturowa - kuchnia dla biedoty.

[w Umaniu na dzień dobry witają kieliszkami Czaczy, czyli ichniejszego destylatu z wina, myśleliśmy, że nam to potem doliczą do rachunku i faktycznie tak było, każdy kieliszek po 0,01 uah ]

Filip

@Nemrod tutaj były buły z wołowina i kurczakiem

Mr.Mars

Zdecydowanie dobre biznesy trzeba nagłaśniać.


Mało jest dobrych biznesów.

Filip

@Mr.Mars miałem na myśli piekarnię obok, jest superowa

Rudolf

@Filip polecam, rowniez czasem tam zjem. jednak chetniej wybieram kebaba z budy od turasa chyba na ul.mickiewicza? (tam gdzie ta babe autobus rozjechal)

bo rownie dobry kebab z frytami wiekszy za mniejsze pieniadze.

(poza tym turas zawsze dokucza klientom co mnie bardzo bawi)

nobodys

@Filip Tandyr to franczyza i w całej Polsce trzymają poziom

esquina

Co jadłeś? W Gliwicach już są 2 te piekarniki. Ja najczęściej samsa.

Filip

@esquina na razie tylko jedną tą bułę, nie wiedziałem, że to takie dobre, wrócę tam w sobotę na 100% zamówię więcej, porównam dam znać xD a co polecasz?

VonTrupka

bułę z baraniną wypiekaną w piecu opalanym drewnem ojebałeś? ( ͠° ͟ʖ ͡°)

Filip

@VonTrupka z serem i pieczarkami i ziolami, a sera były chyba dwa rodzaje dla niepoznaki

Rmbajlo

Gruzin bardzo dobey do jedzenia

emdet

@Filip polecam haczapuri z boczkiem. Ledwo wsuwam całe. Drogo w chuj w tandyrze, ale warto.

Zly_Tonari

@Filip Moim zdaniem lepsze gruzińskie wypieki ( robią na miejscu w piecu na widoku ) są w piekarni Tonis Puri w Kato na Jankego.

Ale tam mają tylko słone, ze słodyczy tylko baklava i ciasto dnia.

Mają Navi z Bakłażanem.. jem to jak pojebany czasem 15 x w miesiącu zajeżdżam dzień w dzień niczym uzależniony alkus po małpkę. Tylko dla tego wspaniałego nadzienia z bakłażanów i papryki. Jak się wyprzeda to czekasz 15 minut i ci świeże wypieką

71fa3f98-0f52-4e09-83d8-53490c4cb0b8
Filip

@Zly_Tonari spróbuję, porównam.

Filip

Ogólnie jak mówicie, że to sieciowa marka to czuję się nieco oszukany, za kasą stało starsze, zagraniczne małżeństwo (chyba xD może rodzeństwo xD), a wy mi mówicie, że się mnożą jak grzyby po deszczu

Rmbajlo

W takiej piekarni dobrego lawasz dostaniesz. Napewno lepszy i tanszy niż ten w biedronce.

GrindFaterAnona

@Filip zdecydowanie lec do Gruzji. Na miejscu jedzenie rozpierdala kubki smakowe. Ziola ktorych uzywają w naszych warunkach nie pachną tak pięknie

Zaloguj się aby komentować