Zdjęcie w tle
mateusz-sobieraj-1

mateusz-sobieraj-1

Kompan
  • 7wpisy
  • 5komentarzy

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).

Nazwa odmianowa

Weißer Matapfel

: .Würz-Apfel, Weißer Würzapfel, Tiefbutzen, Stielapfel, Cromelor, Spätblühender Matapfel

Pochodzenie:Jednym z najstarszych i najbardziej znanych jabłek jest odmiana White Mata. Jest ona uprawiana od XVIII wieku. W tym czasie szczególnie duże złoża znajdowały się w południowych i środkowych Niemczech. Dziś można ją znaleźć w całej Europie Środkowej.

Morfologia:.Jasne kropki na skórce jabłka White Mata są uderzające. Można je szczególnie dobrze rozpoznać na czerwonych policzkach owocu.Jest delikatnie żebrowane. Żebra te są szczególnie widoczne na kielichu. Jabłko jest lekko aromatyczne.

Skórka: Poza nimi jabłko ma kolor żółto-zielony. 

Miąższ:Słodkie jabłko o winnym smaku. Miąższ gruboziarnisty, soczysty i aromatyczny.


Odporność na szkodniki oraz choroby:

Parch jabłoni – niska podatnosc..

Mączniak prawdziwy-niska podatność

Zaraza ogniowa-niska podatność.

Rak drzew owocowych-niska podatność.

Owocówka jabłoniowa-niska podatność.

Przechowywanie:

Można przechować przez okres do 11 miesięcy w chłodni; w piwnicy do końca maja.

Dojrzałość :

Dojrzałość zbiorcza: drugaa połowa pazdiernik

Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada

Odporność na mróz:

do -40°C (do strefy klimatycznej 3)

Przeznaczenie:

Odmiana typowo cydrowa oraz kuchenna możliwa do konsumkcji

Korona:Jabłoń tworzy szeroką, kulistą i dobrze rozgałęzioną koronę. Szczególnie imponujące są jej dolne gałęzie. Sięgają one prawie do ziemi i nadal rodzą jabłka. Niezwykła i pięknie ukształtowana korona drzewa.

Owocowanie:

Odmiana wchodzi bardzo późno w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.

Szkółka:https://www.baumgartner-baumschulen.de/neu/index.php?d=l&a=1&artnr=1794&abest=2

#jablko

66caac68-e0d2-4dfc-9cec-e2df72b91eb5
Alembik

@mateusz-sobieraj-1 A bym sobie opierdzielił taką Granny Smitth na przykład, albo poziomek leśnych.

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).

Nazwa odmianowa: Ortley lub Cleopatra .

Pochodzenie:Odmiana Ortley była już powszechnie uprawiana przed 1800 rokiem pod długą listą synonimów i po raz pierwszy została opisana przez amerykańskiego pomologa Williama Coxe'a w 1817 roku w jego książce "A View of the Cultivation of Fruit Trees and the Management of Orchards and Cider" pod nazwą Woolman's Long Pippin. Michael Floy nazwał je jabłkiem Ortley w "Transactions of the Horticultural Society of London" z 1826 roku, odnosząc się do nazwiska osoby, która przekazała szczepy. Zauważa on, że jabłko "wykazuje bliskie podobieństwo do Yellow Newton Pippin, ale jest nieco bardziej owalne". A.J. Downing, w "The Fruits and Fruit Trees of America" (opublikowanym w 1847 r.), nazywa je Woolman's Long z synonimami Ortley Apple i Ortley Pippin, sugerując, że

Morfologia:.Średnie z tendencją do dużych, okrągłe z tendencją do stożkowatych

Skórka: jabłka jest gładka i (matowa) błyszcząca.

czerwonawym rumieńcem. Blade, jasne plamki. Kielich jest średniej wielkości i częściowo otwarty, osadzony w nieco płytkiej i wąskiej niecce. Łodyga jest długa i smukła, osadzona w średnio głębokim, lejkowatym zagłębieniu. Łatwo się łamie.


**Miąższ:**Miąższ jest żółtawy, drobnoziarnisty, delikatny i soczysty. Lekko kwaśny o smaku ananasa.


Odporność na szkodniki oraz choroby:

Parch jabłoni – średnia podatnosc..

Mączniak prawdziwy-niska podatność

Zaraza ogniowa-niska podatność.

Rak drzew owocowych-niska podatność.

