#ciekawostki #jedzenie

W robocie powoli projekt konsolidacyjny zbliża sie ku końcowi, bedziemy po przyprawach zabierać sie za kolejna grupę surowców, jeszcze nie wiadomo jakich.


Manager ostatnio zrobila nam prezentacje dotyczącą flavours. Poruszyła ciekawy temat tego, w jaki sposob koncerny, takie jak coca cola czy pepsi albo mcdonald chronią swoje tajne składniki receptur. Nazwała to "ingredient black box".


Otóż newralgiczne składniki, np w coli sa robione przez kilku podwykonawców, powiedzmy ze czterech. Każdy z nich robi/miesza tylko czesc surowców z danego tajnego składnika i dostarcza je do fabryki Coca coli. Podwykonawca nie zna skladnikow I receptur dostarczamnych przez pozostałych podwykonawców. Na miejscu polprodukty od wszystkich czterech sa ze soba mieszane w proporcjach nie znanych nikomu spoza Coca coli.


W ten sposob zmniejszają ryzyko nie tylko tego, ze któryś z kontrachentów ukradnie recepture, ale rowniez ryzyko kradzieży przez własnych pracowników.


Ot taka ciekawostka. Nie wiem czy to powszechnie znana praktyka czy nie xp. Ja o tym nie wiedzialem

Komentarze (8)

PlatynowyBazant

@SignumTemporis coś było kiedyś o tajnej recepturze panierki KFC

SignumTemporis

@PlatynowyBazant to co ja wrzucalem? To bylo tylko o tym, ze zeby osiągnąć clean label zamiast uzywac kw. Cytrynowego dodają soku z limonki/cytryny

PlatynowyBazant

@SignumTemporis o, możliwe, na poprzednim koncie🙂

plemnik_w_piwie

@SignumTemporis żona podobnie robi, ale trochę inaczej.

Znajduje przepis w necie, a kiedy go odtwarza zmienia w nim wszystko, proporcje, składniki, kolejność...

Wychodzi za⁎⁎⁎⁎ste, a na pytanie jak to dokładnie zrobiłaś?

-Nie wiem

globalbus

@plemnik_w_piwie robię tak samo, potem nie pamiętam proporcji

Na szczęście do robienia piwa są stosowne programy, np. brewtarget, żeby nie zapomnieć

GazelkaFarelka

@plemnik_w_piwie tez tak robię tylko wychodzi chujowe i narzekam ze chujowy przepis

sireplama

@plemnik_w_piwie i to jest tajność... Nawet autor by tego nie powtórzył

bartek555

@GazelkaFarelka bylem tu

Zaloguj się aby komentować