Chcę znaleźć jakiś porządny filmik z przepisem na za⁎⁎⁎⁎sty sernik ale znając YT to te najwyżej wypozycjonowane będą od jakichś zjebów, ludzi co z niewiadomych przyczyn uważani są za guru kucharskie albo bez rodzynek. Ktoś robił i może polecić jakiś spoko kanalik?


Tak w ogóle to z czego się robi ten spód sernika? Coś tam trzeba przygotować jeszcze oprócz części z masą twarogową?


#gotowanie

Komentarze (19)

moll

@Rimfire wszystko zależy od tego, który sernik chcesz zrobić. Są na spodzie i bez spodu. Są z rodzynkami i bez.

Także najpierw określ parametry sernika, potem szukaj, ewentualnie @ismenka pytaj, lepszego speca nie znajdziesz

Rimfire

@moll chcę zrobić taki żeby miał rodzynki, tam spód to niekoniecznie jak nie trzeba, cukier puder i wiórki kokosowe na górze. Patrzę na YT a tam w ogóle to zdania podzielone ile piec i w jakiej temperaturze to teraz nie wiem komu wierzyć. xD

moll

@Rimfire bo wszystko zależy tak naprawdę od piekarnika. Jak piec nie trzyma temperatury, to niestety dostosowujesz temperaturę i czas pod sprzęt - a może albo niedopiekać, albo zbyt mocno grzać. Oba zdarzenia są kiepskie. Szczególnie, że sernik jest dość wrażliwym ciastem


Najlepiej metodą prób i błędów sprawdzić swój piec

Rimfire

@moll Dzięki. Jeden typ to ponad godzinę piekł na 170 stopni to chyba przesada trochę czy faktycznie to tak długo?

ismenka

@Rimfire tyle się piecze. Ja teraz mam inny piekarnik i musiałam zmodyfikować i uwaga: najlepsze serniki, takie niezapadające się i wilgotne, wychodzą mi jak piekę w kombinacji:


20 min w 190 st.

20 min w 170 st.

20 min w 150 st

20 min w 120 st


i jeszcze nie wyciągasz bydlaka od raxu (hehe), tylko zawsze, niezależnie od sposobu i czasu pieczenia, sernik musi poleżeć w wyłączonym piekarniku minimum godzinę - inaczej oklapnie fest (nie otwierać po wyłączeniu!)


jak nie chce Ci się pieprzyć z przepisem i pilnowaniem piekarnika, to koniecznie obczaj przepisy Heni Foks na YT - zawsze wychodzą. Gdy inni doktoryzują się z wkładaniem szklanki wody do piekarnika, ubijaniem najpierw piany z białek itd. to ona ciepie wszystko do michy i elo xD Jest zawodową kucharką.


Ale tak jak ciocia moll napisala, wszystko i tak zalezy od piekarnika i do ideału dochodzi sie metodą prób i błędów


na spód możesz dać pokruszone ciastka owsiane, maślane lub zrobić kruche ciasto (łatwizna). Możesz też bez spodu - i tak się ładnie podpiecze i ciacho będzie trzymać formę.


@moll dziękuję za zawołanie i nazwaniem specem :*

Rimfire

@ismenka dziękuję za cenne rady. Udanego wieczoru!

moll

@Rimfire i to spokojnie godzina. Spiec z góry to nie sztuka, za to wypieczenia równomiernie w środku to już coś

moll

@ismenka proszę ;* w sernikach nie mam Twojej wprawy

AdelbertVonBimberstein

@Rimfire ucierasz ciastka jakie lubisz, herbatniki, kakaowe, albo inne jakieś- z masłem. I masz spód sernika. Możesz bez.

the_moon

Polecam sernik wiedenski. Przepis z ‚Kuchnia Polska’

Rimfire

@the_moon a ma rodzynki?

the_moon

@Rimfire ma ale zawsze mozesz ich nie dodac

Rimfire

@the_moon nie no, to ma być dobry sernik czyli z rodzynkami

RACO

Pamiętaj o RODZYNKACH!

Żeby je wy⁎⁎⁎ać do kosza

Rimfire

@RACO no żeby sparzyć najpierw wrzątkiem. To wiem.

UncleFester

@Rimfire i namoczyć w rumie

Tangas

Baskijski od Rozkosznego. Szczerze.

ismenka

@Tangas tak, ten przepis Rozkosznego też polecam

Zaloguj się aby komentować