Owocówka jabłoniowa-niska podatność.

Przechowywanie:

Można przechować przez okres do 6 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku marca.

Dojrzałość :

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza polowa pazdiernik

Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada

Odporność na mróz:

do -40°C (do strefy klimatycznej 3)

Przeznaczenie:

Odmiana typowo deserowa.

Korona:Umiarkowana z tendencją do słabego wigoru, rozłożysta.

Owocowanie:

Odmiana wchodzi dwa lata po szczepieniu w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.

#jablko

Szkołka: https://www.baumgartner-baumschulen.de/neu/index.php?d=l&a=1&artnr=1955&abest=2Sch

85655519-dae6-4ecc-9add-61ad0c5cb1a5
plemnik_w_piwie

@mateusz-sobieraj-1 sugerując że co?

mateusz-sobieraj-1

@plemnik_w_piwie dobre jabłko deserowe

plemnik_w_piwie

@mateusz-sobieraj-1

A.J. Downing, w "The Fruits and Fruit Trees of America" (opublikowanym w 1847 r.), nazywa je Woolman's Long z synonimami Ortley Apple i Ortley Pippin, sugerując, że dobre jabłko deserowe

dokończ pls,

"Że dobre jabłko deserowe zasługuje na wiecej niż jedną nazwę", czy co?

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).

Nazwa odmianowa: batullapfel

Pochodzenie:Jabłko Batullenapfel pochodzi z Transylwanii i stamtąd przybyło do południowego Burgenlandu. W Burgenlandzie odmiana ta cieszyła się dużą popularnością i szybko się rozprzestrzeniła, a często nazywana jest styryjskim Maschanzker lub późnym jabłkiem zimowym.

**Morfologia:.**Owoce średniej wielkości są kuliste lub płasko-okrągłe o regularnym kształcie. 

Skórka: Skórka jest gładka, delikatna, bardzo błyszcząca i zmienia kolor z jasnozielonego na słomkowożółty. Od strony nasłonecznionej jabłko ma kolor czerwony, częściowo rozmyty. Na skórce wyraźnie widoczne są białe kropki

Szypułka jest krótko zdrewniała i tkwi w wąskim, zielonym lub promieniście ordzawionym zagłębieniu szypułkowym. Kielich jabłka jest wyraźnie mały i osadzony w głębokim, całkowicie płaskim lub lekko pomarszczonym zagłębieniu kielichowym.

**Miąższ:**Jabłko Batulla jest bardzo soczyste i ma przyjemny, słodko-winny smak o niskiej kwasowości. Miąższ jest biały i lekko chropowaty

Odporność na szkodniki oraz choroby:

Parch jabłoni – niska podatnosc..

Mączniak prawdziwy-niska podatność

Zaraza ogniowa-niska podatność.

Rak drzew owocowych-niska podatność.

Owocówka jabłoniowa-niska podatność.

Przechowywanie:

Można przechować przez okres do 12 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku lipca.

Dojrzałość :

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza polowa października

Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada

Odporność na mróz:

do -40°C (do strefy klimatycznej 3)

Przeznaczenie:

Odmiana typowo deserowa mniej kuchenna.

Korona:Jabłoń ma silny, zwarty pokrój, a następnie rozwija dużą, gęsto ulistnioną koronę. Charakteryzuje się kulistym kształtem, który tworzą liczne, krótkie zawiązki owoców.

Owocowanie:

dojrzewanie jest średnio późne, ale bardzo obfite. Owoce. #jablko

Szkólkahttps://www.ebay.de/itm/387738034711?_skw=Batull&itmmeta=01JTWT7ADC4C71PTA0M7GB8VN2&hash=item5a46fce217:game_die:i8sAAOSwsqBnYbc1&itmprp=enc%3AAQAKAAAA4FkggFvd1GGDu0w3yXCmi1cTpI9rz09Rum1KRRRG53uEK4XM0Pywl8qV4JdQSaqtlWmJNMWWt5%2Bejun9THg3tH7lk1wohHNu8gtPTrAO%2FZoubsZzWF9Kc%2FXCYfEXN4dC2%2FkGl2IK6NreFrrZcPAftp6LF2%2BtRAvrZqZZYF2PME4W3q%2B%2FKBVxtHmufpAkg3jljffgI8EFEYvNrM8VW9TaZPu9GuURFYQFpauNdunXDEhXr0awDCoXJ5UDooqT4AjD2F6hYcRvFgXSwljjJY%2FVjIKBvu4Ma13EUtB9ME5cWTXI%7Ctkp%3ABk9SR6KnnZrXZQ

6adac49b-cd07-4348-8079-47a2aa6ce624
razALgul

@mateusz-sobieraj-1 kampanie wrześniowa z botaniki mi przypominasz...

