Bukiet warzyw do obiadu, opiekany w piekarniku. Wcześniej robiłam duszone, ale jakoś średnio byłam zadowolona z efektu - traciły kolor, były rozmiękczone.


Wrzucam małą ilość oleju na patelnię, trochę obsmażam cebulę, daję warzywa, trochę czekam i przewracam żeby odparował nadmiar wody. Potem przyprawa (u mnie "grill ziołowy"), sól, polane oliwą i do piekarnika na minimum 30 minut na 180 stopni. Pod koniec włączam grillowanie od góry, czasem się trochę skarmelizuje, ale dziś już nie bylo czasu, żeby dać im dłużej się podpiec.


Robię swoje miksy warzywne, kupuję w sezonie albo na promce warzywa, kroję i do zamrażarki. Albo jak mi zostanie kawałek marchwi albo pół papryki, to też na tackę do zamrażarki. Dzięki temu mam z 10 różnych warzyw w miksie, co wygląda dosyć bogato.


#jedzenie

e9d9851f-e484-4630-a7f7-b69d2ede52f3

Komentarze (10)

AdelbertVonBimberstein

@GazelkaFarelka spoko pomysł. Muszę więcej warzyw jeść jak w Polsce jestem ale często nie mam pomysłu więc chyba te mrożone miksy zacznę sobie odpiekać. Bo w Norwegii to tak kilogram dziennie to letko wchodzi w tutaj to może pół jem bo mi się gotować nie chce.

GazelkaFarelka

@AdelbertVonBimberstein to pieczenie gotowego miksu jest spoko, bo jest szybkie, masz już wszystko pokrojone (ja tylko cebulę biorę świeżą, albo jak cos świeżego mam w lodówce to w pierwszej kolejności zużywam), a w czasie jak się spokojnie piecze w piekarniku, to robisz resztę rzeczy jak mięso czy kasza.

Opornik

@AdelbertVonBimberstein @GazelkaFarelka ciekawe jak wyjdzie z airfryera

AdelbertVonBimberstein

@Opornik srak, już widzę tę porcję jak dla humpalumpa

bartek555

@AdelbertVonBimberstein ja tak wlasnie ostatnio zaczalem robic. Nie tak fancy jak @GazelkaFarelka, tylko kupne mixy na patelnie. Te do gotowania w wodzie wychodza takie rozklapiochy. Ale jakby co, to je tez mozna na patelni czy w piekarniku zrobic, nikt tego nie sprawdza. Dziele sobie taka paczke 450-500g na 2 posilki i jest ladna dzienna poracja warzyw.

rakokuc

Dzięki temu mam z 10 różnych warzyw w miksie, co wygląda dosyć bogato.

@GazelkaFarelka no widać, że na biednego nie trafiło ( ͡° ͜ʖ ͡°)

GazelkaFarelka

@rakokuc a żebyś wiedział, poza sezonem wygląda jakbyś do przygotowania tego dania wykupił pół warzywniaka za ciężkie pieniądze

rakokuc

@GazelkaFarelka w Polsce (i nie tylko) mięso potrafi być tańsze niż warzywa, co jest absurdalne ale pozwala zaznać luksusu.


A tak całkiem serio, to takie warzywa z piekarnika są pyszne i mają mało kalorii, także sam bym coś takiego chętnie zjadł.

GazelkaFarelka

@rakokuc Na przykład papryka żółta, potrafi kosztować 30 pln za kg. No niestety koszty przechowywania poza sezonem robią swoje, mięsa nie musisz przechowywać wiele miesięcy. A za warzywa rolnik w sezonie weźmie 1,5 zł za kg, a pośrednik sprzeda poza sezonem za 20 pln za kg. Ma to pewne uzasadnienie, bo samo przechowywanie jest kosztowne - musisz mieć specjalne hale, specjalne warunki, to wszystko kosztuje i ma odbicie w cenie, jaką płaci finalny klient.

Rolnicy narzekają, ale też sami mogliby zakładać spółki i budować takie hale, żeby nie płacić pośrednikom, tudzież zająć się sami przetwórstwem. No ale trzeba kapitału, którego sam jeden nie ma, jeden z drugim się nie dogada, bo kłótliwe i zawistne, wiadomo somsiad najgorszy wróg, więc pozostaje narzekać w telewizji.

A ty jako konsument? Najlepiej wziąć od rolnika jak sprzedaje w sezonie za grosze i zapełnić sobie zamrażarkę.

Zaloguj się aby komentować