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).

Nazwa odmianowa

: Zwiebelborsdorfer, Oignon de Borsdorf, Zipollenapfel, Kantjesapfel, Reinette Platte , Sibbel.

Pochodzenie:Pochodzenie jabłka cebulowego jest w dużej mierze nieznane. Jego domniemane pochodzenie sięga od Holandii i Niemiec po Republikę Czeską. Pierwsze pisemne wzmianki o jabłku Zwiebelborsdorfer pochodzą z 1778 roku

Morfologia:.Małe lub średnie jabłko cebulowe ma płaski, okrągły kształt i szeroko zagłębiony kielich. Szypułka wyróżnia się ordzawieniem, które można opisać jako aureolę. Jabłko Zwiebelborsdorfer ma wyjątkowo krótką szypułkę. 

Skórka: jabłka jest gładka i (matowa) błyszcząca.

Podstawowy kolor jabłka cebulowego jest jasnożółty z płaskim lub cętkowanym czerwonym nalotem

Miąższ:Drobnokomórkowy miąższ jest jędrny, żółtawobiały i ma słodko-kwaśny, oraz posiada głównie cierpki smak


Odporność na szkodniki oraz choroby:

Parch jabłoni – niska podatnosc..

Mączniak prawdziwy-niska podatność

Zaraza ogniowa-niska podatność.

Rak drzew owocowych-niska podatność.

Owocówka jabłoniowa-niska podatność.

Przechowywanie:

Można przechować przez okres do 10 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku kwietnia.

Dojrzałość :

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza polowa pazdiernik

Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada

Odporność na mróz:

do -40°C (do strefy klimatycznej 3)

Przeznaczenie:

Odmiana typowo cydrowa oraz kuchenna

Korona:średniej wielkości, płaską koronę z cienkimi gałęziami

Owocowanie:

Odmiana wchodzi bardzo późno w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.

Szkólka: https://kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura 

#jablko

a5fdde61-7706-4dfe-ad5b-aaec43f5bd92
Parigot

Z francuskiego to wychodzi ze to będzie cebula a nie jabłko. Ja bym się zastanowił czy to kultywować ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa

: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).

Nazwa odmianowa Golden Delicates (2)

Pochodzenie:.Odmiana została wyselekcjonowana przez A.H. Mullinsa w USA w roku 1890 w Hrabstwie Clay w Wirginii Zachodniej.

(3)

Morfologia najczęściej są średniej, wyrównanej wielkości, o kształcie kulisto-stożkowatym, z lekkim żebrowaniem na powierzchni bocznej.(3)

Skórka:. SkórkaSkórka lekko błyszcząca, zielonkawożółta lub żółta, niekiedy z delikatnym, rozmytym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem.(3)


Miąższ: Miąższ soczysty, kruchy, winno-słodki, aromatyczny i powszechnie oceniany jako bardzo smaczny.

(3)


Odporność na szkodniki oraz choroby:

Parch jabłoni – bardzo wysoka podatnosc..

Mączniak prawdziwy- bardzo wysoka podatność

Zaraza ogniowa-bardzo wysoka podatność.

Rak drzew owocowych-wysoka podatność.

Owocówka jabłoniowa-wysoka podatność.

Przechowywanie:

Można przechować przez okres do 10 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku kwietnia.

Dojrzałość :

Dojrzałość zbiorcza: koniec pazdziernika(2)

Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada

Odporność na mróz:

Średnia do -30°C (do strefy klimatycznej 5b)

Przeznaczenie:

Owoce wykorzystywane są w stanie świeżym oraz do sporządzania soków, kompotów, przecierów i dżemów, a także ciast.

Korona:. Korona niezbyt duża, początkowo stożkowata, 

(1)

Owocowanie:

Odmiana wchodzi bardo wcześnie w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.

Szkólka: https://www.podkarpackiesady.pl/jablonie/69-jablon-golden-delicious-.html

Literatura 

(1) https://drzewka-owocowe.pl/jablon-golden-delicjusz-soczyste-niskopienne-sadzonki-110-140-cm-p-33.html

(2) https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-rajewskie/

(3) https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Golden_Delicious

 #jablko

83b0d6c8-8b16-471c-8336-d3b988d859cd
SuperSzturmowiec

zdecyduj się jaki piszesz tag

Zaloguj się aby komentować

Jablońł domowa (Malus domestica Borkh.).

Nazwa odmianowa:Rajewskie (2)

Pochodzenie:.odmiana pochodzi z majątku Raj, niedaleko Lwowa. Opisana po raz pierwszy w 1880 roku.

(2)

Morfologia :Owoce są duże, kulisto-stożkowate, żebrowane w części przykielichowej, często jedna połowa owocu jest bardziej rozwinięta niż druga. 

Skórka:. Skórka gładka, słomkowozielona, pokryta smużkowanym, karminowym rumieńcem, pachnąca(2)


Miąższ:Miąższ biały z zielonym odcieniem, luźny, gruboziarnisty, soczysty, kruchy

(2)


Odporność na szkodniki oraz choroby:

Parch jabłoni – niska podatnosc..

Mączniak prawdziwy-średnia podatność

Zaraza ogniowa-niska podatność.

Rak drzew owocowych-niska podatność.

Owocówka jabłoniowa-niska podatność.

Przechowywanie:

Można przechować przez okres do 8 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku stycznia.

Dojrzałość :

Dojrzałość zbiorcza: w pierwszej połowie pazdziernika(1)

Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada

Odporność na mróz:

do -40°C (do strefy klimatycznej 3)

Przeznaczenie:

Owoce wykorzystywane są w stanie świeżym oraz do sporządzania soków, kompotów, przecierów i dżemów, a także ciast.

Korona:

Odmiana ta rośnie dość prędko. Tworzy płasko-kulistą koronę ze zwieszającymi się pędami, leżącymi czasem wprost na ziemi.(1)

Owocowanie:

Odmiana wchodzi bardzo późno w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.

Szkólka: https://szymczaksad.com/o/sadzonki-rajewskie/


Literatura 

(1) https://szymczaksad.com/o/sadzonki-rajewskie/

(2) https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-rajewskie/

 #jablko

b2ff651a-adf5-4b99-9c3e-45f80ee5a9b3
Rozpierpapierduchacz

@mateusz-sobieraj-1 o, kto to wrócił

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).

Nazwa odmianowa: Winter banana Flory of Winter Banana, Winterbananenapfel(1)

Pochodzenie:odmiana pochodzi z USA, przypadkowo znaleziona rok około 1870.(1)

Morfologia:Średnie do dużych; o nie równych połowach, kształt owoców niejednorodny: kulisto-spłaszczone, kuliste, kulisto-stożkowe. Powierzchnia nierówna, o słabych szerokich krawędziach i często typowym szwie przez cały owoc. (1)

Skórka:Skórka cienka, gładka, sucha. Żółto-zielona, od strony słonecznej pokryta pomarańczowoczerwonym do brązowawo-czerwonym rumieńcem z widocznymi ciemnymi przetchlinkami.(1)


Miąższ:Miąższ żółtobiały, delikatny, jędrny, średnio – soczysty, lekko kwaśny i

słodkawy, lekko aromatyczny(1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:

Parch jabłoni – wysoka podatność..

Mączniak prawdziwy-średnia podatność

Zaraza ogniowa-niska podatność.

Rak drzew owocowych-niska podatność.

Owocówka jabłoniowa-średnia podatność.

Przechowywanie:

Można przechować przez okres do 10 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku kwietnia.(3)

Dojrzałość :

Dojrzałość zbiorcza: w pierwszej połowie pazdziernika

Dojrzałość konsumpcyjna: początek grudnia

Odporność na mróz:

 Średnia do -30°C (do strefy klimatycznej 5b)

Przeznaczenie:

Owoce wykorzystywane są w stanie świeżym oraz do sporządzania soków, kompotów, przecierów i dżemów, a także ciast.

Korona:

rośnie jako duże drzewo z stozkowo, rozgałęzioną koroną gałezie wiszą.Wymaga bardzo regularnego przycinania.

Owocowanie:

Odmiana wchodzi bardzo późno w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.

Szkólka:brak zrazy dostępne w Arboretum

Literatura;

https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-winter-banana/

#jablko

216bed67-70d6-4606-ad4b-6b45e4b54e0f

Zaloguj się aby komentować